20/6/11

Νέα τεχνική αναπαράστασης του παρελθόντος στην «εργαλειοθήκη» των αρχαιολόγων



Νέα τεχνική αναπαράστασης του παρελθόντος στην «εργαλειοθήκη» των αρχαιολόγων
Επιτρέπει την «αναδημιουργία» του παρελθόντος με μεγάλη λεπτομέρεια. 
 
 



Τα δεδομένα στη μελέτη του παρελθόντος ευελπιστεί να αλλάξει μία νέα, επαναστατική στατιστική τεχνική αναπαράστασης, η οποία επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια.
Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Bayesian» ανάλυση, η οποία συνδυάζει διαφορετικά τμήματα πληροφοριών, παράγοντας ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πολύ πιο ακριβές από τα επιμέρους στοιχεία του.

Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη των νεολιθικών οικισμών στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη της εποχής (6.000 χρόνια πριν) οδήγησε σε μία «έκρηξη» κατασκευής οικισμών, κάτι που εξέπληξε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως η έλευση της Νεολιθικής περιόδου ήταν ένα μάλλον «ήπιο» συμβάν, βασιζόμενοι σε μεθόδους όπως η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και η στρατιγραφία. Η ανάλυση Bayesian συνδυάζει τα στοιχεία από τέτοιες μεθόδους και δίνει ένα αρκετά ακριβές τελικό αποτέλεσμα.
Της ομάδας που χρησιμοποίησε την εν λόγω τεχνική για να διερευνήσει εκατοντάδες ανασκαφές σε όλη τη Μ. Βρετανία ηγήθηκε ο Άλεξ Μπέιλις, της English Heritage. Σύμφωνα με τα πορίσματα που προέκυψαν, η γεωργία έφτασε σε «πλήρη» μορφή στην περιοχή που είναι το σημερινό Κεντ, κατά το 4050 π.Χ. Η νέα κουλτούρα άργησε να εξαπλωθεί, φτάνοντας στο (σημερινό) Τσέλτεναμ διακόσια χρόνια μετά, αλλά εντός πέντε δεκαετιών έφτασε μέχρι το Αμπερντίν. Από εκεί και πέρα, εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως η εμφάνιση νεολιθικών αγροτικών οικισμών ήταν μία διαδικασία που διήρκεσε αιώνες, ωστόσο, σύμφωνα με τη δουλειά του δρος Μπέιλις και της ομάδας του, αποτέλεσε το «προϊόν» δύο «εκρήξεων», που η καθεμία διήρκεσε μερικές δεκαετίες.
Η τεχνική είναι τόσο ακριβής, που επιτρέπει την παρακολούθηση της ιστορικής πορείας ακόμη και μεμονωμένων κοινοτήτων, όπως αυτής του Έσεξ, που χτίστηκε, χρησιμοποιήθηκε και εγκαταλείφθηκε μέσα σε μία γενιά.

Η English Heritage θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνική και για τη διερεύνηση μίας άλλης «σκιώδους» περιόδου της βρετανικής ιστορίας, της Αγγλοσαξωνικής (400-700 μ.Χ).


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_14/06/2011_394571

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου