Νέα τεχνική αναπαράστασης του παρελθόντος στην «εργαλειοθήκη» των αρχαιολόγων
Τα δεδομένα στη μελέτη του παρελθόντος ευελπιστεί να αλλάξει μία νέα, επαναστατική στατιστική τεχνική αναπαράστασης, η οποία επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια.
Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Bayesian» ανάλυση, η οποία συνδυάζει διαφορετικά τμήματα πληροφοριών, παράγοντας ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πολύ πιο ακριβές από τα επιμέρους στοιχεία του.
Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη των νεολιθικών οικισμών στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη της εποχής (6.000 χρόνια πριν) οδήγησε σε μία «έκρηξη» κατασκευής οικισμών, κάτι που εξέπληξε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως η έλευση της Νεολιθικής περιόδου ήταν ένα μάλλον «ήπιο» συμβάν, βασιζόμενοι σε μεθόδους όπως η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και η στρατιγραφία. Η ανάλυση Bayesian συνδυάζει τα στοιχεία από τέτοιες μεθόδους και δίνει ένα αρκετά ακριβές τελικό αποτέλεσμα.
Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως η εμφάνιση νεολιθικών αγροτικών οικισμών ήταν μία διαδικασία που διήρκεσε αιώνες, ωστόσο, σύμφωνα με τη δουλειά του δρος Μπέιλις και της ομάδας του, αποτέλεσε το «προϊόν» δύο «εκρήξεων», που η καθεμία διήρκεσε μερικές δεκαετίες.
Η τεχνική είναι τόσο ακριβής, που επιτρέπει την παρακολούθηση της ιστορικής πορείας ακόμη και μεμονωμένων κοινοτήτων, όπως αυτής του Έσεξ, που χτίστηκε, χρησιμοποιήθηκε και εγκαταλείφθηκε μέσα σε μία γενιά.
Η English Heritage θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνική και για τη διερεύνηση μίας άλλης «σκιώδους» περιόδου της βρετανικής ιστορίας, της Αγγλοσαξωνικής (400-700 μ.Χ).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_14/06/2011_394571
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου