24/6/11

Το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο

Το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο


Για όσους δεν το γνωρίζουν ένα από τα γρηγορότερα τρένα έχει τη ‘βάση’ του στην Ιαπωνία. Το τρένο Shinkansen – το bullet train ή τρένο σφαίρα, δεν έχει από την άλλη το ρεκόρ αφ1ού το τρένο της Κίνας, το Shanghai Transrapid maglev, έχει φτάσει τα 501 χλμ/ώρα.

Φαίνεται όμως πως όπως και στους υπολογιστές – σε μια επιχείρηση ψυχολογικής ανάτασης ίσως; – η Ιαπωνία έχει αποφασίσει να πάρει τα σκήπτρα. Ετοιμάζει τα δικά της τρένα μαγνητικής αιώρησης με παρόμοιες με αυτές της Κίνας ταχύτητες.

Τα τρένα maglev, (magnetic levitation) ή αλλιώς ‘μαγνητικής αιώρησης’ είναι τρένα που χρησιμοποιούν μαγνήτες για να κρατήσουν και να έχουν σε θέση ‘αιώρησης’ οχήματα, στην περίπτωση μας τρένα. Είναι ταχύτερα και πιο ήσυχα από τα κλασικά και έχουν σε δοκιμές φτάσει τα 581 χλμ/ώρα.
Οι πολίτες που κινούνται ανάμεσα στην Οσάκα και το Τόκιο, έχουν προφανώς συνηθίσει να κινούνται σε ένα ταξίδι 515 χιλιομέτρων που τώρα κρατά μόλις δύο ώρες και 25 λεπτά και θα κοστίζει κάπως… παραπάνω όταν όλα αυτά θα συμβούν το 2045: τότε θα κρατά μόλις μια ώρα.

Το όλο project αρχικά είχε προταθεί στα 1970′s αλλά με το αστρονομικό κόστος των $112 δισ. (!) είχε μείνει στη ναφθαλίνη. Για όσους δεν θα μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2045 πάντως, το 2027 ο ΟΣΕ της Ιαπωνίας – Central Japan Railway – θα λανσάρει τη διαδρομή από το Tokyo στη Nagoya με την ίδια τεχνολογία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου