7/11/09

Τo DNA της ημέρας (6/11/2009)

6 Νοεμβρίου


Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις. Η 6η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις» το 2001 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι οι ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των συγκρούσεων.
333 π.X.:ο Μέγας Αλέξανδρος κατατροπώνει τις πανίσχυρες δυνάμεις του Δαρείου στην Ισσό και αιχμαλωτίζει την περσική βασιλική οικογένεια.

15: Αγριππίνα η νεώτερη, αυτοκράτειρα της Ρώμης. Υπήρξε αδελφή του Καλιγούλα, ενώ παντρεύτηκε το θείο της Κλαύδιο για ν' ανέβει στο θρόνο της Ρώμης. Αφού τον δηλητηρίασε έχρισε αυτοκράτορα τον γιο της Νέρωνα.
1814... γεννιέται ο Αδόλφος Σαξ, Βέλγος εφευρέτης μουσικών οργάνων. Το 1846 ανακάλυψε το σαξόφωνο.

1825... αποβιβάζονται στη Ρούμελη 15.000 Αιγύπτιοι υπό τον Ιμπραήμ, προκειμένου να ενισχύσουν την πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ιερή πόλη άντεξε ακόμα πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες. Έπεσε στις 10 Μαΐου 1826.

1860... ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος είναι πλέον αναπόφευκτος
1861: γεννιέται ο "πατέρας" του μπάσκετ, ο Καναδός καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Τζέιμς Νάισμιθ. Εφηύρε το μπάσκετ το 1891.
1903: Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. («Ορεστειακά»).
1913... στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν τον Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης.

1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από πέντε μήνες λήγει επιτέλους η τρίτη μάχη του Ιπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 240.000.

1918... ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Πολωνίας.

1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.
1928... η Ελλάδα αποδέχεται την κυριαρχία της Αλβανίας στη Βόρεια Ήπειρο.

1943... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.

1945... ο Μολότοφ επιμένει ότι η ατομική βόμβα δεν μπορεί να παραμείνει μυστική.

1946... γεννιέται η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Σάλι Φιλντ.

1958... γεννιέται η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.

1958... εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο Ασπροπύργου.

1960... ο στρατηγός Γρίβας ανακοινώνει προς τον ελληνικό λαό το πρόγραμμα του νέου πολιτικού κινήματος.

1964: Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ' Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1962... η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων.

1970... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας Ίθαν Χοκ.

1975... οι Sex Pistols ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή.

1987: Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Πρώτο συγκρότημα που εμφανίζεται, οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη.

1992... η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν.

1995... το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο "Μεντισίς" μοιράζεται ο Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης για το βιβλίο του "Μητρική Γλώσσα" με τον Ρώσο Αντρέι Μακίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου