''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

21/9/10

Υποδεχθείτε τον πιο λαμπρό Δία



Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010   

ΛΟΝΔΙΝΟ Την πιο κοντινή και κατ΄ επέκταση εντυπωσιακή εμφάνισή του κάνει από χθες το βράδυ ο Δίας. Ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος πλησίασε τον πλανήτη μας σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση, και μάλιστα για πολλές ημέρες θα γίνει το λαμπρότερο ουράνιο σώμα στον ουράνιο θόλο μετά τη Σελήνη. Η Γη πλησιάζει τον Δία κάθε 13 μήνες κατά την αιώνια κίνησή τους γύρω από τον Ήλιο. Δεδομένου όμως ότι οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές και όχι απόλυτα κυκλικές, η ελάχιστη απόστασή τους μεταβάλλεται από ραντεβού σε ραντεβού.

Ο Δίας πέρασε χθες το βράδυ σε απόσταση 380 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα παραμείνει εξαιρετικά φωτεινός για αρκετές εβδομάδες. Καθώς η Γη περνά αυτές τις ημέρες ανάμεσα από τον Δία και τον Ηλιο, ο Δίας εμφανίζεται στον δυτικό ουρανό την ώρα της δύσης. Σταδιακά ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίζεται στην κορυφή του ουράνιου θόλου, κατακόρυφα προς τα πάνω.

Ακόμη και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια ο Δίας αλλά και τα μεγαλύτερα φεγγάρια του (Ιώ, Γανυμήδης, Ευρώπη και Καλλιστώ) θα είναι ιδιαίτερα ορατά, όπως ορατή θα είναι και η περίφημη Κόκκινη Κηλίδα, η μόνιμη σφοδρή καταιγίδα του πλανήτη η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή που είναι μεγαλύτερη από τη Γη. Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι το επόμενο κοντινό πέρασμα του Δία από τη διαστημική μας γειτονιά θα γίνει το 2022.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=316553&dt=21/09/2010#ixzz108gKYxOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου