10/3/11

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2010
7.00μ.μ. με 9.30μ.μ.
Η Emmy van Deurzen* παρουσιάζει το βιβλίο της:

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας





Μια άρρητη επιθυμία των ανθρώπων που ξεκινούν ψυχοθεραπεία είναι συχνά η έντονη επιθυμία για ευτυχία. Πρέπει οι θεραπευτές να ανταποκρίνονται στο αίτημα αυτό; Ή πρέπει να το αγνοούν, να το ερμηνεύουν και να το αμφισβητούν.

Σε μια εποχή όπου οι παλιές αξίες διαβρώνονται, οι άνθρωποι χρειάζονται καθαρότητα σκέψης και συνειδητότητα για να βρουν νέες αξίες που θα είναι στέρεες και ρεαλιστικές. Οι θεραπευτές βρίσκονται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για να θέσουν τα ζητήματα αυτά χωρίς δογματική ηθικολογία αλλά συχνά διστάζουν και αποφεύγουν αυτό το σημαντικό καθήκον αφήνοντας έτσι σημαντικά ζητήματα έξω από τη θεραπευτική διαδικασία.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον για τη θετική ψυχολογία και την ευτυχία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική. Τι μας λέει αυτή η ενασχόληση με την ευτυχία για την σύγχρονη κουλτούρα μέσα στην οποία ζούμε και τι σχετικά με το ρόλο του θεραπευτή; Πότε και γιατί αποφασίσαμε πως ο σκοπός της ζωής είναι να είμαστε ευτυχισμένοι;

Η ανοιχτή αυτή ομιλία θα αγγίξει το θέμα ταμπού του ηθικού ρόλου των ψυχοθεραπευτών και συμβούλων. Θα θέσει καίρια ερωτήματα σχετικά με το νόημα της ζωής προσπαθώντας να προκαλέσει τον ακροατή να αναζητήσει τι συνιστά για τον ίδιο μια καλή ζωή, αντί να παραμείνει στην αναζήτηση της ευτυχίας.

Η παρουσίαση θα γίνει 19.00 με 21.30, στην αίθουσα: Auditorium ΣΙΝΑ 2- 4, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο. Eίναι ανοιχτή για το κοινό με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

*H Emmy van Deurzen είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και φιλόσοφος. Είναι σε παγκόσμιο επίπεδο κορυφαία στον χώρο της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και έχει εγκαθιδρύσει την υπαρξιακή θεραπεία στη Βρετανία. Ίδρυσε, διηύθυνε και ανέπτυξε τόσο το Regent’s College School of Psychotherapy and Counselling όσο και το New School of Psychotherapy and Counselling (ΝSPC) στο Λονδίνο. Συνεργάζεται ως καθηγήτρια με το Middlesex University για το οποίο διευθύνει δύο μεταπτυχιακά και δύο διδακτορικά προγράμματα στο NSPC.

To 1988 ίδρυσε την Society for Existential Analysis (SEA) καθώς και το επιστημονικό περιοδικό Journal of Existential Analysis. Είναι συνιδρύτρια του International Collaborative of Existential Counsellors and Psychotherapists (ICECAP). Υπήρξε επίσης η πρώτη πρόεδρος του United Kingdom Council for Psychotherapy.

Ανάμεσα στα βιβλία της συμπεριλαμβάνονται το bestseller Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στην Πράξη (Existential Psychotherapy and Counselling in Practice - 2nd edition Sage, 2002), που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες καθώς και το βιβλίο Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας (Psychotherapy and the Quest for Happiness - Sage, 2009). Το 2009 συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου Υπαρξιακή Εποπτεία και η δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Καθημερινά Μυστήρια (Everyday Mysteries) εκδόθηκε το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Routledge, ενώ ο εκδοτικός οίκος Sage εκδίδει τώρα το βιβλίο της Δεξιότητες στην Υπαρξιακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.

 
http://gigne.blogspot.com/2011/02/emmy-van-deurzen-11.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου