23/6/09

Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff





Λίγα λόγια για τη Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff


O διάσημος Γερμανός συνθέτης Carl Orff (1895 – 1982) εμπνεύστηκε και δημιούργησε το παιδαγωγικό σύστημα: «Μουσικοκινητική Αγωγή C. Οrff».
Το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ολότητα σωματική, ψυχική και πνευματική. Γι’ αυτό και μπορεί να συνβάλει στη γενική παιδεία και να δημιουργήσει ολοκληρωμένους ανθρώπους με κρίση, δημιουργικότητα, φαντασία και αισθητική ευαισθησία. Βασίζεται στην ένωση της μουσικής, της κίνησης και του λόγου και φέρνει τον άνθρωπο σε βιωματική επαφή με τον κόσμο των αισθητικών μορφών.
H Μουσικοκινητική Αγωγή Crff απευθύνεται στα παιδιά όλων των ηλικιών ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία. Απευθύνεται επίσης στους σπουδαστές σχολών χορού και δραματικών σχολών, αλλά και στους νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές και μουσικοπαιδαγωγούς. Απευθύνεται ακόμη σε παιδοψυχολόγους αλλά και σε γονείς.
H σπουδή της Μουσικοκινητικής Αγωγής Crff μυεί στον κόσμο της μουσικής, ενώ συγχρόνως παρέχει μουσικές γνώσεις και δεξιότητες. Προσφέρει βιωματική επαφή με τη λογοτεχνία και καλλιεργεί την κινητικότητα και την εκφραστικότητα του σώματος. Ακόμα εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση, την ετοιμότητα και τη φαντασία. Καλλιεργεί την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα.
Εκείνο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μουσικοκινητική Αγωγή Crff είναι το γεγονός ότι φέρνει τα παιδιά από πολύ νωρίς σε επαφή με εύκολα μουσικά όργανα όπως: ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, φλογέρες, τύμπανα, μαράκες και άλλα μικρά κρουστά. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να αυτενεργούν μουσικά, να αυτοσχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα. Με το συνδυασμό μουσικής, λόγου, κίνησης δημιουργούνται συχνά στις τάξεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.
H Μουσικοκινητική Αγωγή Crff πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1962 με τη συμβολή της Πολυξένης Ματέϋ, η οποία υπήρξε μαθήτρια και στενή συνεργάτης του Carl Orff.





Ο Διετής Μεταπτυχιακός Κύκλος Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff στη Σχολή Μωραΐτη


Ο Διετής Κύκλος Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Σχολής Μωραΐτη λειτουργεί από το 1986 και εκπαιδεύει επαγγελματικά σπουδαστές σε ένα πρόγραμμα το οποίο αποβλέπει στην απόκτηση ειδικών παιδαγωγικών γνώσεων που συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και το λόγο. Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από μία εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της μουσικής, της χορευτικής κίνησης, του τραγουδιού και του θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
Ο Διετής Κύκλος Σπουδών C.Orff είναι μετεκπαιδευτικός κύκλος και απευθύνεται σε δάσκαλους, νηπιαγωγούς, χορευτές, ηθοποιούς, γυμναστές, μουσικούς και σε όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία και την καλλιτεχνική έκφραση. Απευθύνεται επίσης σε όσους θέλουν να ειδικευθούν στον τομέα της Μουσικοκινητικής Αγωγής.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις Εισαγωγικές Εξετάσεις στο Διετή Κύκλο αποτελεί η κατοχή ενός παιδαγωγικού ή καλλιτεχνικού διπλώματος από τους σπουδαστές. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε ατομικές και ομαδικές εξετάσεις στη Μουσική: Όργανο, Φωνητικά, «Σολφέζ», στην Κίνηση: Τεχνική – Αυτοσχεδιασμός και στα Παιδαγωγικά: Διδασκαλία.
Ο Διετής Κύκλος Σπουδών Orff της Σχολής Μωραΐτη είναι ο μοναδικός Κύκλος Σπουδών στην Ελλάδα που λειτουργεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Carl Orff της Ακαδημίας Μozarteum του Salzburg και τελεί υπό την εποπτεία του Orff Schulwerk - Forum του Salzburg, το οποίο συνυπογράφει με τη Σχολή Μωραΐτη το Πιστοποιητικό Σπουδών.
Το πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει μουσικά, κινητικά, θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα τα οποία διδάσκουν καταξιωμένοι και πεπειραμένοι καθηγητές στον τομέα τους: Μάρκος Μωϋσίδης Σύνθεση Μουσικής, Μιχάλης Κλαπάκης Ελληνική Ρυθμολογία, Γιάννα Φιλιπποπούλου Χορό, Κέλλη Ζαμπέλα Κινητικό Αυτοσχεδιασμό, Αγγέλικα Σλάβικ Μουσικά Σύνολα Ορχήστρας Orff, Νάνσυ Χαρμαντά Ελληνικούς Χορούς, Χάρης Σαρρής Εθνομουσικολογία, Κορνέλια Φλίτνερ Παιδαγωγικά, Κατερίνα Σαρροπούλου - Υπεύθυνη Σπουδών, Θεατρική και Εκφραστική Κίνηση.





Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF: Εισαγωγικές Εξετάσεις για το Διετή Επαγγελματικό Κύκλο Σπουδών 2009 – 2011



Το Σάββατο 4 Ιουλίου και την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 θα διεξαχθούν στη Σχολή Μωραΐτη οι εισαγωγικές εξετάσεις για τον νέο Διετή Επαγγελματικό Κύκλο Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff 2009 – 2011.
Ο Διετής Κύκλος Σπουδών C.Orff είναι μετεκπαιδευτικός κύκλος και απευθύνεται σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, χορευτές, ηθοποιούς, γυμναστές, μουσικούς και σε όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία και την καλλιτεχνική έκφραση.
H έναρξη των μαθημάτων του νέου Διετούς Κύκλου (2009 -2011) θα γίνει τον Οκτώβριο 2009. στη Σχολή Μωραΐτη
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στέλνοντας με FAX την Αίτηση Συμμετοχής για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις την οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα www.orff.gr.
Εγγραφές ως την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009.
Πληροφορίες και εγγραφές για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γραμματεία της Σχολής Μωραΐτη στο τηλέφωνο 210 - 6795000 (κ. Παπανικολάου) & Fax: 210 – 6795090 & www.orff.gr & www.moraitis.edu.gr .
Με τιμή,

Κατερίνα Σαρροπούλου
Υπεύθυνη Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff
στη Σχολή Μωραΐτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου