8/9/13

Βιταμίνες D, Σίδηρος, B6, C, A

Βιταμίνες D, Σίδηρος, B6, C, A



Η έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι μία κατάσταση που έρχεται σταδιακά στον οργανισμό, λόγω της κακής διατροφής, με αποτέλεσμα συχνά...τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Αν, όμως, υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας λείπουν βιταμίνες, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τις αναπληρώσετε.

Βιταμίνη D

Συχνά ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου» γιατί ο οργανισμός την παράγει όταν εκτίθεται στον ήλιο, άρα δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από την διατροφή. Ο ρόλος της είναι σπουδαίος γιατί βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την διοχέτευσή του στα οστά. Επίσης, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.
Συμπτώματα: Έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, αποδυνάμωση των μυών και πόνο στα κόκαλα, αν και συχνότερα τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή.
Πώς θα την αναπληρώστε: Υπάρχουν τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, αλλά σημαντική περιεκτικότητα στη βιταμίνη αυτή έχουν και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες.

Σίδηρος
Ο οργανισμός χρειάζεται τον σίδηρο για να δημιουργήσει αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Κατά την διάρκεια της περιόδου αλλά και της εγκυμοσύνης οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες για σίδηρο.
Συμπτώματα: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και το άτομο να νιώθει κούραση ακόμα κι αν έχει κοιμηθεί πολλές ώρες.
Πώς θα τον αναπληρώσετε: Είτε από εμπλουτισμένες με σίδηρο τροφές, είτε καταναλώνοντας κόκκινο κρέας, γαλοπούλα και ψάρι (το συκώτι και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε σίδηρο). Ακόμα, σημαντικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια. Τέλος, αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο μπορεί να σας χορηγήσει συμπλήρωμα σιδήρου σε χάπι ή κάποια πολυβιταμίνη.

Βιταμίνη Β6
Η Β6 βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα, τα οποία πολεμούν τις ασθένειες. Ακόμα, απομακρύνει τον κίνδυνο για αναιμία, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή του διαβήτη, διατηρώντας σε καλή ισορροπία τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Συμπτώματα: Άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να εμφανίσουν αναιμία, εξανθήματα με κνησμό, σκασμένα χείλη, σκισίματα στις άκρες των χειλιών και πρησμένη γλώσσα.
Πώς θα την αναπληρώσετε: Είτε από εμπλουτισμένες με Β6 τροφές, είτε καταναλώνοντας συχνά αβοκάντο, μπανάνες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, κρέας και, αν χρειάζεται, συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη C
Η πιο διάσημη βιταμίνη είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, με την οποία ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και συμμετέχει στη διατήρηση του συνδετικού ιστού. Τέλος, η βιταμίνη παίζει ρόλο και στη συναισθηματική υγεία, συνθέτοντας ορμόνες που ρυθμίζουν την διάθεση.
Συμπτώματα: Η έλλειψη βιταμίνης C από τον οργανισμό προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο, με συμπτώματα όπως χρόνια έλλειψη ενεργητικότητας, αιμάτωμα των ούλων (απώλεια δοντιών ή ουλίτιδα), απότομες αλλαγές διάθεσης, μώλωπες που πραγματοποιούνται εύκολα και αργούν να φύγουν, χρόνιο πόνο στα άκρα και πιθανώς αναιμία.
Πώς θα την αναπληρώσετε: Καταναλώνοντας φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, μάνγκο), λαχανικά (κυρίως μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά και κουνουπίδι), μοσχαρίσιο συκώτι και οστρακοειδή. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να σας χορηγήσει και συμπληρώματα βιταμίνης C.

Βιταμίνη Α
Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και βοηθά στη διατήρηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, και έτσι στην όραση. Βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Συμπτώματα: Η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και σκληράδα στο δέρμα, καθώς και προβλήματα στην όραση.
Πώς θα την αναπληρώσετε: Αν καταναλώνετε συστηματικά γάλα, κρόκο αυγών, βούτυρο, συκώτι, λαχανικά και φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για έλλειψη βιταμίνης A.

govastileto.gr
ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου