''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

2/3/10

Nερό στο Βόρειο πόλο της Σελήνης

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=137168


Το ινδικό σεληνιακό διαστημόπλοιο, Chandrayaan-1 εντόπισε ποσότητες παγωμένου νερού κοντά στον Βόρειο πόλο της Σελήνης.
Το πείραμα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, NASA ανακάλυψε τουλάχιστον 40 μικρούς κρατήρες που περιείχαν πάγο. Ωστόσο, ανάμεσα στα συστατικά του εντοπίστηκαν και άλλες ενώσεις, όπως υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τα στοιχεία της σεληνιακής αποστολής LCROSS.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο 41st Lunar and Planetary Science Conference στο Τέξας.
Οι κρατήρες έχουν διάμετρο από 2 έως 15 χλμ, ανάλογα με το πάχος του καθένα. Ο καθηγητής Paul Spudis από το "Lunar and Planetary Institute" του Χιούστον εκτιμά ότι οι κρατήρες περιείχαν τουλάχιστον 600 εκατ. μετρικούς τόνους πάγου νερού. Όπως ανέφερε στο συνέδριο ο ίδιος, η ποσότητα αυτή, εκφρασμένη σε καύσιμα πυραύλων, θα αρκούσε για να εκτοξεύεται ένα διαστημικό λεωφορείο ανά ημέρα για 2.200 χρόνια.
Αυτό που όλοι οι κρατήρες έχουν κοινό μεταξύ τους, είναι μεγάλες περιοχές στο εσωτερικό τους που δε βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Η θερμοκρασία σε ορισμένες από αυτές τις σκοτεινές περιοχές αγγίζει και τους 25 βαθμούς Κέλβιν (-248 βαθμούς Κελσίου), - πιο ψυχροί και από την επιφάνεια του Πλούτωνα - επιτρέποντας στον πάγο να παραμείνει σταθερός.
«Τώρα μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη είναι δυνατή", υποστήριξε ο Spuds. "Τα αποτελέσματα από αυτές τις αποστολές, που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, φέρνουν πλήρη επανάσταση στην άποψή μας για το φεγγάρι", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου