«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μίνιμουμ θωράκισης δικαιωμάτων και ελευθεριών και δικαίωσης αγώνων όσων έχουν παραμείνει πιστοί στις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς», ανέφερε μιλώντας απόψε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Οι πολίτες δεν φοβούνται πια και δεν υποκύπτουν και δεν υποτάσσονται και δεν καταπίνουν αμάσητη την παραποιητική της πραγματικότητας προπαγάνδα που κάποιοι μίσθαρνοι επιμένουν να τους ταΐζουν, είτε μέσα από τη Βουλή είτε από τα μιντιακά μεγάφωνα και οθόνες», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν «να ενσαρκώσουμε το νέο υπόδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης και λειτουργίας».
Η πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό, με την ιδιότητα της υπεύθυνης επί θεμάτων δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που υπήρξε αξιωματική αντιπολίτευση.
«Το δείγμα γραφής που δίνετε ως υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αυτές τις λίγες εβδομάδες διακυβέρνησης, είναι ένα δείγμα γραφής που δικαιώνει τα όνειρα. Δικαιώνει τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς. Δικαιώνει τους αγώνες που δώσαμε σε όλη την προηγούμενη περίοδο για να προστατευθεί και να θωρακισθεί ο πυρήνας του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Νίκο Παρασκευόπουλο: «Χαίρομαι που δεν διστάζετε από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης να πείτε ότι πρέπει να δικαιωθούν τα θύματα του Διστόμου, μετά από 15 χρόνια αμετάκλητης απόφασης. Χαίρομαι που δεν διστάζετε με τον ίδιο τρόπο να πείτε ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται και στην Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να είναι 300 βουλευτές και χαίρομαι που αποκαλύπτεται πως εκείνοι που πιο πολύ ενοχλούνται είναι εκείνοι οι οποίοι εκτινάχθηκαν ως ελατήρια όταν είπαμε ότι η λέξη λαθρομετανάστης είναι μια λέξη ρατσιστική που δεν πρέπει να έχει θέση σε αυτήν εδώ την αίθουσα».
Ειδικότερα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι καιρός να αποκατασταθούν κάποια ελάχιστα στο σωφρονιστικό σύστημα γιατί η κατάσταση προσβάλλει κατάφωρα τις αρχές της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η κατάσταση ήταν βαθύτατα απάνθρωπη και αντιδημοκρατική, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρατηρώντας ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπήρξαν τοποθετήσεις που κατέτειναν στο ότι με αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση που επικρατεί, επιχειρείται να ισοσκελιστεί η κατάργηση της θανατικής ποινής. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό ότι, «ένας προηγούμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός των συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, είναι εκ των θιασωτών της επαναφοράς της θανατικής ποινής».
«Το μήνυμα που περνάει με αυτές τις πολιτικές θωράκισης των δικαιωμάτων, είναι ένα μήνυμα προς τους πολίτες να μην φοβούνται και να μην τρομοκρατούνται. Και να μην υποκύπτουν στην τρομολαγνεία και να μην ενδίδουν στην κατατρομοκράτηση που επιχειρείται συστηματικά με ενέργειες, με λόγους και με έργα και με μια προπαγανδιστική ρητορική από ελεγχόμενα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης», είπε η πρόεδρος της Βουλής.
Σχολιάζοντας αναφορές στο θέμα της τρομοκρατίας, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να πει ότι «τα κόκκαλα πολλών από αυτούς θα τρίζουν από τις επικλήσεις που έγιναν», για να παρατηρήσει ότι ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι «μια ενέργεια όταν διαπράττεται με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτή ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει θεμελιώδεις, συνταγματικές, οικονομικές δομές. Ο απλός πολίτης είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί ότι η μνημονιακή κυβέρνηση υπήρξε εξόχως τρομοκρατική, καταστροφική για τις δομές της χώρας, για τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα.
Διαχρονικά η επίκληση της τρομοκρατίας έχει υπάρξει το πλέον αποτελεσματικό πρόσχημα για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίαση στην οποία καλούνται να συναινέσουν οι ίδιοι οι πολίτες, υπό το κράτος του φόβου, είπε η πρόεδρος της Βουλής. Οι πλέον αυταρχικές δυνάμεις αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες ότι κινδυνεύουν και να παραιτηθούν από τα δικαιώματα του κράτους δικαίου, ανέφερε. Πρόσθεσε όμως ότι σήμερα φοβούνται εκείνοι οι οποίοι λυσσομανούν εναντίον μιας διακυβέρνησης προστατευτικής για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Φοβούνται εκείνοι οι οποίοι τρέμουν ότι ο έλεγχος του δημοσίου χρέους θα αναδείξει τα ανομήματά τους και θα απονομιμοποιήσει συμβάσεις της ντροπής. Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό πως «δεν είναι τυχαίο ποιοι αναλαμβάνουν να τρομοκρατούν από μιντιακού βήματος και ποιοι αναλαμβάνουν να συκοφαντούν κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου».
Κλείνοντας τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αυτό συμβάλλει στο κράτος δικαίου και τη θωράκιση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου