11/11/14

Το Ισραήλ στη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου



Δύο παράλληλες συμμαχίες με άξονα την Ενέργεια επιδιώκει να κλειδώσει η Κύπρος, οι οποίες λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι τόσο των τουρκικών απειλών όσο και ευρύτερα τυχόν άλλων παρεμβάσεων από τρίτους, γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Υψίστης σημασίας κρίνονται οι συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς το βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην προχθεσινή τριμερή συμφωνία του Καΐρου, μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Εξελίξεις που για τη Λευκωσία έχουν ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα μετά και τις νέες τουρκικές απειλές καθώς η Άγκυρα κάνει τώρα λόγο για ενεργοποίηση κανόνων εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο.

Λευκωσία και Κάιρο εργάζονται πλέον για την επόμενη φάση της μεταξύ τους συνεργασίας, γεγονός που υποδεικνύει και τη βαρύτητα της συμφωνίας του περασμένου Σαββάτου.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου στις 23 και 24 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Μια συνάντηση, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο συζήτησης το σημαντικό για τις δύο χώρες ζήτημα της πώλησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, οι δύο υπουργοί κατά τη συνάντησή τους θα προχωρήσουν σε συζήτηση συγκεκριμένων πτυχών της συνεργασίας τους.

Για την Αίγυπτο η εξεύρεση ενεργειακών πόρων είναι ιδιαίτερης σημασίας, λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπορική συνεργασία και πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο είναι ένα ζήτημα που τυγχάνει υποστήριξης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως κάθε κίνηση που ενδυναμώνει την κυβέρνηση Αλ Σίσι στην Αίγυπτο επενεργεί θετικά ως προς τη σταθερότητα στη χώρα.

Στον άξονα της ενέργειας προχωρεί και η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, με ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, κατά τη συνάντηση της 2ας Δεκεμβρίου Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικεντρωθούν σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λευκωσία λαμβανομένων υπόψη των τουρκικών απειλών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για μια νέα τριμερή συνάντηση, αυτήν τη φορά μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σ’ αυτό το πλέγμα συνεργασιών σημαντικό ρόλο έχει να παίξει και η Ελλάδα, της οποίας ο ρόλος -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, καθιστώντας την ως τον πιο σημαντικό παίχτη στην περιοχή.

Για την Αθήνα πάντως κομβικό σημείο θα είναι το πώς θα διαχειριστεί στο προσεχές διάστημα τη διακήρυξη του Καΐρου και κυρίως σ’ ό,τι αφορά στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως η συμπερίληψη στην διακήρυξη του Καΐρου της συγκεκριμένης αναφοράς ήταν κάτι που το επιδίωξε η Αθήνα, γεγονός που επιδεικνύει αποφασιστικότητα από ελλαδικής πλευράς για προώθηση του συγκεκριμένου θέματος.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν και μιαν άλλη σημασία για τη Λευκωσία, καθώς ενδυναμώνουν τη θέση της σ’ ό,τι αφορά τις κινήσεις που γίνονται προκειμένου να οδηγηθεί το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η Λευκωσία διαμηνύει συνεχώς πως δεν συζητά πάγωμα των ενεργειακών της σχεδίων με αντάλλαγμα την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου