17/2/11

Η κήρυξη του 2011 ως «Ετος Οδυσσέα Ελύτη»

«Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη»
Η κήρυξη του 2011 ως «Ετος Οδυσσέα Ελύτη» από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού γιορτάζεται και από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με μία σειρά εκδηλώσεων


Του Γιώργου Βαϊλάκη
«Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη» Eνα ποικίλο αφιέρωμα που περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, αλλά και βραδιές ποίησης και μουσικής διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη. Στόχος του Αφιερώματος είναι να τιμήσει το οικουμενικό και απέραντα ελληνικό ποιητικό έργο του Νομπελίστα ποιητή. Το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη.

Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» ανήκει στην πολυ-θεματική σειρά δραστηριοτήτων Megaron Plus.



Συνέδριο
Σε αυτό το συνέδριο θα συμμετάσχουν εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, από την Ελλάδα και τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Paola Maria Minucci, David Connolly, Jeffrey Carson, Δημήτρης Νανόπουλος, Κική Δημουλά, Γιώργος Κουρουπός και Χρόνης Μπότσογλου. Οσο για την ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή, στις 2 Νοεμβρίου καθώς και την επομένη, έχει προγραμματισθεί, στο Μέγαρο Μουσικής, εκδήλωση ποίησης και μουσικής με μια πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού και με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών: ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα στο τραγούδι, ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία.



Εκφραση
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ποίησης και μουσικής που, μέσα από τη σύζευξη ποιητικού και πεζού λόγου, μουσικής και εικόνας, παρουσιάζει τις κυρίαρχες όψεις της ευαισθησίας και έκφρασης της ποίησης του σπουδαίου δημιουργού. Παράλληλα, η κήρυξη του 2011 ως «Ετος Οδυσσέα Ελύτη» από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, γιορτάζεται δεόντως και από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με μία σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν: Ενα στρογγυλό τραπέζι το οποίο διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης -στις 7 Μαΐου- με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, με θέμα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση». Αλλά και η δημιουργία κινητής έκθεσης-αφιερώματος που περιλαμβάνει 16 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.



http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13774&subid=2&pubid=98447159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου