Καλλιτεχνικό αντάρτικο
Επτά ημέρες, 500 καλλιτέχνες(!), 130 καλλιτεχνικές ομάδες, 6 χώροι διεξαγωγής, 15 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 82 εθελοντές, 21 μουσεία και ένα διώροφο λεωφορείο.
Με επίκεντρο την Τεχνόπολη στο Γκάζι, μικροί πυρήνες δημιουργίας εξαπλώνονται παντού. Φιλοδοξία του είναι το ιστορικό κέντρο να μοιάζει με μια τεράστια σκηνή. Μια σκηνή που δεν παράγει απαραίτητα υψηλό καλλιτεχνικό προϊόν, ανταποκρίνεται όμως στην όλο και μεγαλύτερη ανάγκη των νέων για δημιουργική έκφραση.
Στο διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο, που θα διασχίζει όχι μόνο το κέντρο, αλλά κάθε γειτονιά, περνώντας από συνοικιακές αγορές, στενά δρομάκια, κάτω από τα σπίτια μας, επιβάτες δεν θα είναι τουρίστες. Αλλά η χοροθεατρική ομάδα Paracoon και άλλοι από τους καλλιτέχνες τού Fringe. Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν οι ομάδες για να διαφημίσουν φέτος το χαμηλότατου προϋπολογισμού (δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ) φεστιβάλ: παίζοντας μουσική, χορεύοντας, τραγουδώντας, μοιράζοντας φυλλάδια. Ποντάρουν στο ευχάριστο ξάφνιασμα και στη μετάδοση του ενθουσιασμού τους.
«Κάνουμε ένα "καλλιτεχνικό αντάρτικο"», έλεγε χθες το πρωί ο Γιώργος Νέρης, πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού «Σύνθεση», που έφερε το Fringe στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και το διοργανώνει με τη βοήθεια του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων. «Πηγαίνουμε στους ίδιους τους πολίτες, που ενδεχομένως δεν έχουν τη δυνατότητα, τα χρήματα ή τη διάθεση να έρθουν να μας παρακολουθήσουν από κοντά, επειδή δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουμε».
Αυτή η θορυβώδης και -εν πολλοίς- χαοτική πράξη φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στη φιλοσοφία του φεστιβάλ, που αυτοσυστήνεται ως ένα «συμμετοχικό πανηγύρι τέχνης και δράσης». Ετσι, μέσα σε μια εβδομάδα πρόκειται να παρελάσουν: 28 μουσικά συγκροτήματα, 45 εικαστικές δημιουργίες και φωτογραφία, 8 εικαστικές εγκαταστάσεις, 10 video art, 15 θεατρικές ομάδες, 7 ομάδες χορού, 5 performances και 15 ΜΚΟ.
Στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα (αλήθεια, πόσα να προλάβει να δει κανείς σε μόνο μία ημέρα;) μην ψάχνετε επιμελημένο περιεχόμενο. Βασική αρχή του είναι να παραμένει ανοιχτό σε όλους, χωρίς διάκριση. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης. Θέλουμε όχι μόνο να αποτελέσουμε ένα συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους, αλλά και να δημιουργήσουμε νόημα στη ζωή μας», εξήγησε ο Γ. Νέρης. «Με ένα ημερήσιο εισιτήριο των 7 ή 5 ευρώ μπορούμε και πρέπει να δούμε τα πάντα και ίσως ανακαλύψουμε και θαύματα».
Το ημερήσιο εισιτήριο ισχύει για όλους τους χώρους. Πέρυσι το φεστιβάλ έκοψε 3 χιλιάδες εισιτήρια. Το κόστος συμμετοχής για την κάθε ομάδα είναι 50 ευρώ ή 25 ευρώ , εάν πρόκειται για φοιτητές. Πρόκειται για «συμβολικό ποσό. Οι περισσότερες από τις μισές ομάδες δεν πληρώνουν ούτε αυτό, αφού μας λένε πως δεν έχουν», εξήγησε ο Γιώργος Νέρης.
Η ιδέα να κυκλώσει γεωγραφικά το Φεστιβάλ Αθηνών (την «Πειραιώς 260») που επιχειρήθηκε πέρυσι, εγκαταλείφθηκε. Η Τεχνόπολη κρίθηκε καταλληλότερη ως επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων, οι οποίες όμως απλώνονται και σε άλλους πέντε χώρους.
Χάι λάιτ:
* ΜΟΥΣΙΚΗ: Η ίδια η οργάνωση προσκάλεσε τούς Smokey Bandits, Sleeping Pillow από τη Θεσσαλονίκη, Yianneis, Monsieur Minimal, Burning sticks, αλλά και τα σουίνγκ συγκροτήματα Penny and the Swinging Cats και Hirollers.
* ΘΕΑΤΡΟ: Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την ομάδα «forplay» στο «Οπως αγαπάτε» του Σέξπιρ (25, 26 Ιουνίου, 8 μ.μ., Κτήριο Αρχαιολόγων), το φεστιβάλ ελληνικού έργου του θεάτρου Ελιάρτ βραβεύει και παρουσιάζει τις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει (25 και 26 Ιουνίου), ενώ το Θέατρο Κωφών δίνει το «παρών» (Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο κωφών & βαρήκοων Αγίας Παρασκευής, 14 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.).
* ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τα καλύτερα έργα από τον διαγωνισμό αναλογικής φωτογραφίας photoraid παρουσιάζονται στο Athens House of Photography
* ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ: Το Σάββατο, 25 Ιουνίου, ένα κυνήγι θησαυρού με ποδηλατάδα διασχίζει την πόλη με αφετηρία την Τεχνόπολη.
* ΜΟΥΣΕΙΑ: Ελεύθερη είσοδος -με την επίδειξη του εισιτηρίου του φεστιβάλ- σε 21 μουσεία της πόλης (Τετάρτη 22 Ιουνίου). *
ΟΙ ΧΩΡΟΙ
* Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)
* Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι)
* Κτήριο Συλλόγου Αρχαιολόγων (Ερμού 134- 136)
* Θέατρο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127)
* Χώρος Πολιτισμού @ Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10)
* The Athens House of Photografy (Ελευσινίων και Κεραμέων, Μεταξουργείο)
* Πληροφορίες και πρόγραμμα: 210-3390447 και www.fringefestival.gr
http://www.enet.gr/?i=events.el.home&id=283288
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου