''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

5/7/10

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων


http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/281610
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων που είναι εμφανή στις κοινωνικές συναναστροφές απεικονίζονται και στον εγκέφαλο, αφού η ισχύς και επικράτησή τους καθορίζεται από το μέγεθος των διαφόρων περιοχών του.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής τον Colin DeYoung, όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος μια περιοχή του εγκεφάλου, τόσο ισχυρότερη εκτιμάται ότι είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της.
Οι ψυχολόγοι έχουν κατηγοριοποιήσει τα στοιχεία της προσωπικότητας σε πέντε παράγοντες, τους οποίους αποκαλούν «Big Five»: 1. ευσυνειδησία 2.εξωστρέφεια 3. νεύρωση 4. τερπνότητα 5. ειλικρίνεια-διάνοια.



Στη μελέτη, 116 εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, περιγράφοντας την προσωπικότητά τους κι έπειτα έκαναν μια απεικόνιση του εγκεφάλου, όπου μετρήθηκε το μέγεθος των διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου τους, ώστε να συγκριθούν μεταξύ τους. Η σχέση ανάμεσα στο μέγεθος των τμημάτων και την προσωπικότητα ήταν εμφανής. Για παράδειγμα, τα οργανωτικά και ευσυνείδητα άτομα, τα οποία είναι συνήθως πολύ μεθοδικά και με υψηλό αίσθημα αυτοπειθαρχίας, είχαν μεγαλύτερη μέση μετωπιαία έλικα, περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη και τον σχεδιασμό.

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως μπορούμε να βρούμε τα βιολογικά συστήματα που ευθύνονται για τη συμπεριφορά και την εμπειρία που κάνει τους ανθρώπους μοναδικούς» λέει ο DeYoung, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται πως η συμπεριφορά μας είναι καθορισμένη από γεννησιμιού, αφού ο εγκέφαλος μεγαλώνει και αλλάζει λόγω εμπειριών, συνεπώς αλλάζει και η συμπεριφορά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου