16/9/13

Δύο σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Αμφίκλειας

Δύο σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Αμφίκλειας




Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 17.42 στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, ενώ λίγη ώρα αργότερα νέα, ισχυρότερη δόνηση, με το ίδιο επίκεντρο, έγινε αισθητή και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση, που ήταν επιφανειακή, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός το καλοκαίρι. Κατά το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.

Η δόνηση που ακολούθησε, στις 18.01, είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.
Ερωτηθείς από το naftemporiki.gr εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε πως, αν και είναι «λίγο περίεργο το φαινόμενο», δεν θεωρεί πως θα υπάρξει πρόβλημα – ωστόσο, όπως επεσήμανε, αναμένονται περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο, όπως είπε, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά.
Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση, ο σεισμολόγος Στ. Τάσσος δήλωσε από την πλευρά του στο naftemporiki.gr ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού της 7ης Αυγούστου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα να είναι προπομπός ενός ισχυρότερου σεισμού, ο κ. Τάσσος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ακριβή πρόγνωση σεισμών και ότι η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο αν είμαστε έτοιμοι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια δόνηση.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί.

Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου