Δευτέρα, 13 Ιουλίου
- Ακόμα και ένα μικρό τηλεσκόπιο θα σας δείξει τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Απόψε θα βρίσκεται στα ανατολικά του πλανήτη.
- Ο Δίας βρίσκεται 0,6° νότια του Ποσειδώνα.
Τρίτη, 14 Ιουλίου
- Ο Ερμής είναι σε ανώτερη σύνοδο. Δηλαδή, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και δεν φαίνεται στον ουρανό. Ο πλανήτης θα είναι ορατός στον βραδινό ουρανό αργότερα αυτόν τον μήνα και νωρίς τον Αύγουστο.
- Η Αφροδίτη περνάει 3° βόρεια από το αστέρι Αλντεμπαράν (Λαμπαδίας) στον αστερισμό του Ταύρου. Η Αφροδίτη και ο Αλντεμπαράν φαίνονται στον πρωινό ουρανό, 1 ½ ώρα πριν την ανατολή. Το άστρο θα βρίσκεται κάτω και στα δεξιά της λαμπρής Αφροδίτης. Ο Άρης είναι 8½° πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:38 π.μ., ξημερώματα Τετάρτης.
Τετάρτη, 15 Ιουλίου
- Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 12:53 μ.μ.
- Ο γαλαξίας είναι ψηλά τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι πολλά πλανητικά νεφελώματα είναι σε καλή θέση για παρατήρηση με το τηλεσκόπιό σας.
- Σαν σήμερα το 1850 στο Πανεπιστήμιο του Harvard, βγήκε η πρώτη φωτογραφία ενός αστεριού (εκτός του ήλιου). Την τιμή είχε ο Βέγας!
- Σαν σήμερα, το 1969, το Apollo 11 ξεκίνησε για το ταξίδι του στο φεγγάρι. Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν στη σελήνη.
- Σαν σήμερα, το 1994, το πρώτο κομμάτι από τον κομήτη Shoemaker-Levy 9 χτύπησε τον Δία και δημιούργησε μια σειρά από μαύρα σημάδια στον πλανήτη που φαίνονταν ακόμα και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. ‘Ήταν πια φανερό στην κοινή γνώμη, πέραν από την αστρονομική κοινότητα, ότι πλανητικές συγκρούσεις τέτοιου είδους είναι μια πραγματικότητα.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:16 π.μ., ξημερώματα Παρασκευής.
- Στο τέλος της εβδομάδας, η ημισέληνος περνάει κοντά από την Αφροδίτη και τον Άρη νωρίς στο λυκαυγές. Αυτό το πρωί, αξίζει να σηκωθεί κανείς νωρίς και να παρακολουθήσει την σελήνη να κρύβει ένα μεγάλο μέρος των Πλειάδων. Το αστρικό σμήνος θα αρχίσει να καλύπτεται από την σελήνη μετά τις 3:20 π.μ. όταν το ύψος από τον ορίζοντα θα είναι περίπου 12 μοίρες. Με ένα ζευγάρι κιάλια η θέαση αυτής της εικόνας στον ουρανό θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:07 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου.
- Το πρωινό της Κυριακής, η σελήνη προστίθεται στον σχηματισμό που διαγράφουν οι Πλειάδες, ο Άρης, ο Αλντεμπαράν και η Αφροδίτη.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:09 π.μ., ξημερώματα Κυριακής.
- Για τους περισσότερους ερασιτέχνες, η Κασσιόπη είναι ο δεύτερος πιο εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός στο ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Κοιτάξτε για το γνωστό σχήμα ‘ W ‘, που αναρριχάται σιγά-σιγά από τον βορειανατολικό ουρανό αφού έχει βραδιάσει. Η Κασσιόπη μοιάζει σε φωτεινότητα με την γνωστή κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αλλά έχει μικρότερο μήκος. Το αστέρι στο πιο δεξιό άκρο του σχήματος W ονομάζεται Caph που στα Αραβικά σημαίνει «βαμμένο χέρι».
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:45 π.μ., ξημερώματα Δευτέρας.
O Βασίλης Παπαϊωάννου φωτογράφησε το τρισχιδές νεφέλωμα (Μ20, "trifid nebula") στον Τοξότη με το κατοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher 200/1000, πάνω στην στήριξη EQ6SkyScan παίρνοντας 10 εκθέσεις των 430 δευτερολέπτων με την Canon 350D (με φίλτρο Baader Ir ). Το Μ20 είναι αγαπημένος στόχος των ερασιτεχνών περισσότερο εξαιτίας των όμορφων χρωμάτων του.
- Θέλετε να μυηθείτε στον χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..
Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Η κηλίδα #1024 που εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι πλέον ορατή .Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
- Ο Ερμής είναι κρυμμένος αφού βρίσκεται σε σύνοδο με τον ήλιο.
- Η Αφροδίτη και ο Άρης (με φαινόμενο μέγεθος – 4,2 και +1,1, αντίστοιχα) βρίσκονται στον πρωινό ουρανό, πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Η Αφροδίτη είναι πολύ λαμπρή ενώ ο Άρης είναι 130 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτήν. Ο Άρης βρίσκεται πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης σε απόσταση που μεγαλώνει και φθάνει τις 7° με 10° αυτήν την εβδομάδα. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη στις αρχές της εβδομάδας και στα δεξιά της Αφροδίτης αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Πάνω και στα αριστερά του Άρη θα δείτε τις Πλειάδες. Ο Άρης αρχίζει μια μακρινή, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη φαίνεται ότι είναι σε φάση gibbous και περίπου 17 δευτερόλεπτα σε φαινόμενη διάμετρο, ενώ ο Άρης έχει μόνο 5 δευτερόλεπτα του τόξου διάμετρο.
- Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά καθημερινά. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει πριν τις 11:00 μ.μ. Όσο πιο νότια ζείτε τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα είναι ο Δίας και τόσο πιο καλή και σταθερή εικόνα θα έχετε με ένα τηλεσκόπιο. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 47 δευτερόλεπτα του τόξου.
- Ο Κρόνος (μέγεθος +1, στον Λέοντα ) λάμπει τώρα στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος έχει τους δακτυλίους του σε σχεδόν θέση κάτοψης, σε κλίση 3° από την θέση παρατήρησής μας πάνω στη Γη. Το άνοιγμα των δακτυλίων του είναι το μεγαλύτερο για αυτό το έτος. Θα κλείσουν πάλι σε θέση σχεδόν απόλυτης κάτοψης τον Σεπτέμβριο του 2009, τότε που ο πλανήτης θα βρεθεί σε σύνοδο με τον ήλιο. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται και η παρατήρηση του πλανήτη αφού θα βρίσκεται ολοένα και χαμηλότερα.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.
- Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) παραμένει 3/4° μακριά από τον Δία στο φως της αυγής, όμως είναι 16.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
- Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια περίπου στις 11 μ.μ. Είναι 250 φορές πιο αμυδρός από τον Ποσειδώνα. Ιδανική θέση παρατήρησης στον βραδινό ουρανό έχει ο Πλούτωνας αυτόν τον μήνα και τον Αύγουστο.
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.
Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672
Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030
Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου