30/6/14

1ο WEST YOUNG ROCK FESTIVAL “PERISTERI 2014” Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

1ο WEST YOUNG ROCK FESTIVAL “PERISTERI 2014”

Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου



Ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει το 1ο West YOUNG ROCK FESTIVAL. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους μουσικούς και νεανικά συγκροτήματα, δίνοντας την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με το κοινό.
Η διοργάνωση στηρίζεται στην ανιδιοτελή και εθελοντική συμμετοχή των μουσικών. Στο φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος μουσικά συγκροτήματα και μουσικοί από το Περιστέρι και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Συνοικιών (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ίλιον, Καματερό, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Βαρβάρα)

Η διοργάνωση του φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο (2) φάσεις:
1. Στην πρώτη φάση (έως 15/08/14) τα συγκροτήματα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, αποστέλλουν την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής (βλ. όρους συμμετοχής)
2. Στη δεύτερη φάση (15/08/14– 05/09/14) η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ αξιολογεί τα συγκροτήματα που δήλωσαν συμμετοχή. Ακολουθεί η επιλογή των συγκροτημάτων που θα συμμετέχουν.
Διοργάνωση: Δήμος Περιστερίου 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

1. Στο 1ο WEST YOUNG ROCK FESTIVAL του Δήμου Περιστερίου μπορούν να λάβουν μέρος:
α) Νεανικά συγκροτήματα που η ηλικία των μελών τους δεν υπερβαίνει το 22ο έτος.
β) Δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη του συγκροτήματος θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι κάποιου από τους δήμους της Δυτικής Αττικής
2. Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι εθελοντική και ανιδιοτελής. Ο Δήμος Περιστερίου αναλαμβάνει τα έξοδα διοργάνωσης, ήχο-ηχολήπτη, φωτισμό, έντυπα, προβολή. Δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής κ.λ.π. των συγκροτημάτων
3. Η αξιολόγηση όλων των συγκροτημάτων που δηλώνουν συμμετοχή, γίνεται από την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ – που αποτελείται από καθηγητές του μοντέρνου τμήματος του Δημοτικού Ωδείου –και ολοκληρώνεται με την πρόκριση δέκα (10) συγκροτημάτων και δύο (2) αναπληρωματικών. 
Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του δήμου: 
peristeri.gr - facebook.com/DimosPeristeriou - twitter.com/Dim_Peristeriou
4. Ο χρόνος συμμετοχής των συμμετεχόντων στη σκηνή δεν θα ξεπερνά τα είκοσι (20) λεπτά.
5. Το πρόγραμμα και η σειρά εμφάνισης κάθε συγκροτήματος, καθορίζεται από την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ που αποτελείται από: Ε. Χείλαρη καλ/κή δ/ντρια Δημοτικού Ωδείου, Γ. Τρανταλίδης ντράμερ, Π. Δραγούμης ηλ. μπασίστας, Π. Αναγνωστόπουλος ηλ. κιθαρίστας, Β. Ντούλιας ηλ. κιθαρίστας 
6. Στυλ μουσικής συμμετοχής: Όλα τα είδη της Rock μουσικής. 
7. Ο τόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Καλή εβδομάδα


27/6/14

Στην Αθήνα του 3ου π.Χ. αιώνα, ιδρύθηκε από τον Ζήνωνα η Στωική σχολή.



Fotini Kakogiannoy

Στην Αθήνα του 3ου π.Χ. αιώνα, ιδρύθηκε από τον Ζήνωνα η στωική σχολή. Μέσα από μια πορεία έξι αιώνων, ο στωικισμός διατύπωσε τη βασική θεωρία του και ως η επικρατέστερη φιλοσοφική σχολή σχεδόν όλο το διάστημα της ύπαρξής της είχε φανατικούς οπαδούς αλλά και αυστηρούς επικριτές. 

Γνωρίζοντας μεταβολές και περικλείοντας αντιφατικές έννοιες όπως ο υλισμός και ο ιδεαλισμός, διατήρησε ως βασικό φιλοσοφικό στόχο τον εντοπισμό και την εφαρμογή ενός τρόπου ζωής ο οποίος θα οδηγούσε τον άνθρωπο στην κατάκτηση της ευτυχίας. 
Μέσα από τον συγκερασμό φυσικών και κοσμολογικών θεωριών αλλά πάντα εμμένοντας στις βασικές αρχές του, ο στωικισμός πραγματεύτηκε την αρετή και την ευδαιμονία του ατόμου. Εντόπισε έναν ανασταλτικό παράγοντα στη φυσιογνωμία των παθών

και εντέλει έδωσε τη δική του ερμηνεία για την πορεία του ενάρετου βίου. 
Παρόλο που στις βασικές περιόδους της στωικής φιλοσοφίας, οι κατά καιρούς εκπρόσωποί της έδωσαν βαρύτητα σε διαφορετικές κατευθύνσεις της, κοινά αποδεκτό ήταν ότι ο άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει τον φυσικό κόσμο, ως τμήμα του κοσμικού σύμπαντος και συγχρόνως να κατανοεί και να αναγνωρίζει τη θέση του μέσα σε αυτόν. 

O φυσικός κόσμος στον στωικισμό, είναι ένα αδιάσπαστο σύνολο το οποίο αποτελείται από την ύλη (σώμα παθητικό στοιχείο) και το πνεύμα Λόγο-νεργητικό στοιχείο). 
Το πνεύμα, το οποίο δίνει στην ύλη την υπόστασή της, το ονομάζουν 
φύση 
ή 
λόγο 
ή 
θεό 
ή 
Πυρ 
ή
πνεύμα
–έννοιες ταυτόσημες σε όλα τα επίπεδα- και είναι ένα είδος φωτιάς που δίνει ζωή στον κόσμο. Όταν ο άνθρωπος αποκτήσει βέβαιη γνώση του κόσμου δύναται να ζει σύμφωνα με τις επιταγές και τους νόμους του.

Παρά τις καταγεγραμμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του στωικισμού, κοινή αντίληψη είναι ότι η αρετή είναι μία και αδιαίρετη και παράλληλα είναι αυτόνομη και αυτοτελής ενώ οι καταγεγραμμένες υποστάσεις της -φρόνηση, ανδρεία, σωφροσύνη και δικαιοσύνη- αποτελούν όψεις του ιδίου πράγματος. Η απόκτησή της δεν εξαρτάται από κανένα εξωτερικό παράγοντα και βάσει των στωικών, οι οποίοι δεν παραδέχονται ενδιάμεσες καταστάσεις, δεν έχει βαθμίδες στην προσέγγισή της. 

Ηκατάκτησή της είτε επιτυγχάνεται, μόνο όμως με άμεση μετάβαση από τη φαύλη στηντέλεια θέση, είτε όχι. Τα ονόματα των Ζήνωνα, Αρίστωνα και Χρύσιππου, συνδέθηκαν με εκείνη την επεξήγηση που θέλει την αρετή να είναι «η διάθεση και ικανότητα της ηγεμονικής αρχής ή το ίδιο το λογικό, συνεπές, σταθερό και αμετάπτωτο3Τελικά το περιεχόμενο της αρετής συνοψίζεται στον σκοπό που όρισε η φύση για τον άνθρωπο, είναι η διάθεση του ηγεμονικού της ψυχής και αποτελεί την απόλυτη υπακοή και συμφωνία με το λογικό – όπου λογικό και φύση ως έννοιες ταυτίζονται- . Συγχρόνως, η αρετή είναι η έλλογη συνειδητοποίηση των πραγμάτων, δηλαδή η κατάκτηση της βέβαιης γνώσης του ηθικώς ορθού και εξισώνεται με τη σοφία. 

Αποτελεί το υπέρτατο αγαθό, το μόνο που έχει ηθική ποιότητα και ως το μόνο ουσιαστικό αγαθό αξίζει να επιλεχθεί για την ίδια του την αξία. Η επιλογή αυτή υποδηλώνει τη σταθερή τάση του ατόμου να κινείται ορθολογικά, κατά τους κανόνες της θείας πρόνοιας – ειμαρμένης και να βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση – συμφωνία, με τη φύση και τον εαυτό του και να προσπαθεί να διάγει βίο βάσει αυτών των επιλογών στο βαθμό που του είναι εφικτό.

Η αρετή δύναται και πρέπει να διδαχθεί καθώς ο άνθρωπος δεν γεννιέται με αυτή αλλά την αποκτά στην πορεία της ζωής του. Η γνώση αυτή προκύπτει μέσα από την οικείωση, μέσω της αισθητηριακής εμπειρίας και της παρατήρησης του φυσικού κόσμου, πρώτα του ιδίου με τον εαυτό του και στη συνέχεια με τον κόσμο γύρω του. Η αρετή είναι μια σταθερή πορεία ζωής όπου το υποκείμενο πράττει με γνώμονα την ηθική, αναγνωρίζει ότι τα λεγόμενα συμβατικά αγαθά, γνωστά ωα διάφορα, δεν είναι πραγματικά αγαθά αφού δεν έχουν καμία βαρύτητα για την ηθική αξία του και επιλέγει από αυτά τα λεγόμενα προηγμένα –δηλαδή εκείνα που είναι σύμφωνα με την κατά φύσιν ζωή και προάγουν τον φυσικό πολιτισμό και απορρίπτει τα αποπροηγμένα 
–όσα είναι αντίθετα με τη φύση, δηλαδή τα
παρά φύσιν-
τα οποία τον αποπροσανατολίζουν από το στόχο του. Σημαντικό στοιχείο παραμένει ότι το άτομο αντιλαμβάνεται πως η κατάκτηση του ύψιστου αγαθού είναι η ηθική τελείωση που προκύπτει από τη λογική και την κατά φύσιν επιλογή.

Η κατάκτηση της αρετής αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την απόλυτη ευτυχία. Η ευδαιμονία, όπως και η αρετή, η οποία είναι το μόνο αναγκαίο ζητούμενο της πρώτης, διαβαίνει το ίδιο αδιαβάθμητο μονοπάτι, οπότε είτε κατακτιέται, είτε όχι. Η πληρότητα της ζωής δηλαδή η ευδαιμονία, κατά τη στωική άποψη, είναι η αταραξία, η γαλήνη της ψυχής και η πνευματική ηρεμία ενώ τα συμβατικά αγαθά δεν αποτελούν συστατικά της. 

Η ανθρώπινη ευτυχία, η οποία προέρχεται από την ηθικότητα του ατόμου, εκφράζεται από την ίδια του την ηθική πρόθεση και τον ενάρετο βίο του. Ο ευδαίμων άνθρωπος δρα προς όφελος του κοινού καλού αφού κατανοεί ότι το γενικό συμφέρον και ο ομαλός κοινωνικός βίος προάγει την προσωπική ευημερία. Στη ουσία, η ευδαιμονία, έγκειται στην πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση μεταξύ των επιταγών του σύμπαντος για το υποκείμενο αλλά και την αποδοχή και έμπρακτη παραδοχή και γνώση των κοσμικών κανόνων και νόμων αυτού από τον ίδιο, το οποίο συγχρόνως συνάδει και ενισχύεται από την ψυχική κατάστασή του. 

Η ευδαιμονία, ως έννοια, είναι συνυφασμένη με το χρήσιμο, το ωφέλιμο και το ευεργετικό για το άτομο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόθεση της ηθικής πράξης αποτελεί παράγοντα ευδαιμονίας αφού μετέχει στην αρετή. Ευδαίμων χαρακτηρίζεται εκείνος που διάγει βίο σύμφωνο με τις λογικές αρχές και σκοπούς όπως αυτά επιτάσσονται από την καθολική φύση και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη λογικότητά της. 

Καθώς η ευδαιμονία είναι ζητούμενο για τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα του βίου, πρέπει να διέπει ακόμα και την πολιτική ζωή. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην αναζήτηση και πραγμάτωση της πληρότητας της ζωής είναι τα Πάθη.
Εκείνα, όπως και η λογική, είναι κυρίως ανθρώπινο χαρακτηριστικό και δεν εντοπίζεται στα άλογα πλάσματα. Σύμφωνη με την άποψη του σήμερα, είναι η αντίστοιχη στωική ψυχολογία η οποία θέλει στα πάθη να συγκαταλέγονται τα ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα (Irving Yalom

Fotini Kakogiannoy


Η Εσωτερική Πλευρά της Αστρολογίας - Μέρος Ι (Αστρολογία και Ιερό, Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου)



Συμμετέχω με την παρουσίαση μου, 

΄΄Αστρολογία και Ιερό'' 
από το 28:05 έως το 43:32




Ενδιαφέρουσες οι επόμενες 2 ημέρες ........




Ενδιαφέρουσες οι επόμενες 2 ημέρες ........ μα και μέρες που χρήζουν την προσοχή σας ! Και πάλι το μεγάλο τετράγωνο των Παρορμητικών εν όψη !!! 
Προσοχή στις εντάσεις, τα ξεσπάσματα αλλά κυρίως στην οδήγηση !!! 

Οι ημέρες μπορεί να αποδειχθούν πολύ παραγωγικές, μα και συνάμα μέρες που να θυμίζουν οδοστρωτήρα !!! Το σίγουρο είναι ότι η ενέργεια υπάρχει και περισσεύει........ 
Κάντε και ένα διάλειμμα όταν αυτό χρειαστεί !!!

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου





Καλημέρα! Αναπνέεις ; Επανεκκίνηση ... από την Κατερίνα Μαγουνάκη



Όχι? 
Κάνε …επανεκκίνηση.

Ναι! 
Εκεί βρίσκεσαι. 

Μην σε τρομάζει. 
Και πάλι από την αρχή στο γαϊτανάκι της ζωής. 
Σημασία έχει να μαθαίνεις. 
Κι εσύ, ναι, μαθαίνεις. Διαρκώς κι εξελίσσεσαι. 

Πως το γνωρίζω? 
Είναι απλό. 
Πρώτον σε ενδιαφέρει να εξελίσσεσαι μαθαίνοντας. 

Πάρε παράδειγμα από το γεγονός του ότι διαβάζεις 
αυτή τη στιγμή αυτό το κείμενο. 
Άρα, σ ενδιαφέρει να μαθαίνεις. 

Άλλο απλό παράδειγμα. 
Πήγαινε πίσω στη ζωή σου όοοσα χρόνια θέλεις. 
Και δες. 
Ήσουν τότε όπως είσαι σήμερα? 
Όχι φυσικά. 
Έχεις αλλάξει. 
Έχεις γίνει καλύτερη ψυχή.

Έχεις θυμηθεί το παιδάκι μέσα σου και σήμερα ψάχνεις 
κι άλλους όμοιους και τους προσελκύεις κιόλας. 
Είδες?

Σε κάθε επανεκκίνηση κάτι περισσότερο έχουμε μάθει. 
Σκέψου το και θα δεις.

Αναπνοές ζωής. 
Και τι είναι η αναπνοή?
Επανεκκίνηση!

Κατερίνα Μαγουνάκη.

26/6/14

Μια γυναίκα 122 ετών αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας της



Για να διαβάσετε το κείμενο πατήστε 

Σελήνη Κενής Πορείας, Αύγουστος 2014, Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σελήνη Κενής Πορείας

Αύγουστος 2014 



Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


 


Κενής πορείας (Κ/Π) εννοούμε όταν: πριν αλλάξει ζώδιο η Σελήνη, σταματά να κάνει όψεις με κάποιον από τους Πλανήτες. Τότε, είναι χρήσιμο έως απαραίτητο να  αποφεύγουμε:  Υπογραφές, συμφωνίες, σημαντικά ραντεβού, εγκαίνια, αγορά σπιτιού, άνοιγμα επαγγελματικής στέγης, επισημοποίηση σχέσεων, αγορά αυτοκινήτου, κρίσιμες αποφάσεις
και οτιδήποτε θέλουμε να έχει διαχρονικό αποτέλεσμα.


(Η σύνθεση του χάρτη, θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα)




01 Αυγούστου: δεν έχουμε Σ.Κ/Π
02  Αυγούστουαπό 05:58 έως αύριο
 03 Αυγούστου:από χθες έως 05:57

04  Αυγούστουαπό 20:43 έως αύριο
05  Αυγούστουαπό χθες έως 13:19
06 Αυγούστουαπό 17:52 έως αύριο
07 Αυγούστου: από χθες έως 16:38
08  Αυγούστου:δεν έχουμε Σ.Κ/Π
  09 Αυγούστουαπό 11:09 έως 16:52
10  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π

11 Αυγούστουαπό 01:12 έως 15:55
12  Αυγούστουαπό 19:01 έως αύριο
13  Αυγούστουαπό χθες έως 16:00
14  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π
15  Αυγούστουαπό 18:50 έως 18:58
16  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π
17 Αυγούστουαπό 15:26 έως αύριο

  18  Αυγούστουαπό χθες έως 01:41
19  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π
20  Αυγούστου: από 05:54 έως 11:45
 21  Αυγούστου: από 22:43 έως αύριο
 22 Αυγούστου: από χθες έως 23:49
23  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π
24  Αυγούστου από 11:26 έως αύριο

  25  Αυγούστουαπό χθες έως 12:33
  26 Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π
27  Αυγούστουαπό 05:29 έως αύριο
28  Αυγούστου: από χθες έως 00:54
29  Αυγούστου:από 19:00 έως αύριο
30  Αυγούστου: από χθες έως 11:53
31  Αυγούστουδεν έχουμε Σ.Κ/Π



Δείτε ακόμα:




MY Ithaca - Secrets and Lessons: Yiannis Kalogerakis at TEDxUniversityof...

Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου ...

Τα φτερά σου…



Τα φτερά σου…


«Οι άνθρωποι,

μιλώντας συνεχώς για τον σταυρό που κουβαλάει ο καθένας τους,

ξεχνάνε τα φτερά τους.

Και δεν λέω,

είναι ίσως μια παρηγοριά να μοιράζεσαι το βάρος του Γολγοθά,

αλλά κι εκείνα τα ρημαδιασμένα τα φτερά,

κρίμα να περιμένουν μήπως τα θυμηθεί κάποιος.

Και δεν μιλάω για τα χρυσοκέντητα φτερά,

τα πλουμιστά με τα στολίδια που σε ξεγελάνε.

Μα για κείνα τα ταπεινά,

απλά, ολόλευκα φτερά που δοθήκαν στον καθένα.

Κι αν στην πλάτη σου νιώθεις βάρος απ το σταυρό που κουβαλάς,

κοίτα καλύτερα.

Εκεί δεξιά κι αριστερά,

είναι τα φτερά σου που σε περιμένουν να πετάξετε μαζί»


«Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι»
ΝΕΦΕΛΗ Π. ΖΑΝΗ

Γιατροί του Κόσμου

25/6/14

Η φωτογραφία της ημέρας !


Η Ελλάδα προκρίθηκε στις 16 του Μουντιάλ-Νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού

Σεροτονίνη και κατάθλιψη ...


Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε 




Ψηφίστηκε ως το καλύτερο βίντεο της χρονιάς ........... (Δωρεάν Αγκαλιές)


Για να δείτε το βίντεο πατήστε 

ΕΔΩ



Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε 

ΕΔΩ




24/6/14

TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA - ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ



Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο, χάρη στις αναλύσεις του DNA, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την ταυτότητα των Ελλήνων.

Εντυπωσιακά στοιχεία αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα οι γενετικές έρευνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και σε άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, συμπληρώνοντας το παζλ για την καταγωγή των Ελλήνων. Τα πιο σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία για τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας παραθέτει στο βιβλίο του «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας – Το DNA των Ελλήνων» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει είναι ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν γενετικά από άλλους λαούς, αλλά αντίθετα μετέδωσαν το DNA τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Μάλιστα, το ελληνικό γενετικό υλικό «μοιάζει» πολύ με αυτό των Ιταλών (σ.σ. una fazza una razza), λιγότερο με των Γάλλων και με ένα ποσοστό των Ισπανών, όχι όμως και με των Τούρκων (σ.σ. προφανώς των αυθεντικών που ζουν στα βάθη της Ανατολίας με καταγωγή από την κινεζική επικράτεια και όχι αυτούς που ζουν στα παράλια και τον Πόντο και είναι ελληνογενείς), όπως θα περίμενε κανείς λόγω της τουρκικής κατοχής.

Εντυπωσιακό είναι ότι το DNA των σύγχρονων Ελλήνων δείχνει καταγωγή από τη Νεολιθική εποχή και άμεση συνέχεια με αυτό των αρχαίων Ελλήνων, χωρίς να έχει υποστεί ιδιαίτερες προσμείξεις και, επιπλέον, το ενδεχόμενο οι αρχαίοι Ελληνες να είχαν φτάσει στην… Αμερική αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών» εξετάζεται σήμερα ως πολύ πιθανό από τους επιστήμονες.

Στο βιβλίο του, εκτός από την παράθεση δεδομένων, ο καταξιωμένος επιστήμονας συγκρίνει τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων με αντίστοιχα στοιχεία λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Η DNA υπογραφή των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των Ελλήνων στο χώρο και στο χρόνο», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οι εκπλήξεις της γενετικής

Οι νέες έρευνες, που βασίζονται στη μελέτη του DNA και όχι στις αναλύσεις αίματος όπως παλιότερα, οδηγούν σε πιο έγκυρα συμπεράσματα και αναμένεται να δώσουν νέες πληροφορίες για το γενετικό υλικό των Ελλήνων, εκτιμά ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Το γεγονός ότι απέχουμε γενετικά από τους Σλάβους το είχαμε διαπιστώσει και παλιότερα, μελετώντας τις ομάδες αίματος. Πλέον έχουμε στοιχεία από 300.000 γονίδια και γενετικούς δείκτες για να αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν, για παράδειγμα, ισχυρισμοί όπως ότι οι Ελληνες έχουν αφρικανική καταγωγή, όπως είχαν υποστηρίξει εσφαλμένα, τελικά, οι Σκοπιανοί», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Προσθέτει ότι με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα μελλοντικών μελετών. «Οι Σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν οστά σε τάφους στη νότια Σουηδία και διαπίστωσαν ότι κάτοικοι των Μυκηνών είχαν φτάσει εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, μεταφέροντας όχι μόνο πολιτιστικά αγαθά, αλλά και πλοία, καθώς και το γενετικό υλικό τους. Αυτό ξεφεύγει από όλα όσα ξέραμε ώς τώρα», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Νέους δρόμους, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, ανοίγουν η αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα και η πρόσφατη ανακάλυψη ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Γιάννη Σταματογιαννόπουλο. «Η τελευταία ανακάλυψη αφορά ένα δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA, που περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες διαβάζουν τον κανονικό κώδικα του DNA και εξηγούν τις μεταλλάξεις του από άποψη υγείας. Σήμερα, η πρόκληση είναι να βρούμε τις εφαρμογές στην Ιατρική, ώστε να γίνεται μοριακή διάγνωση για χιλιάδες ασθένειες. Πρέπει όμως να οριστούν με νόμο οι προδιαγραφές, όπως ισχύει διεθνώς», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Στο βιβλίο του, παντρεύει τη Γενετική με την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Ανθρωπολογία, την Παλαιοντολογία και τη Μυθολογία, δίνοντας επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα για την ταυτότητα και την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας.

Το ελληνικό DNA μέσω Αξιού και Δούναβη

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των πολυετών μελετών του γενετικού υλικού των Ελλήνων είναι ότι οι Έλληνες μετέφεραν τον πολιτισμό τους και το DNA τους στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της κοιλάδας του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη. Η μετακίνηση των εποίκων ξεκίνησε δηλαδή από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
«Συγκρίνοντας το DNA των κατοίκων της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου, με το DNA των κατοίκων της νότιας Ιταλίας, διαπιστώνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ίδιο. Η γενετική συμβολή των Ελλήνων στη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας ανέρχεται στο 37,3% και 10%, αντίστοιχα. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, στη νότια Ιταλία, αποτελούνται κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το γενετικό αποτύπωμα εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια!», παρατηρεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οπως περιγράφει, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι μετά από δεκάδες έρευνες δεν ανακαλύφθηκε μογγολική προέλευση στο DNA των Ελλήνων. Εξηγεί ότι, παρά την τουρκική κατοχή στην Ελλάδα, δεν αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, κάποια σχέση στο DNA των δύο λαών. Το ελληνικό DNA δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ το ίδιο δεν ισχύει, για παράδειγμα, για τους σημερινούς Ισπανούς, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν αραβική γενετική προέλευση.

Εκτός από τους Τούρκους, και οι Βούλγαροι, Σλάβοι της ΠΓΔΜ και Αλβανοί διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τους Έλληνες. Επιπλέον, τα γενετικά δεδομένα απορρίπτουν ως εσφαλμένη τη θεωρία του Φαλμεράυερ περί της καταγωγής των Ελλήνων, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι ομαδοποιούνται γενετικά με ευρωπαϊκούς λαούς.

Πηγή: Agelioforos.gr

Διαβάστε και την παρακάτω σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε προ λίγων μηνών και στην οποία συμμετέχει με ερευνητές και τοΤμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης :

Επιστημονική έρευνα δείχνει πως οι Μινωίτες ήταν Ευρωπαίοι και γενετικά παρόμοιοι με τους σημερινούς Κρητικούς

Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι και ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης. Δηλαδή οι σημερινοί Κρήτες είναι απόγονοι των Μινωιτών! Η είδηση αυτή κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσω του διάσημου επιστημονικού περιοδικού «Ναture», το οποίο δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Ευρωπαϊκός ο πληθυσμός στην Κρήτη της Μινωικής εποχής του Χαλκού».

Οι αναλύσεις σε οστά Μινωιτών 4.500 χρόνια πίσω, που βρέθηκαν σε σπήλαιο στον Άγιο Χαράλαμπο το 1976 στο Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με το neakriti.gr, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού μας ήταν απόγονοι Νεολιθικών Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι οποίοι μάλιστα και αυτό είναι το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα της επιστημονικής μελέτης, βρίσκονται σε αδιατάρακτη συνέχεια στους σημερινούς πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως και με τους κατοίκους της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, άρα με την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Κρήτης.

Τι λέει ο συντονιστής της έρευνας

Ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποίησε ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από Μινωικούς σκελετούς, προκειμένου να προσδιορίσει την καταγωγή αυτών των αρχαίων προγόνων μας. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση Nature Communications στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάλυσης του DNA ως εργαλείου για την κατανόηση της ιστορίας και της προ-ιστορίας των Ελλήνων ανέφερε ο Καθηγητής Ιατρικής και Επιστημών Γονιδιώματος του Πανεπιστημιου Ουάσιγκτον, κ. Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος που ήταν ο συντονιστής της έρευνας.

«Πριν από περίπου 9.000 χρόνια, υπήρξε εκτεταμένη μετανάστευση ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής από περιοχές της Ανατολίας που αντιστοιχούν σήμερα σε μέρη της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Τότε έφτασαν στην Κρήτη και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA που πραγματοποιήσαμε και η σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, δείχνει ότι οι Μινωίτες έχουν την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με πληθυσμούς της Νεολιθικής Εποχής καθώς και με αρχαίους αλλά και σύγχρονους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τον πληθυσμό της Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, ο Μινωικός πληθυσμός αναπτύχθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Κρήτη από προγόνους που κατοικούσαν στο νησί ήδη και είχαν φτάσει εκεί 4.000 χρόνια νωρίτερα», αναφέρει ο κ. Σταματογιαννόπουλος.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Οι γενετικές αναλύσεις παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανάλυση του DNA μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε ένα πιο υγιές μέλλον αλλά να κατανοήσουμε και την ιστορία μας. Παρόμοιες έρευνες θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις γενετικές σχέσεις μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων και μεταξύ των Ελληνικών φυλών της Κλασσικής Ελλάδας».

Η έρευνα

Η ομάδα των ερευνητών καταλήγει ότι ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε από αυτόχθονες κατοίκους της Κρήτης κατά την Εποχή του Χαλκού, οι οποίοι ήταν απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που αποίκισαν το νησί, 9.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από σκελετούς 37 ατόμων που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη. Μιτοχονδριακό DNA από τα δείγματα αυτά συγκρίθηκε με αλληλουχίες από άλλους 135 σύγχρονους και αρχαίους ανθρώπινους πληθυσμούς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών δεν έχει ομοιότητες με τους Αιγύπτιους, Λίβυους και άλλους Αφρικανικούς πληθυσμούς. Αντίθετα, οι Μινωίτες έχουν μεγάλη γενετική ομοιότητα με τους σύγχρονους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε υψηλό ποσοστό συγγένειας των Μινωιτών με τον σύγχρονο πληθυσμό της Κρήτης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.





Η μελέτη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη δραματική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις τεχνολογίες ανάλυσης αρχαίων γονιδιωμάτων καθώς και στις νέες αλγοριθμικές τεχνικές που επιτρέπουν την στατιστική επεξεργασία δεκάδων χιλιαδών γενετικών αλληλουχιών με μεγάλη ταχύτητα.

Οι υπεύθυνοι για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, κ. Περιστέρα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο κ. Πέτρος Δρινέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rensselaer στις ΗΠΑ συμπληρώνουν: «Συγκρίναμε τις γενετικές αλληλουχίες των Μινωιτών με περισσότερα από 14.000 άτομα, κάτι που θα ήταν υπολογιστικά εξαιρετικά χρονοβόρο πριν από μόλις λίγα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές μας αναλύσεις, η γενετική πληροφορία που περιέχεται στο μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών και έχει μεταβιβαστεί από τις μητέρες στα παιδιά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, είναι ακόμη εμφανής στους σύγχρονους κατοίκους του οροπεδίου του Λασιθίου».


Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μελέτη είχε ο κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος συντόνισε την αναγνώριση και συλλογή των αρχαίων οστών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή του DNA. Μεγάλη ήταν η συμβολή του εκλιπόντος αρχαιολόγου Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ως Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της μελέτης. Ο αρχαιολόγος Δρ. Βασιλάκης και η ανθρωπολόγος Δρ McGeorge παρείχαν τα οστά που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας.


22/6/14

Antonio Vivaldi - "Summer" from four seasons

Περί Ελληνικών Γκονγκ το ανάγνωσμα … μέρος 1ο



Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε 






Μαθήματα Ζωής


Η φωτογραφία της ημέρας !


20/6/14

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου


Πρόσκληση βιβλίου στον Ιανό, Τρίτη, 24 Ιουνίου ''Έρεβος''


Το Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται 5 ετών την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014