31/10/13

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 28/10 έως και 3/11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μέχρι μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου

  • Ξημερώματα Τρίτης, η σελήνη (σε φθίνουσα φάση) σχηματίζει ένα τρίγωνο μαζί με τον Άρη και τον Βασιλίσκο στον νότιο-ανατολικό ουρανό, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.


  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:43 π.μ.της Τρίτης.

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου

  • Ψάξτε για τον λαμπρό Δία στην ανατολή γύρω στις 10:30 μ.μ., αλλά περιμένετε αρκετές ώρες, αν σκοπεύετε να τον παρατηρήσετε με ένα τηλεσκόπιο. Τότε, ο πλανήτης θα ανέβει πάνω από τα πιο παχιά - και λιγότερο σταθερά - στρώματα της ατμόσφαιράς μας και θα έχετε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Απόψε, ο Δίας βρίσκεται περίπου 10 ° νότια του Κάστορα και 7,5 ° νότια-νοτιοδυτικά του Πολυδεύκη, τα δύο φωτεινότερα αστέρια στον αστερισμό των Διδύμων.
  • Κοιτάξτε ψηλά στα βορειοανατολικά όταν νυχτώσει για την Κασσιόπη. Με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό το βράδυ, τώρα θα μπορέσετε να εντοπίσετε κάποια από τα αστρικά σμήνη και νεφελώματα του αστερισμού αυτού.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:34 π.μ.της Τετάρτης.
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου
  • Ψάξτε τον Άρη 10° βορειοδυτικά του 20% φωτισμένου μισοφέγγαρου. Ο τέταρτος σε απόσταση,  πλανήτης από τον Ήλιο λάμπει με μέγεθος 1,5 με μια πορτοκαλί απόχρωση. Μόλις βρείτε τον Άρη, χρησιμοποιήστε το φεγγάρι και πάλι. Πάτε 6° προς βορρά για να βρείτε τον κομήτη ISON (C/2012 S1). Μια απόσταση 6° είναι εύκολο να καταλάβετε πόσο είναι αν χρησιμοποιείτε κιάλια 7x50, τα οποία έχουν οπτικό πεδίο 7°. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει επίσης να δείτε τον κομήτη - ακόμα αόρατος με γυμνό μάτι - από ένα σκοτεινό μέρος.
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου
  • Γύρω στις 11 μ.μ., ψάξτε στο νότο τον β του Κήτους ( Diphda), το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Κήτους. Με μέγεθος 2,0, λάμπει τόσο φωτεινός όσο και ο Πολικός. Χρησιμοποιώντας τον Diphda ως αφετηρία σας, πηγαίνετε 21° βόρεια και θα εντοπίστε τον Ουρανό. Παρά το γεγονός ότι λάμπει με μέγεθος 5,7, αρκετά φωτεινός μόνο για παρατηρητές με οξεία όραση από ένα σκοτεινό ουρανό, ένα ζευγάρι κιάλια θα κάνουν την εύρεση αυτού του παγωμένου γίγαντα πλανήτη πολύ πιο εύκολη. Δεν υπάρχουν αστέρια σε άμεση γειτνίαση με τον Ουρανό τόσο λαμπρά.


  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:12 π.μ.της Παρασκευής.


Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου

  • Η Αφροδίτη φτάνει σε μέγιστη αποχή ανατολικά. Αναζητήστε την στο νοτιοδυτικό ουρανό, όπως πέφτει το σκοτάδι. Βρίσκεται 47° ανατολικά του ήλιου σήμερα, αλλά μόνο 11 ° πάνω από τον ορίζοντα, 1 ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο λαμπρός πλανήτης ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό όσο περνάει ο μήνας επειδή η γωνία της εκλειπτικής – η πορεία του ήλιου στον ουρανό την οποία οι πλανήτες ακολουθούν από κοντά –στενεύει.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:02 π.μ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου

  • Έχετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο; Έχετε εξερευνήσει πραγματικά τον γαλαξία της Ανδρομέδας; Κοιτάζοντας τον παρακάτω χάρτη θα βρείτε δεκάδες ανοιχτά και σφαιρωτά σμήνη 15ου μεγέθους ή πιο αμυδρά. Ακόμα και με ένα 6ίντσο τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να δείτε το NGC 206.



  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:50 π.μ.της Κυριακής.

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου

  • Ολική έκλειψη ηλίου ορατή από το Βόρειο Ατλαντικό, νότια Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Αφρικής. Η έκλειψη θα αρχίσει ως δακτυλιοειδής για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στον Βόρειο Ατλαντικό και θα συνεχίσει μετά ως ολική έκλειψη. (Χαρακτηρίζεται και ως υβριδική έκλειψη). Αυτή είναι μια μικρής χρονικής διάρκειας έκλειψη. Το μέγιστο είναι στις 12:46 UT και κρατάει 99 ½ δευτερόλεπτα, 330 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τις ακτές της Λιβερίας. Η σκιά της σελήνης είναι μόνο 47 χιλιόμετρα σε πλάτος όταν μετά από την πορεία της στον ωκεανό βρίσκει στεριά στο Γκαμπόν όπου η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 68 δευτερόλεπτα. Μετά κινείται στο Κονγκό (53 seconds), Δημοκρατία του Κονγκό (44 seconds), Ουγκάντα (19 seconds), βόρεια Κένυα (13 seconds), πριν καταλήξει στη νότια Αιθιοπία και δυτική Σομαλία (1 δευτερόλεπτο στο ηλιοβασίλεμα).



  • Από την Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη, λίγο μετά τις 3 μ.μ., όπου το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος. Στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό θα είναι το μικρότερο και σταδιακά θα γίνεται μεγαλύτερο όσο θα προχωράμε νότια. Στη Θεσσαλονίκη αρχίζει στις 15:16 και τελειώνει στις 15:47, ενώ στην Αθήνα οι χρόνοι είναι 15:08 και 16:05, αντίστοιχα. Η επόμενη έκλειψη ορατή από την Ελλάδα θα είναι τον Μάρτιο του 2015.
  • ΠροσοχήΗ παρατήρηση ή φωτογράφηση του ήλιου πρέπει πάντα να γίνεται με τη χρήση κατάλληλων ηλιακών φίλτρων.
  • Εδώ θα δείτε ένα διαδραστικό χάρτη με τους ακριβείς χρόνους της έκλειψης σ’ όλη τη Γη.
  • Ο Cartographer Michael Zeiler έχει φτιάξει μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην έκλειψη αυτή.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:56 π.μ.της Δευτέρας.
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσειςΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."



Μερική έκλειψη ηλίου στις 31 Μαΐου 2003, στην ανατολή του ήλιου, όπως φάνηκε από την Αθήνα και φωτογραφήθηκε από τον Αντώνη Αγιομαμίτη.
Αυτή η έκλειψη ήταν δακτυλιοειδής, άρχισε από την Σκωτία και έγινε ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, κυρίως Ευρώπη και βόρεια Ασία.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίοΑστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν χαθεί μέσα στη λάμψη της δύσης του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5) φέγγει λαμπρή στα νοτιοδυτικά στο λυκόφως. Δύει σχεδόν μια ώρα αφότου θα έχει βραδιάσει. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος της είναι φωτεινός κατά το ήμισυ (στις 30 Οκτωβρίου) και έχει φαινόμενο μέγεθος 21 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,4, στον Λέοντα) ανατέλλει στις 2 π.μ. Βρίσκεται κοντά στον Βασιλίσκο. Ο πλανήτης και το αστέρι θα φτάσουν σε απόσταση 11° το πρωί της 2 Νοεμβρίου. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του είναι μόλις 5 “.
  • Ο κομήτης ISON, με μέγεθος 9 ή 10, είναι επίσης κοντά στον Άρη. Παραμένει ένα αρκετά αμυδρό αντικείμενο ακόμα και με τηλεσκόπιο.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στους Διδύμους) ανατέλλει πριν τις 11 μ.μ. και λάμπει ψηλά στα νότια πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Στα αριστερά του, αφότου έχει ανατείλει, σε απόσταση περίπου 8° είναι ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει στα 41 δευτερόλεπτα καθώς οδεύει προς την αντίθεσή του, στις 5 Ιανουαρίου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5.7, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και στα νότια, αντίστοιχα, στις 9 μ.μ. Χρησιμοποιήστε τους χάρτες για τον εντοπισμό των δύο πλανητών εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2013.pdf










Μερική έκλειψη Ηλίου, Κυριακή 3 Νοεμβρίου


Μερική έκλειψη Ηλίου, Κυριακή 3 Νοεμβρίου



Μια σπάνια υβριδική έκλειψη (ολική και δακτυλιοειδής) την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ορατή σαν μερική έκλειψη Ηλίου από την Ελλάδα. Η έκλειψη ξεκινάει σαν δακτυλιοειδής στον βόρειο Ατλαντικό, όπου ο κώνος της σκιάς δεν φτάνει μέχρι της επιφάνεια της Γης, λόγω της καμπυλότητάς της.

Στην συνέχεια και ενώ η σκιά κινείται στον Ατλαντικό, η έκλειψη γίνεται ολική. Το μέγιστο έχει διάρκεια 1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων, την στιγμή που η σκιά βρίσκεται νότια της Λιβερίας. 

Η Γκαμπόν είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική που θα παρατηρήσει την ολικότητα με διάρκεια 1 λεπτού και 7 δευτερολέπτων. Σειρά έχει το Κονγκό, και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) όπου η ολικότητα διαρκεί 48 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια η σκιά περνάει στην Ουγκάντα, όπου η διάρκεια της ολικότητας πέφτει στα 23 δευτερόλεπτα και στην Κένυα στα 14 δευτερόλεπτα. Στο τέλος θα είναι ορατή στο ηλιοβασίλεμα στην νότια Αιθιοπία και στην Σομαλία με διάρκεια ενός δευτερολέπτου.

Η έκλειψη ανήκει στον Σάρο 143, ο οποίος ξεκίνησε το 1617 και θα τελειώσει το 2897.

Σε όλη την Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική με το νότιο τμήμα του δίσκου του Ήλιου να κρύβεται για λίγο από την σκιά της Σελήνης. Το ποσοστό απόκρυψης θα μικραίνει όσο βορειότερα κινούμαστε.

Για την Θεσσαλονίκη, η έκλειψη ξεκινάει στις 15:15, το μέγιστο είναι στις 15:31 με ένα πολύ μικρό τμήμα του Ήλιου να κρύβεται και τελειώνει στις 15:47.

Η εικόνα δείχνει τους χρόνους της έκλειψης και ο προσανατολισμός της είναι όπως θα φαίνεται μέσα από ένα ισημερινά ευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο.

Για την ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης είναι απαραίτητη η χρήση ηλιακού φίλτρου καθ’ όλη την διάρκεια της.

ΟΦΑ

Η φωτογραφία της ημέρας


29/10/13

Η φωτογραφία της ημέρας


Σελήνη 24 ημερών (29/10/2013) από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σελήνη 24 ημερών 

(29/10/2013)

από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου






Η Σελήνη στο 3ο του Λέοντα,1ο της Παρθένου
Στην Παρθένο στις 05:45



Η Σελήνη σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα στις 10:52

Η Σελήνη σε εξάγωνο με την Ήλιο στις 18:06

Η Σελήνη σε εξάγωνο με την Βόρειο Δεσμό στις 20:43

Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Άρη στις 22:05

Ο Ερμής σε σύνοδο με τον Κρόνο στις 22:48

Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα στις 23:49


Η Αφροδίτη σε απόσταση 45 μοιρών από το Βόρειο δεσμό στις 04:27

Η Σελήνη σε απόσταση 45 μοιρών από το Δία στις 16:10




 Δείτε ακόμα  


28/10/13

Αστρολογία & Ιερό, (β΄) από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Αστρολογία & Ιερό, από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

H φωτογραφία της ημέρας !


26/10/13

Σελήνη 21 ημερών (26/10/2013) από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σελήνη 21 ημερών 

(26/10/2013)

από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου






Η Σελήνη στο 3ο δεκαήμερο του Καρκίνου,
1ο Λέοντα στις 19:12 



Ο Ήλιος  σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στις 01:40


Η Σελήνη σε απόσταση 45 μοιρών από τον Άρη στις 01:25

Η Αφροδίτη σε 45 από το Δία στις 19:31




 Δείτε ακόμα  


25/10/13

Η φωτογραφία της ημέρας :)


Candy Dulfer / Dave Stewart - Lily Was Here 1989 Video HD

Σε 34 σημεία, θα βρείτε το νέο τεύχος της Αστρολογικής Πυξίδας !

Αστρολογική Πυξίδα



ΤΡΙΑΝΤΑΤΕΣΣΕΡΑ (34) πλέον το σημεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής (και επίσης στη Θεσσαλονίκη) που θα βρείτε το τεύχος ν.2 της Αστρολογικής Πυξίδας:

ΑΘΗΝΑ:
  • ΟΜΟΝΟΙΑ: "Σταντ" (πάγκος) Αγίου Κωνσταντίνου, μπροστά από τον "Μπακάκο" (και για τους ξενύχτηδες)
  • ΚΕΝΤΡΟ:
  • "Σταντ" (πάγκος) Σταδίου και Αιόλου
  • "Σταντ" (πάγκος) Σταδίου και Χρήστου Λαδά
  • Βιβλιοπωλείο "Πύρινος Κόσμος", Ιπποκράτους 16 
  • ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
  • Ρεθύμνου 13 (κάθετος επί της Λ. Αλεξάνδρας) Πεδίο του Άρεως. Τηλέφωνο για να παραλάβετε το περιοδικό στο σπίτι σας (υπολογίστε ταχυδρομικά τέλη): 210-88.38.398
  • AΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 
  • Περίπτερο Μεσογείων 412 (κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής - "Home Store") Κος Νίκος
  • ΑΙΓΑΛΕΩ: 
  • Περίπτερο Iερά Οδός 240 και Πλαστήρα, εξω απο το μετρό

  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: 
  • Περίπτερο στην Πλατεία Αγίας Τριάδος, Κος Χονδρογιάννης 

  • ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: 
  • Περίπτερο πλατεία Αναλήψεως, Κος Γιάννης

  • ΓΑΛΑΤΣΙ: 
  • Περίπτερο Βείκου 58 και Κύθνου, Κα Κατερίνα
  • Περίπτερο Βείκου 67 και Τραλλέων
  • ΓΚΑΖΙ: 
  • Ψιλικά Λ. Κωνστανινουπόλεως 64, Κα χρυσα

  • ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΝΩ
  • Μίνι Μάρκετ Πολύβιος, Aθανάτου 60

  • ΔΑΦΝΗ: 
  • Σταθμός Μετρό Δάφνης, Στριγγάρη 9 (στην πιάτσα των ταξί, Κος Δερτιλής)
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 
  • Περίπτερο δίπλα στο σταθμό Ηλεκτρικού, Μ. Μερκούρη και Πεύκων 1 (Κα Αικατερίνη) 

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Περίπτερο στην πλατεία Κύπρου (Λασκαρίδου και Καραολή), Κος Χρήστος 
  • ΚΗΦΙΣΙΑ: 
  • Κηφισίας 238 - "Τροχονόμος" (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, δίπλα στη στάση λεωφορείων για Σταμάτα κ.λ.π.) Περίπτερο Κας Πόπης 

  • ΜΑΡΟΥΣΙ: 
  • Ηλεκτρικός Σταθμός Αμαρουσίου, Περίπτερο Κας Μαριάνθης, ακριβώς δίπλα στα εκδοτήρια εισιτηρίων (προς τις καφετέριες)
  • Περίπτερο στη διασταύρωση Παναγή Τσαλδάρη και Κίμωνος/Υψηλάντου (Μαρούσι)

  • ΜΕΛΙΣΣΙΑ
  • Περίπτερο στο τρίγωνο Μελισσίων, Κα Ελένη, Παπανδρέου 2 (μπροστά στην Εμπορική τράπεζα)

  • ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: 
  • Περίπτερο Ελευθερίου Βενιζέλου 35 ("huco niko")

  • ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: 
  • Περίπτερο Δεκελείας 97 (μπροστά στο Δημαρχείο)

  • ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ:
  • Περίπτερο Αγίου Αλεξανδρου 1 

  • ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ: 
  • Περίπτερο στο σταθμό του Ηλεκτρικού, μπροστά στην εκκλησία (Κος Στυλιανός)

  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 
  • Κατάστημα "Κάρμα", Υψηλάντου 136 και Γρηγορίου Λαμπράκη
  • Το τελευταίο περίπτερο στο πλάι του Ηλεκτρικού Σταθμού (στην οδό Λουδοβίκου - πλατεία Οδησσού) μπροστά από το κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά

  • ΠΕΡΙΣΣΟΣ: 
  • Περίπτερο σταθμός ΗΣΑΠ Περισσού, Λ. Ηρακλείου 141, Κος Ευθύμιος

  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 
  • Πλατεία Δέγλερη, περίπτερο στην πιάτσα των ταξί, μπροστά στο ζαχαροπλαστείο "Αύρα".
  • Περίπτερο στο σταθμό του μετρό Άγιος Αντώνιος, Κουντουριωτου 1 και Τσαλδαρη, μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας

  • ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ: 
  • Περίπτερο Πλατεία Μερκούρη, Κος Σιαπλαούρας 

  • ΧΑΛΑΝΔΡΙ
  • Περίπτερο πλατεία Δούρου (Πεντέλης και Ηρώδου Αττικού), Κος Μανώλης

  • ΧΑΙΔΑΡΙ: 
  • Περίπτερο στην κεντρική πλατεία Δάσους Χαιδαρίου (Ανδρέα Παπανδρέου και Ηρώων Πολυτεχνείου)
  • Περίπτερο στην οδό Στρατάρχου Καραισκάκη 57 (έξω απο την καφετέρια "Αίνιγμα").

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Βιβλιοπωλείο "Ψαράς", Φιλικής Εταιρείας 39, κέντρο Θεσσαλονίκης




24/10/13

Σελήνη Κενής Πορείας Νοέμβριος 2013 Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σελήνη Κενής Πορείας

Νοέμβριος 2013 



Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


 


Κενής πορείας (Κ/Π) εννοούμε όταν: πριν αλλάξει ζώδιο η Σελήνη, σταματά να κάνει όψεις με κάποιον από τους Πλανήτες. Τότε, είναι χρήσιμο έως απαραίτητο να  αποφεύγουμε:  Υπογραφές, συμφωνίες, σημαντικά ραντεβού, εγκαίνια, αγορά σπιτιού, άνοιγμα επαγγελματικής στέγης, επισημοποίηση σχέσεων, αγορά αυτοκινήτου, κρίσιμες αποφάσεις
και οτιδήποτε θέλουμε να έχει διαχρονικό αποτέλεσμα.


(Η σύνθεση του χάρτη, θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα)

01/11:  δεν έχουμε Σ.Κ/Π
02/11 από 14:47 έως 19:35
 03/11δεν έχουμε Σ.Κ/Π

04/11από 06:23 έως 22:14
05/11από 18:48 έως αύριο
06/11από χθες έως 23:44
07/
11δεν έχουμε Σ.Κ/Π
08/11από 09:39 έως αύριο
  09/11από χθες έως 01:30
10/11: από 07:57 έως αύριο

  11/11: από χθες έως 04:36
12/11από 16:34 έως αύριο
13/11: από χθες έως 09:39
14/
11: από 22:57 έως αύριο
15/11: από χθες έως 16:49
16/11 δεν έχουμε Σ.Κ/Π
17/11 από 17:16 έως αύριο

  18/11: από χθες έως 02:07
19/11: από 17:59 έως αύριο
20/11: από χθες έως 13:23
 21/11: δεν έχουμε Σ.Κ/Π
 22/11: από 09:11 έως αύριο
23/11από χθες έως 01:56
24/11: από 10:59 έως αύριο 

  25/11: από χθες έως 14:11
  26/11δεν έχουμε Σ.Κ/Π 
27/11: από 13:44 έως αύριο
28/
11: από χθες έως 00:00
  29/11από 13:14 έως αύριο 
30/11: αύριο έως 06:03








Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 21/10 - 27/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης


  • Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μέχρι μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.


Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου

  • Αν και η ετήσια βροχή διαττόντων Ωριωνίδες φτάνει στη κορύφωσή της αυτό το πρωί, η σελήνη (σε χάση) είναι επίσης ψηλά στον ουρανό και σίγουρα θα κρύψει πολλά από τα αμυδρότερα πεφταστέρια. Παρ’ όλα αυτά, ένας παρατηρητής θα μπορούσε να δει αρκετά μετέωρα την ώρα τα ξημερώματα. Το ακτινοβόλο σημείο φαίνεται να είναι το βόρειο μέρος του αστερισμού του Ωρίωνα.
  • Ο μοναχικός Φομαλχώ, το αστέρι του φθινοπώρου, βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο, στις 9 με 10 το βράδυ. Ο Φομαλχώ είναι ένα αστέρι 1ου μεγέθους που δεν τυγχάνει κάποιας αναγνώρισης, τουλάχιστον από περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν σηκώνεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο ύψος που φθάνει είναι περίπου στις 20 μοίρες. Επίσης, συνηγορεί το γεγονός ότι ο Φομαλχώ ανήκει σε έναν ακαθόριστο αστερισμό, τον Νότιο Ιχθύ.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:56 π.μ.της Τρίτης.

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:48 π.μ.της Τετάρτης.
  • Είναι ήδη Οκτώβριος. Έχετε προσπαθήσει να εντοπίσετε το συνοδό του Σείριου; Ο Σείριος Β είναι ο πρώτος λευκός νάνος που ανακαλύφθηκε , 1/10.000 της λαμπρότητας του Α και σε απόσταση 10” από αυτόν, στα ανατολικά του. Νωρίς το ξημέρωμα τον μήνα αυτόν είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να τον εντοπίσετε με ένα μεσαίο ή μεγάλο τηλεσκόπιο, τότε που θα μεσουρανεί. Τα ξημερώματα του Οκτωβρίου, όταν ο αέρας είναι ξηρός και η θερμοκρασία του καθρέπτη του τηλεσκοπίου είναι σε ισορροπία με την θερμοκρασία του αέρα (αφού ήταν έξω όλη τη νύχτα) μπορούν να μας χαρίσουν στιγμές με καλό seeing.  Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο σελήνης ή ένα φίλτρο φωτορύπανσης (LPR). Ίσως το φίλτρο να κάνει τη διαφορά.
Η φωτογραφία αυτή του Damian  Peach τραβήχτηκε το 2008 με ένα 10ίντσο τηλεσκόπιο όταν ο Σείριος Β απείχε 11,4’’ από τον Α. (1800 καρε προστέθηκαν με τη μέθοδο του stacking)

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου

  • Ο Άρης ανατέλλει λίγο πριν από τις 3 π.μ. και ανεβαίνει περίπου 35 ° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα από τότε που αρχίζει το λυκόφως. Σήμερα το πρωί, ο κόκκινος πλανήτης εμφανίζεται περίπου 5 ° κάτω και αριστερά του Βασιλίσκου, το πιο λαμπρό αστέρι του Λέοντα. Με μέγεθος 1,5, ο Άρης φαίνεται ανεπαίσθητα πιο αμυδρός από τον Βασιλίσκο. Ένας εύκολος τρόπος για να τους ξεχωρίσουμε είναι από το χρώμα: ο πλανήτης λάμπει με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα, ενώ το αστέρι έχει μια ελαφρά μπλε απόχρωση. Η απόσταση μεταξύ των δύο αντικειμένων αυξάνεται όλη αυτή την εβδομάδα. Ο κομήτης ISON (C/2012 S1) βρίσκεται τώρα 1,5 ° ανατολικά του πλανήτη και λάμπει γύρω στο 10ο μέγεθος, είναι δηλαδή παρατηρήσιμος με ένα 6 ιντσο τηλεσκόπιο κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό.

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου

  • Αν κοιτάξτε περίπου 10 ° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα αυτή την εβδομάδα, είναι αδύνατον να μην δείτε την Αφροδίτη. Ο λαμπρός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4.5, πολύ πιο φωτεινή από κάθε άλλο σημείο του φωτός στον ουρανό. Αν στοχεύσετε την Αφροδίτη με ένα τηλεσκόπιο, θα δείτε ένα δίσκο που μετρά 23" κατά μήκος και εμφανίζεται μόλις πάνω από το ήμισυ φωτισμένος.
  • Η Σελήνη ανατέλλει περίπου στις 11 απόψε, με τον λαμπρό Δία κάτω και στα αριστερά της. Λίγο πιο αριστερά είναι ο Πολυδεύκης, με τον Κάστορα πάνω από αυτόν. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι όλοι ψηλά στο νότο, πάνω από τον Προκύωνα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:26 π.μ.της Παρασκευής. 
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου
  • Το φεγγάρι σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη, στις 5:25 μ.μ., 404.557 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
  • Ο Αλτάιρ είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον νοτιοδυτικό ουρανό όταν βραδιάσει, ενώ ο Βέγας είναι το πιο φωτεινό αστέρι ψηλά στον δυτικό ουρανό. Στα βόρειο-ανατολικά, η Αίγα αρχίζει να σηκώνεται ολοένα και ψηλότερα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:17 π.μ.του Σαββάτου.

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου

  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 1:42 π.μ. της Κυριακής. Η σελήνη ανατέλλει λίγο μετά τις 12:30 π.μ. της Κυριακής και βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου κάτω από τον Δία και τους Διδύμους. Στα δεξιά της σελήνης και του Δία, ο Προκύων σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο μαζί τους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:04 π.μ.της Κυριακής.

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου

  • Κάτω και αριστερά από τον Ωρίωνα δεσπόζει με την λάμψη του ο Σείριος, πιο λαμπρός από όλα τα αστέρια του ουρανού. Ο Μπετελγκέζ και ο Προκύωνας σχηματίζουν μαζί του το περίφημο τρίγωνο του χειμώνα που θα κυριαρχεί στον ουρανό τους επόμενους μήνες και φυσικά θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς. Ακριβώς κάτω από τον Σείριο είναι το ανοιχτό σμήνος Μ41.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:56 π.μ.της Δευτέρας.


  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσειςΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


Ο γίγαντας των πλανητών Δίας είναι ένα εξαιρετικός στόχος για παρατήρηση ή φωτωγράφηση, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Η όμορφη αυτή φωτογραφία του Γιώργου Ταρσούδη είναι τραβηγμένη με το τηλεσκόπιο Skywatcher DOBSONIAN 14″ (Αναδιπλούμενο Truss). 


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίοΑστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν χαθεί μέσα στη λάμψη της δύσης του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) φέγγει λαμπρή στα νοτιοδυτικά στο λυκόφως και κινείται σιγά-σιγά ψηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος της είναι φωτεινός σχεδόν κατά το ήμισυ και έχει μέγεθος 21 δευτερόλεπτα του τόξου. Μπορείς ακόμα να διακρίνεις τον Αντάρη ο οποίος κινείται κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης;
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Λέοντα) ανατέλλει πριν τις 3 π.μ. Βρίσκεται κοντά στον Βασιλίσκο. Ο πλανήτης και το αστέρι θα φτάσουν σε απόσταση 6,5° το πρωί της 26ης Οκτωβρίου. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του είναι μόλις 4,7 “.
  • Ο κομήτης ISON, με μέγεθος περίπου 10, είναι επίσης κοντά στον Άρη. Παραμένει ένα αρκετά αμυδρό αντικείμενο ακόμα και με τηλεσκόπιο.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στους Διδύμους) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και λάμπει ψηλά στα νότια πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Στα αριστερά του, αφότου έχει ανατείλει, σε απόσταση περίπου 8° είναι ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης.

Σε αντίθεση με το ανέκφραστο πρόσωπο που μας έδειξε ο Ουρανός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του το 1986 με το Voyager 2, εμφανίζει τώρα ζώνες και αμυδρότερες λωρίδες στους ιδιαίτερα ικανούς αστροφωτογράφους . Ο Damian Peach στην Αγγλία πήρε αυτό το πλάνο στις 6 Οκτωβρίου, όταν ο Ουρανός ήταν μόλις 3,7 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο! Χρησιμοποιίησε ένα 12ίντσο τηλεσκόπιο Schmidt-Cassegrain, ένα βαθύ κόκκινο RG610 φίλτρο. Το 35λεπτό  βίντεο που τραβήχτηκε ήταν με πολύ αργά καρέ, 3 καρέ ανά δευτερόλεπτο λόγω της χαμηλής φωτεινότητας του Ουρανού. Χρησιμοποιήθηκε κατάλληλο λογισμικό για την αντιστάθμιση της εικόνας λόγω της περιστροφής του πλανήτη. Damian Peach
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5.7, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και στα νότια, αντίστοιχα, στις 10 μ.μ. Χρησιμοποιήστε τους χάρτες για τον εντοπισμό των δύο πλανητών εδώ:  http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2013.pdf






Ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος Γαλαξίας





Ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος γαλαξίας

Ομάδα αστρονόμων παρατήρησε με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Ηubble, έναν γαλαξία που σχηματίστηκε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη, όταν το Σύμπαν είχε το 5 τοις εκατό της σημερινής του ηλικίας των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών. 

Η ηλικία και η απόσταση των μακρινών γαλαξιών υπολογίζεται μέσω της ερυθράς μετατόπισης του φάσματος τους (redshift), η οποία προκαλείται από την διαστολή του Σύμπαντος. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας εμφανίζει ερυθρά μετατόπιση z=7,5, την μεγαλύτερη που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.


ΟΦΑ