26/4/15

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νεπάλ - Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα-Εκκλήσεις για βοήθεια από την διεθνή κοινότητα.



Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. 

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ σήμερα το πρωί νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. «Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη», είπε ο αστυνομικός την ώρα που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν. 

Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ' έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: «Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα».

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. «Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους», είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. 

Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου