Δευτέρα, 29 Ιουνίου
- Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 2:28 μ.μ.
- Ο Στάχυς βρίσκεται πάνω και στα αριστερά της σελήνης. Με τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται η οροσειρά των Άλπεων και η Αλπική Κοιλάδα. Η Αλπική Κοιλάδα είναι μια βαθιά εγκοπή 130 χιλιομέτρων μέσα στην οροσειρά.
- Η Αφροδίτη και ο Άρης αρχίζουν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον στον πρωινό ουρανό. Οι Πλειάδες βρίσκονται κοντά τους ενώ ο Ερμής ξεπροβάλει πολύ χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:08 π.μ., ξημερώματα Τετάρτης.
Τετάρτη, 1 Ιουλίου
- Χαμηλά στα νοτιοανατολικά μόλις βραδιάσει, αρκετά κάτω και στα αριστερά της σελήνης, η τσαγιέρα του Τοξότη κάνει την εμφάνισή της. Όταν ανατέλλει η θέση της τσαγιέρας είναι οριζόντια. Αργότερα τη νύχτα και στο τέλος της εποχής, αρχίζει να παίρνει τη θέση προς τα κάτω, σαν τη τσαγιέρα που χύνει το τσάι.
Πέμπτη, 2 Ιουλίου
- Η Αφροδίτη είναι 90° μακριά από τον Δία στον πρωινό ουρανό, στα ανατολικά και στα νότια, αντίστοιχα. Η Αφροδίτη είναι η φωτεινότερη των δύο πλανητών.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:46 π.μ., ξημερώματα Παρασκευής.
- Η Γη είναι σε αφήλιο. Το αφήλιο είναι το σημείο στη τροχιά της Γης που είναι πιο μακριά από τον ήλιο. Η Γη είναι τώρα 1.017 AU από τον ήλιο ή 151.200.000 χιλιόμετρα. Αυτή η απόσταση είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μεγαλύτερη από το μέσο όρο της απόστασης Γης-Ήλιου.
- Απόψε παρατηρήστε τον δέλτα του Κηφέα. Τριάντα με σαράντα φορές πιο ογκώδης από τον ήλιο μας, ο δέλτα μεταβάλει την φωτεινότητά του από 3,6–4,3 σε λίγο παραπάνω από 5 ημέρες. Ψάξτε το αστέρι συνοδό του, επίσης.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:24 π.μ., ξημερώματα Κυριακής.
- Ένα δύσκολο να διαχωριστεί διπλό αστέρι, το ύψιλον του Ζυγού (RA 15 37 01 Dec –28 08 06), είναι ένα όμορφο ερυθρό άστρο που αποτελεί τεστ για ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το ζευγάρι είναι ανόμοιο σε φωτεινότητα. Άξιο παρατήρησης είναι ο συνοδός με μέγεθος 11,5 στα νότια, μέσα σε ένα πολύ όμορφο πεδίο από αστέρια!
Το φωτεινότερο σφαιρωτό σμήνος του βορείου ημισφαιρίου, το Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή, είναι αγαπημένος στόχος για τους αστροφωτογράφους. Ο Ευάγγελος Σουγλάκος και η Μαντώ Σταθάκη πήραν αυτήν την πολύ όμορφη φωτογραφία του Μ13 από το Γύθειο Λακωνίας στις 25 Μαίου με το τηλεσκόπιο Vixen VC200L (στο F 6.4, με εστιακή απόσταση 1200mm) πάνω σε ισημερινή στήριξη HEQ5 Pro. Έβγαλαν 20 καρέ των 5 λεπτών με την Canon 450D ( ISO 800).
- Θέλετε να μυηθείτε στον χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..
Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
- Ο Ερμής (με μέγεθος περίπου 0) φαίνεται χαμηλά στο φως του λυκαυγούς, 28° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης και του Άρη. Χρησιμοποιείστε ένα ζευγάρι κιάλια.
- Η Αφροδίτη και ο Άρης (με φαινόμενο μέγεθος – 4,2 και +1,1, αντίστοιχα) παραμένουν κοντά μαζί, χαμηλά στον πρωινό ουρανό, πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Η Αφροδίτη είναι πολύ λαμπρή ενώ ο Άρης είναι 130 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτήν. Ο Άρης βρίσκεται στα αριστερά της Αφροδίτης σε απόσταση που θα φθάσει τις 5 μοίρες στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Νωρίς το λυκαυγές, θα δείτε τις Πλειάδες στα αριστερά των πλανητών. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010.
- Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά καθημερινά. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Όσο πιο νότια ζείτε τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα είναι ο Δίας και τόσο πιο καλή και σταθερή εικόνα θα έχετε με ένα τηλεσκόπιο.
- Ο Κρόνος (μέγεθος +1, στον Λέοντα ) λάμπει τώρα στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος έχει τους δακτυλίους του σε σχεδόν θέση κάτοψης, σε κλίση 3° από την θέση παρατήρησής μας πάνω στη Γη. Το άνοιγμα των δακτυλίων του είναι το μεγαλύτερο για αυτό το έτος. Θα κλείσουν πάλι σε θέση σχεδόν απόλυτης κάτοψης τον Σεπτέμβριο του 2009, τότε που ο πλανήτης θα βρεθεί σε σύνοδο με τον ήλιο. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται και η παρατήρηση του πλανήτη αφού θα βρίσκεται ολοένα και χαμηλότερα.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.
- Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) παραμένει 3/4° μακριά από τον Δία στο φως της αυγής, όμως είναι 16.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
- Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια περίπου τα μεσάνυχτα. Είναι 250 φορές πιο αμυδρός από τον Ποσειδώνα. Αν θέλετε πραγματικά να παρατηρήσετε τον Πλούτωνα κάντε το τώρα αφού ο πλανήτης, τα αμέσως επόμενα χρόνια, οδεύει προς τα πλούσια με αστέρια πεδία του γαλαξία μας όπου θα είναι δύσκολο να αναγνωριστεί μέσα σε άλλα αστέρια 14ου μεγέθους. Ιδανική θέση παρατήρησης στον βραδινό ουρανό θα έχει ο Πλούτωνας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.
Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672
Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030
Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου