''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

27/4/11

Το Hubble απαθανατίζει τον «καβγά» γαλαξιών

Το Hubble απαθανατίζει τον «καβγά» γαλαξιών
Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων του τηλεσκοπίου
 Το Hubble απαθανατίζει τον «καβγά» γαλαξιών



Ουάσιγκτον

Με ευκαιρία τα 21α γενέθλια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα ενός φωτογενούς ζεύγους γαλαξιών που συγκρούστηκαν και παραμόρφωσαν ο ένας τον άλλο.Το κοσμικό ζεύγος ονομάζεται Arp 273 και βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας, περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

O μεγαλύτερος από τους δύο γαλαξίας του ζεύγους ονομάζεται UGC 1810. Στο πάνω τμήμα του, μια αλυσίδα από γαλάζια στολίδια αντιστοιχεί στην υπεριώδη λάμψη νεαρών αλλά πολύ θερμών άστρων.Στο κάτω τμήμα της εικόνας, ο μικρότερος συνοδός γαλαξίας, με μάζα πέντε φορές μικρότερη, φαίνεται εντελώς παραμορφωμένος. Οι εξωτερικοί βραχίονές του υποδεικνύουν ότι οι γαλαξίες είχαν συγκρουστεί, και μάλιστα πέρασαν ο ένας μέσα από τον άλλο.

Βαρυτική αλληλεπίδραση

Το σχήμα των δύο σπειροειδών γαλαξιών άλλαξε λόγω της βαρυτικής τους αλληλεπίδρασης: το βαρυτικό πεδίο του ενός επηρεάζει και πλάθει τον άλλο, παρόλο που η μεταξύ τους απόσταση είναι δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός.Μάλιστα ο μικρότερος γαλαξίας παρουσιάζει ενδείξεις έντονης αστρογένεσης, η οποία πιθανώς πυροδοτήθηκε από τη σύγκρουση με τον άλλο γαλαξία.

Η εικόνα ελήφθη με την Ευρυγώνια Κάμερα 3 του Hubble στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Δημιουργήθηκε από την υπέρθεση τριών επιμέρους εικόνων που κάλυψαν την υπεριώδη, την γαλάζια και την ερυθρά περιοχή του φάσματος.Το πορτρέτο του κοσμικού ζεύγους δημοσιοποιήθηκε με ευκαιρία τα γενέθλια του Hubble, το οποίο συμπληρώνει τον Απρίλιο 21 χρόνια επαναστατικής προσφοράς στην αστρονομία.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=397094&sms_ss=facebook&at_xt=4db83db965f67a81%2C0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου