Χαμένες πυραμίδες αποκαλύπτονται από δορυφορικές λήψεις
Δεκαεπτά πιθανές πυραμίδες αποκάλυψε δορυφορική μελέτη της Αιγύπτου. Δεκαεπτά πιθανές χαμένες πυραμίδες, περίπου 1.000 τάφους και γύρω στους 3.000 αρχαίους οικισμούς αποκάλυψε υπέρυθρη δορυφορική εξερεύνηση της Αιγύπτου, η οποία και υπέδειξε την παρουσία τεράστιου αριθμού θαμμένων κτιρίων.
Μέχρι τώρα, αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει σε κάποια από τα σημεία που υποδείχθηκαν έχουν επιβεβαιώσει κάποια από τα ευρήματα των δορυφορικών λήψεων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο πυραμίδες.
Το όλο πρόγραμμα αποτελεί «καρπό» της εργασίας της Αμερικανίδας αιγυπτιολόγου Δρος Σάρα Πάρτσακ και της ομάδας της, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.
Η δρ. Πάρτσακ ανέφερε ότι έχει εκπλαγεί από τον αριθμό των ευρημάτων. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτή την έρευνα εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Έβλεπα τα δεδομένα καθώς εμφανίζονταν, αλλά η στιγμή της πραγματικής έκπληξης ήταν όταν είχα τη δυνατότητα να δω το σύνολο αυτών που ανακαλύψαμε…δεν μπορούσα να πιστέψω πως είχαμε εντοπίσει τόσους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Αίγυπτο…η ανασκαφή μίας πυραμίδας είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου» είπε σχετικά.
Η ομάδα ανέλυσε εικόνες από δορυφόρους σε ύψος 700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, που ήταν εξοπλισμένοι με πανίσχυρες κάμερες, ικανές να υποδείξουν αντικείμενα διαμέτρου μικρότερης του ενός μέτρου. Η τεχνολογία υπερύθρων επέτρεψε τον εντοπισμό θαμμένων αντικειμένων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τα σπίτια τους με τούβλα φτιαγμένα από λάσπη, που είναι μεγαλύτερης πυκνότητας από ό,τι το έδαφος, με αποτέλεσμα να σχήματα των σπιτιών, των ναών και των τάφων να γίνονται ορατά, μέσω της χρήσης της κατάλληλης τεχνολογίας.
«Απλά μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να υποτιμήσουμε τόσο το μέγεθος όσο και την έκταση των παλαιότερων ανθρώπινων οικισμών» είπε σχετικά η δρ. Πάρτσακ, η οποία εκτιμά ότι είναι πολλά αυτά τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
«Πρόκειται μόνο για τα ευρήματα που είναι κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τους οποίους έχει καλύψει ο Νείλος με λάσπη. Βλέπουμε απλά την αρχή των ερευνών τέτοιου είδους» συμπλήρωσε η αιγυπτιολόγος.
Οι αιγυπτιακές αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία και για άλλους σκοπούς πέραν της αρχαιολογικής έρευνας, όπως την προστασία των αρχαιολογικών χώρων: κατά την πρόσφατη κρίση στη χώρα, λεηλατητές «χτύπησαν» σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
«Χάρη στις λήψεις αυτές, μπορούμε να αντιληφθούμε αν ένας τάφος μίας συγκεκριμένης περιόδου λεηλατήθηκε και να ενημερώσουμε την Ιντερπόλ να είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό αντικειμένων εκείνης της περιόδου που ενδεχομένως να εμφανιστούν για πώληση» επεσήμανε η δρ. Πάρτσακ, η οποία επίσης ευελπιστεί να δει άτομα νεαρής ηλικίας να προσελκύονται από την ολοένα και αυξανόμενη χρήση προηγμένης τεχνολογίας στην αρχαιολογία.
«Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι πλέον παρωχημένος, έχουμε προχωρήσει…συγνώμη, Χάρισον Φορντ» είπε χαριτολογώντας η δρ. Πάρτσακ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου