20/4/12

ΦΕΣΤΙΒΑΛ “To ιερό στην τέχνη και την ζωή”

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ 



θέμα:

To ιερό στην τέχνη και την ζωή”

    Δευτέρα  25 Ιουνίου  -Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πολιτιστικός χώρος
ΚΕΝΟΣ □ ΧΩΡΟΣ





ΠΡΟΣΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας  της τέχνης στην κοινωνία. Η εποχή του θεάματος ως καταναλώσιμο προϊόντος φθίνει και ο σημερινός θεατής ζητά ένα ουσιαστικό modus vivendi μέσα από την συμμετοχή του στην καλλιτεχνική πράξη.

Το ερώτημα σε τι χρησιμεύει η τέχνη  τέθηκε συχνά ανά τους αιώνες προκειμένου να βρεθεί ο λόγος ύπαρξής της μέσα στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι της εκάστοτε εποχής.

Πιστεύουμε πως  η έναρξη μιας έρευνας ως προς την ταυτότητα της τέχνης και της λειτουργίας  της καθώς  και της ίδιας της ζωής ως τέχνης,  βρίσκεται στις απαρχές της καλλιτεχνικής πράξης  ως τελετουργικού δρώμενου και στην έννοια του ιερού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η τέχνη ξεκίνησε ως θρησκευτική-τελετουργική πράξη προκειμένου να εκπληρωθεί η ανάγκη του ανθρώπου για αυτοπραγμάτωση μέσα από την σύνδεση του με ένα ιδεατό όλον που τον εμπεριέχει .Το έργο τέχνης αποτέλεσε και αποτελεί  έναν τρόπο ενσάρκωσης  της αναζήτησης του σε σχέση με το ιερό.

Το Φεστιβάλ ΙΕΡΟ77  είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς που τους ενδιαφέρει ο επαναπροσδιορισμός της τέχνης και της ζωής μέσα από την έννοια του ιερού.

 
Στην εβδομάδα πολιτισμικών πράξεων ΙΕΡΟ77 μπορούν να συμμετέχουν  καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημιουργοί από οποιοδήποτε χώρο. Η παρουσία ανθρώπων με ετερόκλιτες ιδιότητες και τρόπους αντίληψης  πιστεύουμε ότι θα  αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του ιερού.


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα παρουσιαστούν:
1.    Performances (20 λεπτά)
2.    Εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις
3.    Μουσικά δρώμενα (20 λεπτά)
4.    Διαλέξεις (45 λεπτά)
5.    Αναλόγιο σχετικών κειμένων
6.    Σεμινάρια
7.    Θεατρικές παραστάσεις (διάρκεια 45 λεπτών)

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό  installation βασισμένο στην ιδέα του Ιερού  .
Διαμόρφωση χώρου και κεντρικό installation: Ιάσονας Καμπάνης
Απώτερος στόχος μας  μέσα από την εβδομάδα πολιτισμικών πράξεων ΙΕΡΟ77 είναι η γνωριμία και συνεργασία με δημιουργούς που τους ενδιαφέρει  το ιερό  ως άξονας προσδιορισμού της τέχνης καθώς  και η δημιουργία ομάδα έρευνας με άξονα  το «Ιερό στην τέχνη και την ζωή» που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του πολιτιστικού χώρου ΚΕΝΟΣ □ ΧΩΡΟΣ. Επίσης οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη την δουλειά τους στον ΚΕΝΟ □ ΧΩΡΟ  την περίοδο 2012-2013.

 
Δήλωση συμμετοχής : έως 15 Μαΐου
Εmailfestival.iero77@gmail.com      



Για το Φεστιβάλ
ΙΕΡΟ77

Με εκτίμηση
Η καλλιτεχνική διεύθυνση
Ευαγγελία Θαλασσινή:Σκηνοθέτιδα - Ερευνήτρια σκηνικών τεχνών             
Λίνα Καλπαζίδου:Ηθοποιός
 
Διοργάνωση
Πολιτιστικός  χώρος
ΚΕΝΟΣ □ ΧΩΡΟΣ
facebook.com   /KΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ
facebook.com/ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΙΕΡΟ77


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου