19/4/11

Το "άγνωστο" Σύμπαν αποκαλύπτεται



Το "άγνωστο" Σύμπαν αποκαλύπτεται
Στο φως εκατομμύρια γαλαξίες, άστρα και αστεροειδείς που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τους
Το "άγνωστο" Σύμπαν αποκαλύπτεται
Νέες εικόνες του Σύμπαντος αποκαλύπτει το τηλεσκόπιο Wise της NASA.



Λονδίνο

Η NASA ανακοίνωσε ότι είναι πλέον στην διάθεση όλων τα δεδομένα και οι εικόνες που έχει καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2009 και έχει τραβήξει περί τα 3 εκατομμύρια εικόνες στις οποίες καταγράφονται εκατομμύρια γαλαξίες, άστρα και αστεροειδείς ακόμη και στα πιο σκοτεινά και απομακρυσμένα σημεία του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο στην ουσία χαρτογραφεί το Διάστημα. Η δουλειά που κάνει το WISE είναι εξαιρετικά σημαντική αφού η συντριπτική πλειοψηφία όσων περιοχών, γαλαξιών, άστρων και αντικειμένων που ανακαλύπτει είναι άγνωστα μέχρι σήμερα και η καταγραφή και μελέτη τους ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια μελέτης του Σύμπαντος.



Το WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) παρατηρεί την υπέρυθρη ακτινοβολία και έτσι μπορεί να εντοπίζει διαστημικά σώματα, τα οποία για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να εντοπίσουν και να μελετήσουν τα υπάρχοντα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Οι ανακαλύψεις στην γειτονιά μας

Το WISE δεν έχει στρέψει το βλέμμα του μόνο στα πέρατα του διαστήματος αλλά εξερευνά και το ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι σήμερα έχει ανακαλύψει 20 κομήτες, περισσότερους από 33 χιλιάδες αστεροειδείς που κινούνται σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αρη και τον Δια καθώς και 133 αντικείμενα NEO (Near Earth Objects) που είναι αστεροειδείς και κομήτες η τροχιά των οποίων είναι τέτοια που κάποια στιγμή πλησιάζουν την Γη σε απόσταση 45 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την NASA το WISE τους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσει την αποστολή του και την άνοιξη του 2012 θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το διαθέσιμο υλικό.

Το υλικό δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο: http://wise2.ipac.caltech.edu/docs/release/prelim/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου