13/3/14

Πως να βάλετε όρια !



Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να προστατέψουμε την εσωτερική μας ενέργεια και να τονώσουμε την προσωπική μας οριοθέτηση απέναντι στις διάφορες καταστάσεις και στους ανθρώπους. Είναι κρίμα καθημερινά να σπαταλάτε περισσότερα απ’ όσα αντέχετε συναισθήματα και στο τέλος να μην υπάρχουν μέσα σας ψυχικά αποθέματα. Ποιες είναι αυτές οι τεχνικές;

Εντοπίστε ποιοι από τους ανθρώπους, που σας περιβάλλουν, σας «στεγνώνουν» ψυχικά και ποιοι σας εμπνέουν.

Στον φιλικό σας κύκλο, στην δουλειά σας, στην γειτονιά που μένετε, στον κύκλο των συγγενών σας, σίγουρα θα υπάρχουν εκείνοι που με την παρέα τους θα σας γεμίζουν με θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα και εκείνοι που θα σας φορτίζουν με ό,τι αρνητικό υπάρχει στον συναισθηματικό τους κόσμο. Κάντε μία λίστα με όλα αυτά τα άτομα και φροντίστε να εκτίθεστε περισσότερο στην ατμόσφαιρα, που σας προσφέρει ανακούφιση, χαλάρωση και δύναμη. Απομακρυνθείτε από τις συζητήσεις, που σας τεντώνουν ψυχικά και σας αποδυναμώνουν.

Εντοπίστε τις σχέσεις, που σας κουράζουν και σας αποδυναμώνουν και κατανοήστε τι είναι αυτό που κάνατε και τα όρια σας έχουν παραβιαστεί.

Για παράδειγμα: Μπορεί να σας πιέζει η συναναστροφή με ένα άτομο και να νομίζετε, ότι φταίει εκείνο ή η κατάσταση. Αναρωτηθείτε, μήπως και εσείς οι ίδιοι έχετε με την δική σας συγκατάθεση εμπλακεί σε κάτι, που δεν σας χαροποιούσε από την αρχή και δεν το κάνατε ξεκάθαρο στον εαυτό σας φοβούμενοι να μην απογοητεύσετε και να μην στεναχωρήσετε το άτομο, που έχετε απέναντι σας. Με αυτόν τον τρόπο χάνετε και εσείς, χάνουν και οι άλλοι.

Όταν βρεθείτε μπροστά από μία πρόταση ή εντολή, προτού δεσμευτείτε, ρωτήστε την ψυχή και το σώμα σας εάν πραγματικά το θέλετε.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αποκτήσετε καλή σχέση με την εσωτερική σας φωνή. Να την καταλαβαίνετε περισσότερο, να πιάνετε τα σημάδια που σας δίνει και στη συνέχεια να εξασκηθείτε στο να λέτε και «όχι» σε ό,τι δεν σας ενδιαφέρει.

Όταν νιώσετε τον εαυτό σας να ξεφεύγει με την υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση πραγμάτων, που σας κάνουν κακό (όπως φαγητό, αλκοόλ, ψώνια), προσπαθήστε να βρείτε την πηγή αυτής της έντονης παρόρμησης.

Μην μείνετε μόνο στο πόσο έχουν αδειάσει οι τσέπες σας και στο πόσα παραπανίσια κιλά έχετε πάρει. Κάτι σας έχει οδηγήσει στο να ξεφύγετε και να χάσετε την ισορροπία σας. Αυτό είναι που πρέπει να εντοπίσετε, για να το λύσετε και να το αποφύγετε στο μέλλον. Σίγουρα, υπάρχει ζήτημα συναισθηματικού κενού. Εάν δεν το γεμίσετε, πάλι θα καταλήξετε σε ακρότητες, που θα σας βγουν σε κακό.

Παρατηρήστε τις σχέσεις, που διατηρείτε αυτήν την περίοδο και δεν σας κάνουν ευτυχισμένους και ξεκινήστε να τις διαγράφετε σιγά σιγά.

Όταν έχετε σχέση με ανθρώπους, που σας καταπιέζουν, σας στεναχωρούν και σας κάνουν τη ζωή σας δύσκολη ….για ποιον λόγο συντηρείτε την συναναστροφή μαζί τους; Σιγουρευτείτε, ότι έχετε δώσει τις ευκαιρίες που θέλατε και εφόσον είναι βέβαιο, ότι ο άλλος δεν ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες, τότε μάθετε να γυρνάτε σελίδα και πλευρό.

Κατανοήστε την διαφορά, που υπάρχει, ανάμεσα στην «υποχρέωση» και στον αυθεντικό ενθουσιασμό.

Πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται συναισθηματικά κάτω από το πρίσμα μίας «υποχρέωσης», χωρίς να αντιληφθούν ότι η υποχρέωση μπλοκάρει την ευκαιρία. Πως μπορούν οι ευκαιρίες, οι καταπληκτικές εμπειρίες και η έμπνευση να μας συναντήσει, εάν χάνουμε τον χρόνο μας και σπαταλάμε την εσωτερική μας ενέργεια σε καταστάσεις, που δεν μας κάνουν χαρούμενους, αλλά τις ανεχόμαστε γιατί αισθανόμαστε υποχρεωμένοι;

Ξεκαθαρίστε μέσα σας πως θα θέλατε να είναι η ζωή σας, για να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

Καταγράψτε πως θα ήταν η ζωή σας χαρίζοντας σας ένα σταθερό χαμόγελο στα χείλη σας. Με τι δραστηριότητες θα θέλατε να καταπιαστείτε; Ποια θα ήταν τα άτομα, που θα θέλατε να σας περιτριγυρίζουν; Αφού το κάνετε αυτό, καταγράψτε τα άτομα και τις ασχολίες, που αυτή την στιγμή σας περιορίζουν, σας μπλοκάρουν και σας ασφυκτιούν. Κάντε κάτι τώρα!

Ξεκαθαρίστε την ζωή σας και γεμίστε την με πράγματα και ανθρώπους, που σας ωφελούν!

Μπορείτε να αλλάξετε την ζωή σας σε κάτι που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς τους ίδιους και όχι σε κάτι, που είναι κοινωνικά αρεστό. Έχετε γεννηθεί για κάποιον λόγο και όλοι σας χρειάζονται στην καλύτερη σας εκδοχή. Είναι προς το συμφέρον όλων και κυρίως το δικό σας, να ξεκουράζεστε, να κάνετε πράγματα που σας χαροποιούν και να συναναστρέφεστε με άτομα που σας αγαπούν. Κάνοντας όλα αυτά δεν γίνεστε εγωκεντρικοί, αλλά αυτό-φροντιστικοί.

ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου