8/10/13

Τα Πάντα Ρέουν ...

Τα Πάντα Ρέουν

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Tα πάντα ρέουν έλεγε ο Ηράκλειτος και η αστρολογία είναι απολύτως σύμφωνη με αυτήν την διαπίστωση. Εάν ο Αστρολογικός χάρτης είναι το αποτύπωμα που μας απεικονίζει, τότε φανταστείτε ότι αυτό το αποτύπωμα βρίσκεται εν κινήσει. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθούμε, είναι το καλειδοσκόπιο. Το ερώτημα που προκύπτει, σχετίζεται με το ποια εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί. (στο καλειδοσκόπιο). Η απάντηση στo ερώτημα αυτό,
είναι καμία !

Η συνεχής κίνηση αλλά και η θέση του παρατηρητή, μπορεί να δώσει πολλά και διαφορετικά συμπεράσματα. Το επίπεδο από το οποίο  θα προσεγγίσουμε την κίνηση, θα είναι καθοριστικό.

Εάν ο παρατηρητής είναι εξωτερικός, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η καλύτερη προσέγγιση για να κοιτάξει κάποιος τον αστρολογικό του χάρτη, είναι να βιώσει με συνειδητότητα το υλικό από το οποίο αποτελείται.

Η συνειδητότητα, είναι μια κατάσταση, που αφορά το ηλιακό μας αρχέτυπο. Είναι η ένωση με το θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας και η περιοχή από όπου, το αρσενικό αρχέτυπο – πατέρας, μας οδηγεί και μας προσανατολίζει.  Είναι το ιερό μας κέντρο, μα και ή έννοια του πνεύματος.

Ο κύκλος με την τελεία στη μέση, συμβολίζει την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Το σύμβολο αυτό, είναι και το σύμβολο του ηλιακού μας αρχέτυπου. Το χρώμα που το χαρακτηρίζει είναι το χρυσό, και ιερό του μέταλλο ο χρυσός. Δηλαδή, το άφθαρτο !

Με οδηγό τον Ήλιο, δηλαδή το θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας, συνθέτουμε τις ιδιότητες της ανθρώπινης μας υπόστασης. Με το φώς που μας φωτίζει, μπορούμε να δούμε τα βαθύτερα μέρη της ύπαρξης και να αναγνωρίσουμε και τις πιο κρυφές πτυχές της ατομικότητας μας. Στην αναζήτηση των υποσυνείδητων και ασυνείδητων εσωτερικών μας δονήσεων, η εικόνα αποτελεί το κλειδί. Οι δονήσεις αυτές, πηγάζουν κυριολεκτικά από τον ασυνείδητο και αρχετυπικό μας κόσμο και αποκαλύπτουν με ευφάνταστο και συγκλονιστικό τρόπο,  την έκφραση των βαθύτερών μας αναγκών. Εμπεριέχουν σοφία, αλήθεια και γνώση.

Για να γίνει αντιληπτό, θα ήταν καλό να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στην εσωτερική αίσθηση, μα και στο διάλογο που γίνεται μέσα μας. Διάλογος, που πηγάζει από τη βαθύτερή μας αλήθεια. Να εμπιστευθούμε τη ροή του ενστίκτου και της ψυχικής μας πορείας.

Εάν γίνουμε συνειδητοί, δηλαδή φωτίσουμε τη συνειδητότητά μας με επίγνωση και αλήθεια, τότε θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε την ατομικότητά μας και να την αντιληφθούμε στην ολότητα της.

Ο θείος σπινθήρας που φέρουμε μέσα μας, (η αρσενική και ενεργητική μας ποιότητα), ολοκληρώνεται και συνθέτει το βασικό πεδίο της ύπαρξης. Πολύ σημαντικό όμως είναι, να αναφερθούμε και στη θηλυκή μας υπόσταση, η οποία αντικατοπτρίζεται από τον ψυχικό μας φορέα. Ο φορέας αυτός, εμπεριέχει την ποιότητα του συναισθηματικού και του ψυχικού μας κόσμου. Σχετίζεται με τη μήτρα της κυτταρική μας μνήμης, μα και με την πλευρά που αφουγκράζεται και γίνεται υποδοχέας νέων εμπειριών.

Η σχέση πατέρας μητέρα σε γήινο αλλά και σε υπερβατικό επίπεδο, αφορά την έννοια Ήλιος –Σελήνη. Ο ωροσκόπος (σώμα) εμπεριέχει το πνεύμα (Ήλιος) και την ψυχή (Σελήνη).

Σημαντικό είναι, να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι βρισκόμαστε μέσα στο σύμπαν και είμαστε κομμάτι του. Κάθε ένας από εμάς έχει την άποψή του, η οποία είναι σεβαστή και αληθινή. Ο λόγος που είναι αληθινή, είναι επειδή εκπροσωπεί τη δική του αλήθεια. Ένα τέτοιο σύστημα είναι λοιπόν η Αστρολογία, η οποία αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό  το αποτύπωμα – προσωπικότητα μας. Είναι ένα παζλ, που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τη δομή των πραγμάτων. Μας βοηθάει να δούμε τον άνθρωπο με ολιστικό τρόπο και να συνθέσουμε τις ικανότητες μας με τρόπο θεραπευτικό και απελευθερωτικό. Θεραπευτικό γιατί είναι ρυθμιστικό και ολιστικό γιατί είναι συνθετικό. Οι εναλλακτικές θεραπείες έρχονται να κουμπώσουν μαζί, ώστε να δείξουν την σφαιρική εικόνα της ολιστικής μας υπόστασης.

Έτσι λοιπόν με τον τρόπο αυτό, χαρτογραφούμε  την προσωπικότητά μας και κατανοούμε τα συμβολικά υλικά από τα οποία αποτελούμαστε.

Εάν τοποθετήσουμε τους Πλανήτες όλους μαζί, θα δούμε, ότι κάθε ένας από αυτούς τους Πλανήτες, εκπροσωπεί και μιας ποιότητα – ανάγκη. Ανάγκη για βίωμα και συλλογή εμπειριών, που στόχο έχουν την εξελικτική μας πορεία.

Ο Ήλιος σε ζώδιο, δείχνει ένα άτομο με τον εσωτερικό του χαρακτήρα. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται, δείχνει τον τομέα της ζωής που αναπτύσσεται  ο άνθρωπος.

Ο Ωροσκόπος (Asc), δείχνει το ρόλο που παίρνει η προσωπικότητα. Με τρόπο όμως μαθησιακό, δηλαδή, να πάρει εμπειρίες και να κατανοήσει οτιδήποτε σχετίζεται με το ρήμα μαθαίνω.

Η Σελήνη, δείχνει τη διάθεση του ατόμου και τα συναισθήματα. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται, δείχνει ενστικτωδώς τι ελκύει το άτομο, δίχως όμως, την παραμικρή διανοητική κατάσταση.

Ο Ερμής, δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται, δείχνει τον  τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος τη σκέψη και το μυαλό του, προκειμένου να επιτύχει σε ένα συγκεκριμένο τομέα ζωής.

Η Αφροδίτη, εκφράζει την ιδέα της αγάπης, τον άξονα των διαπροσωπικών μας σχέσεων, αλλά και την εναρμόνισή τους. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται η Αφροδίτη, εκφράζει τον τομέα της ιδέας για την ομορφιά και την καλαισθησία, με κύριο άξονα την αρμονία. Ο τρόπος με τον οποία θα επιτύχει, είναι κυρίως μέσω των  βασικών  αισθήσεων.

Ο Άρης, εκφράζει τον  τρόπο που παλεύει και διεκδικεί ο άνθρωπος και ο οίκος στον οποίο βρίσκεται, αντικατοπτρίζει τον τομέα ζωής που θα κινηθεί η ενέργεια αυτή.

Ο Δίας, δείχνει τη στάση ζωής μας αλλά και τη φιλοσοφία μας ευρύτερα. Τον τρόπο που εκτιμούμαι τα πράγματα, αλλά και τον τρόπο που θαυμάζουμε. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Δίας, δείχνει σε ποιόν τομέα ζωής αισθανόμαστε πλήρεις. Οι όψεις που κάνει ο Δίας, δείχνει τη συνέργεια – βοήθεια των Πλανητών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Κρόνος, δείχνει τις δυσκολίες, μα και τον τρόπο που αποκρυσταλλώνουμε τις εμπειρίες μας. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Κρόνος, δείχνει τους περιορισμούς, τους φόβους, αλλά και  σε κάποιες περιπτώσεις και ενοχές. Συγχρόνως,  τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που επιτυγχάνουμε μέσω των προσπαθειών μας. Οι όψεις που κάνει ο Κρόνος, δείχνουν μέσω ποιάς συχνότητας εκφράζονται οι προσπάθειες αυτές, προκειμένου να επιτύχουν  ένα αποτέλεσμα διαχρονικό.

Ο Ουρανός, δείχνει τον τρόπο που εκφράζουμε την ανεξαρτησία μας, μα και τις απόψεις μας, που ενδέχεται να εναλλάσσονται διαρκώς. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Ουρανός, δείχνει τον τομέα που επιλέγουμε να εκφράσουμε τη διαφορετικότητά μας, μα και την αντιδραστική μας θέση στα πράγματα και τις καταστάσεις. Οι όψεις με τις οποίες σχετίζεται ο Ουρανός, δείχνουν τον  τρόπο που θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, έτσι ώστε να δηλώσουν την πρωτοποριακή τους φύση. 

Ο Ποσειδώνας, δείχνει το τι λαχταράμε και τι επιθυμίες έχουμε. Τον τρόπο με τον οποίο εξιδανικεύουμε, μα και τη φαντασία μας. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Ποσειδώνας, δείχνει τον τομέα ζωής που επιλέγουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες αυτές. Οι όψεις του Ποσειδώνα με άλλους Πλανήτες, δείχνουν τον τρόπο που θα ταυτιστεί, ώστε να έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Ο Πλούτωνας, δείχνει τον τρόπο που μετασχηματίζουμε και μετασχηματιζόμαστε, τις βαθιές και ψυχικές εμπειρίες, και ο οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Πλούτωνας, δείχνει τον τομέα της μεταμόρφωσης. Οι όψεις που κάνει ο Πλούτωνας είναι αφοπλιστικές και εξαναγκαστικές προς όφελος της (στην καλύτερη περίπτωση) ποιοτικής αναβάθμισης.


Μερικές από τις λέξεις κλειδιά που εκπροσωπούν τους οίκους είναι οι εξής:

1ος οίκος: Προσωπικότητα, Χαρακτήρας, Έκφραση προσωπικής πραγματικότητας, Προσωπική διάθεση, Ξεκίνημα, Αρχή, Περσόνα, Ανθεκτικότητα, Προσωπική αποστολή.

2ος οίκος: Τρόπος απόκτησης εσόδων, Τρόπος παραγωγής εισοδήματος, Οικονομική διαχείριση, Συναισθηματική διαχείριση, Υλικά αγαθά, Κάλυψη αναγκών, Φυσική άμυνα.

3ος οίκος: Τρόπος μελέτης και μάθησης, Επικοινωνία, Συναλλαγή, Εμπόριο, 
Νοητικές  ανησυχίες, Γνωριμίες, Σπουδές, Αδέλφια, Μικρά ταξίδια, Γείτονες, Γειτονιά.

4ος οίκος: Εστία, Βάσεις, Ρίζες, καταβολές, Μητέρα ή Πατέρας, Οικογένεια, 
Οικογενειακές υποθέσεις, Κύηση, Γέννα, Γενιά, Ακίνητα, Διάρκεια ζωής, Παρελθόν,
Κληρονομικότητα.

5ος οίκος: Τρόπος δημιουργικότητας, Δημιουργήματα, Φλερτ, Ερωτική σχέση, Χαρά,
Δωρεές, Πνευματικά αποτελέσματα, Τέχνη ως χώρος δημιουργικότητας, Ψυχαγωγία.

6ος οίκος: Τρόπος ζωής του ατόμου, Τρόπος εργασίας, Υγεία ως πηγή τρόπου ζωής,
Ρουτίνες, Οικιακά ζώα, Ικανότητα υπηρεσίας, Καθημερινές συνήθειες και διάθεση

7ος οίκος: Τρόπος του σχετίζεσθε του ατόμου, Γάμος, Ερωτικός δεσμός,
Συντροφικότητα, Συνεταιρισμοί, Συμβόλαια συμφωνίες, Κοινωνικότητα, Οι άλλοι, Σχέσεις
μονιμότητας, σκιά.

8ος οίκος: Τρόπος μετουσίωσης του ατόμου, Ποιοτική αναβάθμιση, Ψυχισμός,
Αποταμίευση, Δανεισμός, Φόβοι, Ψυχικό σθένος, Κρυφές επιθυμίες, Συσσώρευση
κεφαλαίου, Επενδύσεις, Λίμπιντο, Τα μυστικά, Τα κρυμμένα πράγματα.

9ος οίκος:  Ο Τρόπος του Φιλοσοφείν (απόψεις περί ζωής), Θρησκεία, Εσωτερική
ιεραρχία, Διδασκαλία, Πτυχίο, Μεταφράσεις, Μετανάστευση, Ο Εσωτερικός φύλακας και
οδηγός, Ηθικός νόμος, Διδασκαλία, Μεγάλα ταξίδια.

10ος οίκος: Πατέρας ή μητέρα, Πεπρωμένο, Κοινωνική καταξίωση, Κοινωνική ιεραρχία,
Σταδιοδρομία, Καριέρα, Φιλοδοξία, Διασημότητα, Η εφαρμοσμένη επιστήμη.

11ος οίκος: Φιλία, Πλατωνική σχέση, Ελπίδα, Η αναζήτηση του καινούργιου, Πολιτική,
Συνδικαλισμός, Σύλλογοι, Σωματεία, Κοινωνικές συλλογικές ενώσεις, Ανθρωπισμός.

12ος οίκος: Ονειρική δραστηριότητα, το προσωπικό και συλλογικό υποσυνείδητο,
Μυστική αποστολή, Αναμορφωτήρια, Κρυμμένη αντίδραση, Μεγάλες θλίψεις, Απειλή,
Ιδρύματα, Αυτοθυσία, Μύηση, Διαλογισμός.


Οι Βασικές έννοιες των Ζωδίων:

Κριός: Αρχή – Φύτρωμα (πρώτη γέννηση)

Ταύρος: Άνθιση – Τροφή – Ύλη – Σύλληψη – Υλοποίηση – Διατήρηση

Δίδυμοι: Επικοινωνία – Ανταλλαγή – Μεταφορά – Διασπορά

Καρκίνος: Συντήρηση – Κυοφορία – Σχηματισμός καρπού

Λέων: Καρποφορία (δεύτερη γέννηση)

Παρθένος: Συγκομιδή – Προσφορά – Ανταμοιβή

Ζυγός: Ζευγάρωμα – Όργωμα – Σπορά

Σκορπιός: Θάνατος - Αναγέννηση, Σύλληψη, Μεταμόρφωση

Τοξότης: Δυνατότητες ανάπτυξης (τρίτη γέννηση)

Αιγόκερως: Ρίζωμα – Δομή – Ιεραρχία

Υδροχόος: Ιδέα της νέας αλήθειας – ζωής

Ιχθύες: Απορρόφηση – Λύτρωση – Ιδεαλιστική ολοκλήρωση


Βασικές λέξεις κλειδιά για τα ζώδια:

Κριός: Αρχή, τόλμη, διεκδίκηση, απαίτηση, εκκίνηση, αυτοέκφραση,τεχνική

Ταύρος: Γαλήνη, υπομονή, οικονομία, καλαισθησία, θρέψη, πρακτική, εφαρμογή

Δίδυμοι: Επικοινωνία, εμπόριο, συναλλαγή, ευκινησία, νοημοσύνη,περιγραφή

Καρκίνος: Προσαρμογή, μητρότητα, συντήρηση, ασφάλεια, άμυνα, τακτική, μνήμη

Λέων: Δημιουργία, έρωτας, χαρά, πειθαρχία,διαπαιδαγώγιση,θάρρος, μέριμνα 

Παρθένος: Προετοιμασία, υπηρεσία, σύγκριση, υπολογισμός, λεπτομέρεια,μέτρηση

Ζυγός: Μεσότης,ερωτισμός,συμπλήρωμα,συνεργασία,έλξη,δικαιοσύνη,σχέση

Σκορπιός: Ψυχολογική προβολή, βάθος,βυθός,αυτογνωσία,αντοχή,κυριαρχία

Τοξότης: Αισιοδοξία,εξάπλωση,επέκταση,ζήλος,άθλος,ιδεολογία,εξερεύνηση

Αιγόκερως: Στασιμότητα,εποπτεία,ακαμψία,ευθύνη,κύρος,καταστολή,φιλοδοξία

Υδροχόος: Αιτιότης,επιστήμη,εφεύρεση,σύλλογος,ομάδα,φιλία,παράδοξο,μέλλον

Ιχθύες: Σύνθεση,ολότης,ονειροπόληση,χάος,γενίκευση,παραίτηση,υπέρβαση * Το Άρθρο δημοσιεύθηκε, στο Αστρολογικό βιβλίοπεριοδικό, 
    New Age Astrology, τεύχος 6, (Άνοιξη 2013)Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου,
Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας,
Reiki Master Τeacher