8/10/15

Ο ουρανός τον Οκτώβριο !


 Ο νυχτερινός ουρανός τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος έρχεται ξανά, φέρνοντας σκοτεινότερους ουρανούς αλλά και περισσότερα σύννεφα και ομίχλη. Αυτό το μήνα μόνο ένας πλανήτης είναι ορατός με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό. θα πρέπει να σηκωθείτε νωρίς για να δείτε τους υπόλοιπους.
Η βροχή μετεωριτών των Ωριωνίδων θα είναι ορατή στα τέλη του μήνα. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε μέχρι και 20ν μετέωρα την ώρα.

Ο Ερμής – Κοιτάξτε ανατολικά την αυγή σε καθαρό ορίζοντα. Ο Ερμής θα είναι χαμηλά και θα λάμπει με μέγεθος -1.

Η Αφροδίτη – Η Αφροδίτη και ο Δίας έχουν μετακινηθεί χωριστά από τον περασμένο μήνα. Η Αφροδίτη εξακολουθεί να λάμπει φωτεινά στον αστερισμό του Λέοντα και μπορείτε να την δείτε εύκολα πριν την αυγή.

Ο Άρης – Ο κόκκινος πλανήτης είναι στον Λέοντα. Βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη αλλά δεν είναι τόσο φωτεινός.

Ο Δίας – Ο Δίας έχει αναδυθεί πίσω από τον Ήλιο και μπορείτε να τον δείτε στον Λέοντα. Το πρωί της 25ης και 26ης ο Δίας και η Αφροδίτη θα διαχωρίζονται κατά 1,1 μοίρες και ο Ερμής θα είναι μόλις 8 μοίρες μακριά. Ένα όμορφο θέαμα με κυάλια ή τηλεσκόπιο.  

Ο Κρόνος – Ο πλανήτης είναι ορατός μόνο το βράδυ. Ωστόσο είναι τόσο χαμηλά στα νοτιοδυτικά και θα είναι δύσκολο να τον δούμε.

Ο Ουρανός – Έρχεται σε αντίθεση στις 11 Οκτωβρίου. Ο πλανήτης θα είναι ορατός όλη τη νύχτα στον αστερισμό των Ιχθύων.

Ο Ποσειδώνας – Στον αστερισμό του Υδροχόου ο υψηλότερος στον νότο γύρω στα μεσάνυχτα. Θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο για να δείτε ένα μικρό δίσκο.



Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης – 4 Οκτωβρίου
Νέα Σελήνη – 12 Οκτωβρίου
Πρώτο Τέταρτο Σελήνης – 20 Οκτωβρίου
Πανσέληνος – 27 Οκτωβρίου

     Βροχές διαττόντων 2015

  Όνομα                     Ημερομηνία                         Σελήνη
Ωριωνίδες        Νύχτα της 21ης Οκτωβρίου      Δύει μετά τα μεσάνυχτα
Λεοντίδες         Νύχτα της 17ης Νοεμβρίου      Δύει αργά το βράδυ
Διδυμίδες         Νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου     Δύει νωρίς το βράδυ

          Τι είναι μια βροχή μετεωριτών?
Μια βροχή μετεωριτών είναι μια ακίδα στον αριθμό των μετεώρων
ή ‘’διαττόντων αστέρων’’ σαν ραβδώσεις στον νυχτερινό ουρανό.

Οι περισσότερες βροχές μετεώρων γεννήθηκαν από κομήτες. Καθώς ο κομήτης περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο απορρίπτει ένα παγωμένο, σκονισμένο ρεύμα από συντρίμμια κατά μήκος της τροχιά του. Αν η Γη περάσει μέσα από αυτό το ρεύμα, θα δούμε μια βροχή μετεωριτών. Αν και οι μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό, αν ιχνογραφήσετε τα μονοπάτια τους, οι μετεωρίτες φαίνονται σαν ‘’βροχή’’ στον ουρανό από την ίδια περιοχή.

Οι βροχές μετεωριτών πήραν το όνομα τους από  τους αστερισμούς που συμπίπτουν με την περιοχή αυτή του ουρανού που εμφανίζονται, ένα σημείο γνωστό ως ακτινοβόλο. Για παράδειγμα, το ακτινοβόλο για τη βροχή μετεωριτών των Λεοντιδών βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Η βροχή μετεωριτών των Περσίδων ονομάστηκε έτσι, επειδή οι μετεωρίτες φαίνονται να πέφτουν από ένα σημείο στον αστερισμό του Περσέα.

         Τι είναι οι διάττοντες αστέρες?

Οι ‘’Διάττοντες αστέρες’’ και τα ‘’Πεφταστέρια’’ είναι και τα δύο ονόματα που περιγράφουν μετεωρίτες – ραβδώσεις του φωτός στον νυχτερινό ουρανό που προκαλούνται από μικρά κομμάτια διαπλανητικού βράχου και συντριμμιών, που ονομάζονται μετεωρίτες εξάτμισης ψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Ταξιδεύοντας με δεκάδες μίλια την ώρα, οι μετεωρίτες γρήγορα αναφλέγονται από την αποπνικτική τριβή με την ατμόσφαιρα, 30 με 80 μίλια πάνω από το έδαφος. Σχεδόν όλα καταστρέφονται σε αυτή τη διαδικασία. Τα λίγα που επιβιώνουν και χτυπούν το έδαφος είναι γνωστά ως μετεωρίτες.

Όταν εμφανίζεται ένας μετεωρίτης, φαίνεται να ‘’πυροβολεί’’ γρήγορα κατά μήκος του ουρανού, και το μικρό του μέγεθος καθώς και η έντονη φωτεινότητα μπορεί να σας κάνουν να νομίζετε ότι είναι ένα αστέρι. Αν είστε αρκετά τυχεροί για να εντοπίσετε ένα μετεωρίτη (ένα μετεωρίτη που κάνει την διαδρομή προς το έδαφος) και εντοπίσετε που χτυπά, είναι εύκολο να νομίσετε ότι μόλις είδατε μια ένα αστέρι να ‘’πέφτει’’.

          Πως μπορώ να δω καλύτερα μια βροχή μετεωριτών?

Φύγετε από τα φώτα της πόλης και κοιτάξτε προς τον αστερισμό από τον οποίο οι μετεωρίτες θα εμφανιστούν να ακτινοβολούν.

Για παράδειγμα, οδηγείστε βόρεια για να δείτε τους Λεοντίδες. Οδηγώντας νότια μπορεί να βρείτε πιο  καθαρό ουρανό, αλλά η λάμψη θα κυριαρχήσει στον βόρειο ορίζοντα, όπου ο Λέων ανατέλλει. Οι Περσίδες θα εμφανιστούν σαν ‘’βροχή’’ στην ατμόσφαιρα από τον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος ανατέλλει στα βορειοανατολικά περίπου στις 11:00 μ.μ. στα μέσα Αυγούστου.

Αφού έχετε ξεφύγει από τα φώτα της πόλης, βρείτε ένα σκοτεινό, απομονωμένο σημείο, όπου οι προβολείς των αυτοκινήτων δεν θα εμποδίζουν την ορατότητα. Καθίστε έτσι ώστε ο ορίζοντας να εμφανίζεται στην άκρη της περιφερικής σας όρασης, με τα αστέρια και τον ουρανό να γεμίζουν το οπτικό σας πεδίο. Οι μετεωρίτες θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή σας μόλις εμφανιστούν.


     Πως μπορώ να ξέρω αν ο ουρανός είναι αρκετά 
σκοτεινός για να δω μετεωρίτες?

Αν μπορείτε να δείτε κάθε αστέρι της Μικρής Άρκτου, τότε τα μάτια σας έχουν προσαρμοστεί στο σκοτάδι, και η περιοχή που έχετε επιλέξει είναι αρκετά σκοτεινή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορέσετε να δείτε πολλούς μετεωρίτες.

      Τι πρέπει να χρησιμοποιήσω για να παρατηρήσω μετεωρίτες?

Μια άνετη καρέκλα, φαγητό και  ποτό, κουβέρτες καθώς και ένα φακό με κόκκινο φίλτρο για την ανάγνωση χαρτών και διαγραμμάτων που δεν θα καταστρέφει την νυχτερινή όραση.


        Μια νέα προοπτική ενός σμήνους γαλαξιών

Τα σμήνη των γαλαξιών συχνά περιγράφονται στον υπερθετικό βαθμό. Eίναι τεράστια συγκροτήματα γαλαξιών από καυτό αέριο και σκοτεινή ύλη και αποτελούν τις μεγαλύτερες δομές στο Σύμπαν που συγκρατούνται μεταξύ τους με την βαρύτητα.

Τα σμήνη γαλαξιών τείνουν να είναι φτωχά σε παραγωγή νέων άστρων στο κέντρο τους. Γενικά έχουν ένα γιγάντιο γαλαξία στο κέντρο τους, που σχηματίζει αστέρια με ρυθμό συγκριτικά βραδύτερο απ’ ότι οι περισσότεροι γαλαξίες – συμπεριλαμβανομένου του Γαλαξία μας.  Ο κεντρικός γαλαξίας περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερη σε μάζα από αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας. Πιστεύεται ότι η κεντρική μαύρη τρύπα λειτουργεί σαν θερμοστάτης, εμποδίζοντας την ταχεία ψύξη των θερμών αερίων που περιβάλλει και τον σχηματισμό άστρων.

Νέα δεδομένα παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς  το γαλαξιακό σμήνος SPT-CLJ2344-4243, με το παρατσούκλι Φοίνικας του Συμπλέγματος στον αστερισμό στον οποίο βρίσκεται, προκαλεί αυτή τη τάση. Το 2012 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στη συστάδα Phoenix παρατηρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό ψύξης θερμού αερίου και σχηματισμού άστρων που έχουμε δει ποτέ στο κέντρο ενός σμήνους γαλαξιών, και είναι ο ισχυρότερος παραγωγός ακτίνων - Χ από όλα τα γνωστά συμπλέγματα. Ο ρυθμός με τον οποίο το θερμό αέριο ψύχεται στο κέντρο του σμήνους, είναι ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Νέες παρατηρήσεις του παρόντος γαλαξιακού σμήνους με υπεριώδεις ακτίνες και οπτικά μήκη κύματος από το παρατηρητήριο ακτίνων – Χ Chandra της Nasa, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο Magellan-Clay που βρίσκεται στη Χιλή, βοηθούν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το αξιοθαύμαστο αντικείμενο. Τα οπτικά δεδομένα του Clay-Magellan αποκαλύπτουν στενά νήματα στο κέντρο του σμήνους όπου σχηματίζονται τα άστρα. Αυτά τα συμπαγή κοσμικά νήματα αερίου και σκόνης, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ανιχνευθεί ποτέ στο παρελθόν, εκτείνονται για 160,000 έως 330,000 έτη φωτός. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το συνολικό πλάτος του Γαλαξία μας, καθιστώντας τα ως τα περισσότερο εκτεταμένα νήματα που έχουμε δει ποτέ σε σμήνη γαλαξιών.



ΠΗΓΗ:  StarDate - SCS Astro
                Nasa  

πηγή: Telescopeshop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου