5/11/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)



Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου

  
  * Πανσέληνος στις 9:14 μ.μ.

    * Η Αφροδίτη και ο Άρης απέχουν 75°. Η Αφροδίτη και ο Κρόνος απέχουν 25°. Και οι τρεις πλανήτες είναι μέρος του πρωινού ουρανού. Θα βρείτε την Αφροδίτη στα ανατολικά νοτιοανατολικά. Ο Κρόνος είναι πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Άρης είναι σχεδόν στο ζενίθ στον αστερισμό του καρκίνου. Τον επόμενο χρόνο, αυτοί οι τρεις πλανήτες θα είναι μέρος του βραδινού ουρανού.

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου


    * Η Αφροδίτη περνάει 3,5° βόρεια από τον Στάχυ, το αστέρι της Παρθένου. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά νοτιοανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Αργά το βράδυ, η πανσέληνος περνάει κοντά από τις Πλειάδες.

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου

    * Ο Ποσειδώνας τελειώνει την ανάδρομη κίνησή του. Θα τον εντοπίσετε με τηλεσκόπιο, 5,7° στα ανατολικά βορειοανατολικά του Δία και 2,2° βορειοδυτικά του αστέρα δέλτα του Αιγόκερου. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Δίας θα περάσει μόλις ½° νότια του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας είναι πολύ αμυδρός, με φαινόμενο μέγεθος μόνο 8.

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου

    * Ο Ερμής είναι σε ανώτερη σύνοδο και δεν φαίνεται. Θα περάσει ακριβώς πίσω από τον ήλιο σήμερα. Ο γρήγορος πλανήτης θα εμφανιστεί ξανά στον βραδινό ουρανό τον Δεκέμβριο.

    * Το πιο φωτεινό αστέρι στον δυτικό ουρανό είναι ο Βέγας, 25 έτη φωτός μακριά μας, ενώ το πιο λαμπρό αστέρι από πάνω του είναι ο Ντενέμπ, 1600 έτη φωτός μακριά.

    * Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:49 μ.μ


Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου

    * Στον πρωινό ουρανό, κάτω από τον Ωρίωνα δεσπόζει με την λάμψη του ο Σείριος, πιο λαμπρός από όλα τα αστέρια του ουρανού. Ο Μπετελγκέζ και ο Προκύωνας σχηματίζουν μαζί του το περίφημο τρίγωνο του χειμώνα που θα κυριαρχεί στον ουρανό τους επόμενους μήνες και φυσικά θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς.


Σάββατο, 7 Νοεμβρίου

    * Η σελήνη σε περίγειο, 368.903 χιλιόμετρα από τη Γη.

    * Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella) είναι το φωτεινότερο αστέρι χαμηλά στα βορειοανατολικά καθώς πλησιάζει το σκοτάδι μετά το σούρουπο. Η γραμμή που σχηματίζεται μεταξύ της Αίγας και του Πολικού περνά μέσω ενός μάλλον κενού μέρους  του ουρανού που προσδιορίζεται με το όνομα Καμηλοπάρδαλης.  Ο αστερισμός είναι σχετικά νέος. Δημιουργήθηκε το 1614. 

    * Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:28 μ.μ.

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου


    * Η πιο εξασθενημένη προέκταση της ζωδιακής ζώνης βρίσκεται τώρα ενώπιον μας στο νότιο ουρανό μετά το βραδινό λυκόφως. Περιλαμβάνει (από νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά) τον Αιγόκερω, τον Υδροχόο, τους Ιχθείς και τον Κριό. Το φωτεινότερο αστέρι στην ομάδα αυτή είναι ο Χαμάλ (2ου μεγέθους) ή α του Κριού, περίπου 30 μοίρες (3 γροθιές) πάνω στην ανατολή 1 ½  ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα. Θα χρειαστείτε έναν καθαρό, σκοτεινό ουρανό και έναν καλό αστροχάρτη για να εκτιμήσετε αυτήν την περιοχή.

    * Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:20 μ.μ.


    * Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
    * Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.


    * Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).



 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


    * Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα φαίνεται καθαρά να ξεχωρίζει από την νότια ισημερινή ζώνη με μια πλατιά λευκή κοιλότητα. Ο Christopher Go πήρε αυτές τις εικόνες στις 26 Οκτωβρίου που δείχνουν περισσότερη λεπτομέρεια από ότι θα μπορεί να δει κανείς οπτικά στον Δία.


    * Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com

    * Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του ήλιου αφού βρίσκεται σε ανώτερη σύνοδο.

    * Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στο κέντρο της Παρθένου) εμφανίζεται όλο και πιο χαμηλά στον ανατολικό ουρανό το λυκαυγές, όμως είναι ακόμα σχετικά ψηλά. Είναι τόσο λαμπρή που φαίνεται εύκολα, χαμηλά στην ανατολή, 60 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου. Με κιάλια θα βρείτε τον πολύ αμυδρότερο Στάχυ στα δεξιά της Αφροδίτης μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και πάνω και στα δεξιά της τις επόμενες ημέρες.

    * Ο Κρόνος (μέγεθος 1,1, την κεφαλή της Παρθένου),μόνο το 1/100 της φωτεινότητας της Αφροδίτης, αυξάνει την απόστασή του απ’ αυτήν, περισσότερο από 20°. Με κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον Στάχυ κάτω από την Αφροδίτη.  

    * Ο Άρης (μέγεθος +0,4, στο κέντρο του Καρκίνου) κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 8 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.

    * Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Αιγόκερο) λάμπει στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση νωρίς στο λυκόφως και μετά. Δύει τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 42 δευτερόλεπτα του τόξου.

    * Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στο νότο το βράδυ.

    * Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9 στον Αιγόκερο) βρίσκεται 6° ανατολικά του Δία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου