6/11/09

To Αίνιγμα της Προσωπικότητας

To Αίνιγμα της Προσωπικότητας

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου




«Τα πάντα ρέουν» , έλεγε ο Ηράκλειτος και η Αστρολογία είναι απόλυτα σύμφωνη με αυτή τη διαπίστωση. Όλα τα πράγματα μεταβάλλονται αδιάκοπα μέσα στο χρόνο. Το ίδιο και ο Άνθρωπος. Το σώμα του, η ψυχή του, η προσωπικότητά του, οι αντιλήψεις του, οι ιδέες του, οι διαθέσεις του, οι προτιμήσεις του και η συμπεριφορά του υπόκεινται σε διαρκείς μεταμορφώσεις. Κάθε παράμετρος που συνθέτει τη σωματική ψυχική κ πνευματική του υπόσταση, βρίσκεται τόσο με τις εσωτερικές του οργανικές δομές, όσο και με το εξωτερικό του περιβάλλον.

Αντί για μια οντότητα συμπαγή και μονολιθική, θα έπρεπε να παρομοιάσουμε τον άνθρωπο με ένα καλειδοσκόπιο. Έχει μέσα του όλες τις τάσεις αλλά το ποια απ΄αυτές θα εκφράσει την κάθε στιγμή εξαρτάται τόσο από το βαθμό της θέλησης του όσο και από την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή (μέσα στην έννοια περιβάλλον τοποθετούμε και τους άλλους ανθρώπους).

Σύμφωνα με την άποψη της Αστρολογίας όλοι μας είμαστε ένα «αστρικό καλειδοσκόπιο». Όλοι μας έχουμε στο γενέθλιο ωροσκόπιό μας τον Ήλιο (άρα όλοι μας έχουμε δυνητικά την οντότητα αλλά και την αλαζονεία). Όλοι μας έχουμε τη Σελήνη (άρα όλοι μας έχουμε δυνητικά το συναίσθημα αλλά και τη βρεφικότητα). Όλοι μας έχουμε τον Ερμή (άρα την επικοινωνία όπως και τη φλυαρία). Όλοι μας έχουμε την Αφροδίτη(Άρα την ερωτική διάθεση όπως και την εξάρτηση).Όλοι μας έχουμε τον Άρη (άρα την αυτοέκφραση αλλά και τον εγωισμό). Όλοι μας έχουμε το Δία (άρα την αισιοδοξία αλλά και την επιπολαιότητα).Όλοι μας έχουμε τον Κρόνο(άρα την υπευθυνότητα αλλά και το δογματισμό). Όλοι μας έχουμε τον Ουρανό(άρα την πρωτοτυπία όπως και την ιδιορρυθμία).Όλοι μας έχουμε τον Ποσειδώνα(άρα τη φαντασία όπως και τις αυταπάτες). Όλοι μας έχουμε τον Πλούτωνα(άρα όλοι μας μπορούμε να μεταμορφωθούμε από τις στάχτες μας).

Για να γειώσουμε όμως αυτή την έννοια, θα ήταν καλλίτερα να δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα, το οποίο θα βοηθήσει στο να αντιληφθούμε επαρκώς, την αλληλεπίδραση των Πλανητών, διαμέσου των διαπροσωπικών σχέσεων.
Είναι σίγουρο, ότι κάθε ένας από εμάς, έχει δει ένα μωσαϊκό. Είναι μια σύνθεση από μικρές πέτρινες ψηφίδες διαφορετικών χρωμάτων που απεικονίζουν μια μορφή ή ένα σχέδιο. Συνήθως συναντάμε μωσαϊκά στο δάπεδο, στους εσωτερικούς τοίχους ή στην οροφή εκκλησιών. Ο δημιουργός, για να αποδώσει σωστά την έκφραση των εικονιζόμενων, έχει συνδυάσει εκατοντάδες διαφορετικές ψηφίδες σε μια μοναδική διάταξη. Η κάθε ψηφίδα, είναι σημαντική. Θα μπορούσαμε λοιπόν να παρομοιάσουμε την ανθρώπινη προσωπικότητα με ένα μωσαϊκό. Αποτελείται από πάρα πολλές «ψηφίδες », κάθε μια από τις οποίες φέρει ένα δικό της μαγνητικό φορτίο. Το φορτίο αυτό αλληλεπιδρά διαρκώς, τόσο με το μαγνητισμό των Πλανητών όσο και με το μαγνητισμό των άλλων ανθρώπων.

Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Στην πράξη σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ανάλογα με το μαγνητισμό του, μπορεί να μας «βγάλει» και μια διαφορετική προσωπικότητα.
Αν, για παράδειγμα, ο μαγνητισμός που επενεργεί πάνω στις ψηφίδες του μωσαϊκού μας που συνδέονται με τον Πλανήτη Ερμή, θα μας «βγάλει» την Ερμήσια πτυχή της προσωπικότητάς μας: μαζί του θα γίνουμε ομιλητικοί, θα ανταλλάξουμε πληροφορίες ή και ίσως συνταξιδέψουμε κιόλας. Aν ο μαγνητισμός του επενεργήσει πάνω στις ψηφίδες μας που συνδέονται με τον Άρη, τότε θα «βγάλει» την Αρειανή πτυχή του χαρακτήρα μας: μαζί του θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, παρορμητικοί, ακόμη και επιθετικοί. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουμε σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες. Αν επενεργήσει πάνω στις ψηφίδες του Κρόνου μας τότε θα «βγάλει» τις Κρόνιες πτυχές της προσωπικότητάς μας: μαζί του θα είμαστε επιφυλακτικοί, μετρημένοι, σοβαροί, μέχρι και λίγο λυπημένοι!
Η διάθεσή μας δηλαδή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μαγνητισμό των ατόμων που βρίσκονται κοντά μας. (Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι εκφράσεις του τύπου ΄΄Ο Γιάννης με ανεβάζει ή ο Κώστας με ρίχνει’’.

Επαληθεύουν, μέσα από τη σοφία της καθημερινής τριβής, το γεγονός ότι ανάλογα με αυτόν που κάνεις παρέα, ενεργοποιείς και την αντίστοιχη πτυχή του χαρακτήρα σου. Βέβαια, όλα τα ζώδια δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τον μαγνητισμό των άλλων. Εκείνα του σταθερού σταυρού (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι) εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις. Διαθέτουν μια ισχυρή προσωπικότητα – κορμό και γι αυτό δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Αντίθετα, τα ζώδια του μεταβλητού σταυρού (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθείς) απορροφούν πολύ εύκολα το μαγνητισμό των άλλων. Τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερος), τείνουν να μεταβιβάσουν το δικό τους μαγνητισμό πάνω στους άλλους.
Δεν υπάρχει καλλίτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη του ανθρώπινου Μωσαϊκού Προσωπικότητας από το να κοιτάξουμε κάποιες φωτογραφίες μας, βγαλμένες σε διαφορετικές (πλην όμως κοντινές) χρονικές περιόδους και με διαφορετικές παρέες. Είναι βέβαιο, ότι θα μείνουμε κατάπληκτοι από την ποικιλία των προσωπείων που διαθέτουμε.
Υπάρχει ένα ρητό, που λέει οι σχέσεις μας είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας. Σύμφωνα όμως με αυτά που αναφέραμε προηγούμενα, θα μπορούσαμε να πούμε κάθε σχέση μας είναι καθρέπτης μιας πτυχής του εαυτού μας.

Η Κινέζικη φιλοσοφία του Τάο, έχει την άποψη ότι στο ανώτερο εξελικτικό επίπεδο των πραγμάτων βρίσκεται η συγχώνευση των πολικοτήτων. Οι πολικότητες αυτές είναι η Yang (η αρσενική ή αλλιώς θετική αρχή), και η Yin (η θηλυκή ή αλλιώς αρνητική). Πάνω στο δίπολο Yang – Yin αντικατοπτρίζονται όλα τα δίπολα που συνθέτουν τον υλικό κόσμο. (Ουρανός – Γη, Μέρα – Νύκτα, Άνδρας – Γυναίκα, Σώμα –Ψυχή, Ήλιος – Σελήνη).


Κάθε Άνθρωπος για να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Τάο, όπως και με κ άλλες εσωτερικές μεθόδους, θα πρέπει να αγωνιστεί για να συγχωνεύσει τις πολικότητες, τόσο στον εσωτερικό του κόσμο, όσο και στο περιβάλλον του.
Ο Κάρλ Γιούνγκ σύμφωνα με τη θεωρία του στο ψυχικό δυναμικό των ανθρώπων, είπε ότι: μπορούμε να ανιχνεύσουμε δυο πόλους. Τον αρσενικό που τον ονομάζει ΄΄άνιμους΄΄ και τον θηλυκό, που τον ονομάζει ΄΄άνιμα΄΄.
Ένας άνδρας για παράδειγμα, έχει και τον άνιμους και την άνιμα. Εφόσον είναι άνδρας, υπερισχύει ο άνιμούς του. Η άνιμά του όμως, δε μένει αδρανής. Ο ίδιος προσπαθεί να την προβάλει πάνω στην κατάλληλη γυναίκα, για να ζευγαρώσει μαζί της και να δημιουργήσει μία ενότητα.
Στη γυναίκα αντίστοιχα, υπερισχύει η άνιμα. Ο άνιμούς της προβάλλεται συνέχεια πάνω στους άνδρες με τους οποίους έρχεται σε επαφή, μέχρι να κουμπώσει σε κάποιον από αυτούς. Από αυτή τη θεωρία βγαίνουν δύο σημαντικά πορίσματα: Πρώτον, ότι σε όλους μας συνυπάρχει και η αρσενική και η θηλυκή φύση. Δεύτερον, ότι το ψυχοδυναμικό δίπολο άνιμους – άνιμα, διαθέτει μεγάλη πλαστικότητα. Οδηγούμαστε έτσι, στο συμπέρασμα ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατόν να υπερισχύσει στον άνδρα η άνιμα, και στη γυναίκα ο άνιμους. (δηλ. να γίνουν ομοφυλόφιλοι).

Όπως και νάχει το πράγμα, είτε επειδή ψάχνουμε το χαμένο μας μισό είτε επειδή θέλουμε να προβάλουμε κάποιο κομμάτι του εαυτού μας, όλοι προσδοκούμε να κάνουμε κάποια μέρα την τέλεια σχέση. Θεωρητικά, κάτι τέτοιο είναι δυνατόν! Σημαίνει να βρούμε το σύντροφο εκείνο που θα διεγείρει με τον μαγνητισμό του, μόνο τις θετικές ψηφίδες του Μωσαϊκού Προσωπικότητάς μας, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο αποτέλεσμα να προκαλεί και ο δικός μας μαγνητισμός πάνω στο δικό του μωσαϊκό. Βέβαια, μια παρόμοια σχέση, θα δραπέτευε από τα στενά πλαίσια της γήινης καθημερινότητας και θα μεταφερόταν σε σφαίρες υπέρτατης ευδαιμονίας.

Για τη σύγκριση δύο ωροσκοπίων, η Αστρολογία έχει κυρίως τη μέθοδο της Συναστρίας. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι η μοναδική μέθοδος, αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Και είναι χρήσιμη, επειδή είναι ικανή, να ανιχνεύσει το είδος του μαγνητισμού που αναπτύσσεται μεταξύ του ζευγαριού, και επίσης, να κάνει σύγκριση των γενέθλιων ωροσκοπίων και να βγάλει συμπεράσματα.
Ένας Άνθρωπος, θεωρείται ολοκληρωμένη οντότητα μόνο εάν, εκτός από το να είναι ο εαυτός του, έχει την ικανότητα να είναι ο εαυτός του συνυπάρχοντας και με άλλα άτομα. Μόνο η συνεχής τριβή μας με άλλους ανθρώπους είναι ικανή να μας προσδιορίσει τα όρια του εαυτού μας. Η διατήρηση της φλόγας της Συνείδησης μέσα από τις κοινωνικές συναλλαγές είναι, ίσως, το πρωτογενές ζητούμενο για κάθε Άνθρωπο, όχι όμως το μοναδικό. Έπονται τα αιτήματα της ολοκλήρωσης και της εξέλιξής του.


Ο καθένας μας, ψάχνει να βρει κάποιον που να του ταιριάζει, και να περνάει καλά μαζί του! Στη συνέχεια, αφού βρει αυτόν τον άνθρωπο, όχι μόνο θα προβάλλει ένα σωρό αιτήματα πάνω του αλλά θα προσπαθήσει και να τον καλουπώσει μέσα στη δική του νοοτροπία. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση θα παραποιηθεί και θα απομακρυνθεί από τον πρωταρχικό της στόχο, που είναι η συμπλήρωση και η εξέλιξη των μελών της. Τα αιτήματα όμως της ολοκλήρωσης και της εξέλιξης θα εμμένουν, ώσπου κάποια μέρα θα στείλουν τους κραδασμούς τους στην επιφάνεια. Συνήθως όμως τα αποφεύγουμε, και μας αρκεί η ικανοποίηση της ερωτικής μας διάθεσης και τροφή του Εγώ.

Εξυπακούεται ότι για να έχουν δύο άτομα θετική συναστρία θα πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο μαγνητισμό. Θα πρέπει δηλαδή, στα ωροσκόπιά τους οι Πλανήτες, να σχηματίζουν αμοιβαία τις κατάλληλες όψεις. Αυτό, είναι το κουμπί όλου του μηχανισμού.
Ας πούμε για παράδειγμα, ότι στο γενέθλιο ωροσκόπιό μας ο Δίας είναι αδρανής, δεν σχηματίζει δηλαδή όψη με τους άλλους πλανήτες και δεν βρίσκεται σε κάποια εστιακό σημείο του χάρτη. Είναι φανερό, ότι οι ιδιότητες του Δία (αισιοδοξία, εξωστρέφεια, πνευματικότητα), δεν είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες μέσα στο πλαίσιο των ατομικών μας χαρακτηριστικών. Και συμβαίνει να κάνουμε μια σχέση με έναν άνθρωπο στου οποίου το γενέθλιο ωροσκόπιο ο Δίας βρίσκεται σε όψη με τον Ήλιο μας. Και έτσι παρατηρούμε, ότι σχεδόν με αυτόματο τρόπο, η παρουσία αυτού του ανθρώπου κοντά μας, θα δημιουργήσει, πρωτογενώς, ατμόσφαιρες ευδιαθεσίας και αυθορμητισμού και διαλόγους υψηλού πνευματικού περιεχομένου. 
Ο σύντροφός, μας ενεργοποίησε, χάρη στον δικό του μαγνητισμό, τα στοιχεία εκείνα που ήταν ελλιπή και ατροφικά μέσα μας. Εδώ, έγκειται η όλη αξία της Συναστρίας. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι κανένα γενέθλιο ωροσκόπιο δεν είναι από μόνο του πλήρες. Το ωροσκόπιο είναι ένας μικρόκοσμος, μέσα στον οποίο αντανακλώνται όλες οι εμπειρίες της ζωής. Σε αυτόν τον μικρόκοσμό συνυπάρχουν τόσοι πολλοί τομείς, που είναι φύση αδύνατον να καλυφθούν όλοι από το αστρικό αποτύπωμα ενός και μοναδικού ατόμου.

Χρειαζόμαστε αναγκαστικά, την παρουσία άλλων ατόμων που θα ενεργοποιήσουν με τον μαγνητισμό τους, τους δικούς μας αδρανείς τομείς. Όλοι μας είμαστε λοιπόν ημιτελείς και δεν θα καταφέρουμε να συμπληρωθούμε ποτέ αν δεν έρθουμε σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.
Δεν είναι δύσκολο πάντως να εντοπίσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους μέσα στο πλήθος. Είναι εκείνοι, προς τους οποίους νιώθουμε μια ισχυρή έλξη και που συνεχίζουν να μας φαίνονται οικείοι, όμορφοι και ενδιαφέροντες, ακόμη και όταν βγάλουμε τα γυαλιά της εξιδανίκευσης. Μαζί τους ταιριάζουμε. Δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουμε απόλυτα, γιατί δεν υπάρχει απόλυτο ταίριασμα. Σίγουρα όμως, νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι κοντά τους παρά όταν είμαστε μόνοι μας. Όπως δεν υπάρχει το απόλυτο ταιριάζω, έτσι και δεν υπάρχει το απόλυτο δεν ταιριάζω.


Υπάρχει και η περίπτωση, να βρεθούμε κοντά σε ανθρώπους τους οποίους αντιπαθούμε, και να ανακαλύψουμε έκπληκτοι, μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας από αυτές που αναμέναμε.
Ακόμα και στην πιο αγαπημένη σχέση, προκύπτουν διαφορές και συγκρούσεις. Οι διαφορές αυτές (τις οποίες επισημαίνουμε κυρίως μέσα από τις αρνητικές όψεις που ανιχνεύουμε στο χάρτη συναστρίας) μοιάζουν να χαλάνε τη συνταγή, κι γιαυτό τα άτομα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις κουκουλώσουν. Στην πραγματικότητα όμως, πάνω σε αυτές τις διαφορές βασίζεται όλο το δόγμα της εξέλιξης των μελών μιας σχέσης.
Ο θετικός μαγνητισμός, ή αλλιώς έρωτας, εξασφαλίζει την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι δύο άνθρωποι δεμένοι (δηλαδή, το να είναι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να ανέχονται ο ένας τον άλλο, να ενεργούν με ευγενικές προθέσεις).
Ο αρνητικός μαγνητισμός, δηλαδή οι μεταξύ τους δυσαρμονικές όψεις, ελκύει ένα καινούργιο δυναμικό στην κατεύθυνση του οποίου είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν και οι δύο.
Κάθε κίνηση, κάθε αντίδραση, κάθε τικ, κάθε τόνος φωνής, ακόμα και ο τρόπος λειτουργίας των 5 αισθήσεων, φέρει τη σφραγίδα ενός ατομικού μαγνητισμού (που συνδέεται με τη σειρά του με ένα ξεχωριστό και μοναδικό γενέθλιο ωροσκόπιο).
Ίσως τώρα, καταλαβαίνουμε γιατί το Σύμπαν, δεν επιτρέπει την απόλυτη αρμονία μεταξύ των ανθρώπων.

Μέσα από τις κατάλληλες σχέσεις μπορούμε να συμπληρωθούμε και να εξελιχθούμε.
Η Αστρολογική θεωρία μας εξασφαλίζει το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε ένα ταίρι ανεξαρτήτως εμφάνισης, κοινωνικής θέσης, αδυναμιών κ.λ.π
Αρκεί να δημιουργήσουμε μια σωστή σχέση με τον εαυτό μας και να είμαστε σίγουροι ότι θα έλκουμε αυτό το ταίρι κοντά μας.
Τον κάθε Άνθρωπο χαρακτηρίζει ένα είδος συχνότητας, μαγνητισμού, δονήσεων. Δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσουν όλα τα είδη της μουσικής (θα μας αρέσουν εκείνα που προσεγγίζουν τους παλμούς του δικού μας μαγνητισμού). Αυτό που ταιριάζει σε μας, μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον άλλο. Παράγουμε διαρκώς ένα μήκος κύματος που είναι η συνισταμένη όλων των επιμέρους κυμάτων που απορροφούμε από το περιβάλλον μας. (από άλλους ανθρώπους, πράγματα, χρώματα, μουσική κ.λ.π).

Ας πάρουμε για παράδειγμα, την περίπτωση κάποιου μαθητή που έχει κάποιο αρνητικό μαγνητισμό με το δάσκαλό του (ας πούμε ότι ο Ερμής του μαθητή βρίσκεται σε όψη τετραγώνου με τη σύνοδο Ήλιου – Ερμή του δασκάλου του). Το παιδί αυτό, θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί τα λεγόμενα του δασκάλου και να επικοινωνήσει μαζί του. Ο δάσκαλος από τη μεριά του, θα θεωρήσει ότι το παιδί έχει χαμηλό βαθμό αντίληψης. Θα το πει στους γονείς του, και θα δημιουργήσει στο παιδί ψυχολογικά προβλήματα τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να του μειώσουν πραγματικά την αντίληψη. Έτσι λοιπόν, η συναστρία, μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα των σχέσεων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας.
Μπορούμε επίσης, να ανιχνεύσουμε το είδος εκείνο του μαγνητισμού που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σε ένα σπίτι ή επιχείρηση, συγκρίνοντας πάλι, τα γενέθλια ωροσκόπιά τους, και παίρνοντας σα χρόνο γέννησης του σπιτιού εκείνο της υπογραφής του συμβολαίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΚΕΙΜΕΝΑ
Αrgyle Michael, The anatomy of relationships
Arroyd Stephen, Relationships and life cyrcles
Davison Ronald, Synastry
Greene Liz, Relating
Τhomas Gazis, Sinastry
Neville E.W, Planets in Synastry
Πτολεμαίος Κλαύδιος, Τετράβιβλος
Sargent Lois, How to handle your relation
Thornton Penny, Synastry
Townley John, Planets in love
ConstantinaVlachopoulou, Consultant in Astrology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου