1/9/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης )


Δευτέρα, 30 Αυγούστου
  • Ο Κρόνος είναι 20 μοίρες κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Θα τον βρείτε χαμηλά στα δυτικά. Η Αφροδίτη είναι χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι Πλειάδες βρίσκονται  11° στα αριστερά της σελήνης.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:17 π.μ. της Τρίτης.

Τρίτη, 31 Αυγούστου
  • Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια για να δείτε το αστέρι 1ου μεγέθους Στάχυ, μόλις πάνω από την Αφροδίτη και χαμηλά στο φως που αφήνει το ηλιοβασίλεμα. Θυμηθείτε ότι η Αφροδίτη είναι 175 φορές πιο φωτεινή από τον Στάχυ.
  • Η σελήνη, σχεδόν στο τελευταίο τέταρτο, βρίσκεται περίπου 1 μοίρα κάτω από τις Πλειάδες στον πρωινό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:08 π.μ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου
 
  • Η λαμπρή Αφροδίτη, ο αμυδρός Στάχυς και ο Άρης σχηματίζουν μια σχεδόν ευθεία γραμμή περίπου 5° σε μήκος, χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 8:23 μ.μ. Η Σελήνη του Τελευταίου Τετάρτου ξεχωρίζει για το ότι βρίσκεται προς την κατεύθυνση που και η Γη ταξιδεύει στο διάστημα. Εάν είστε σε θέση να δείτε το φεγγάρι, φανταστείτε ότι εσείς και οτιδήποτε γύρω σας κινείται προς την μισοφωτισμένη σφαίρα.

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου
  • Αυτά τα βράδια, ψηλά στο βορειοανατολικό ουρανό βρίσκεται η Κασσιόπη. Τα πέντε κύρια αστέρια σχηματίζουν το γράμμα W, του οποίου η δεξιά πλευρά γέρνει προς τα πάνω. Ψηλά στην ανατολή είναι το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου που φαίνεται να ισορροπεί στη μια του την γωνία.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:46 π.μ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου
  • Η Μίρα, το πρωτότυπο ερυθρό, μεγάλης-περιόδου μεταβλητό αστέρι στο Κήτος, αναμένεται να φθάσει στο μέγιστό του στις αρχές Οκτωβρίου. Δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι αλλά φαίνεται εύκολα με ένα ζευγάρι κιάλια. Θα πρέπει όμως, να την ψάξετε μετά τα μεσάνυχτα.

Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου
  • Χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά μετά τα μεσάνυχτα, ο Άρης είναι τώρα μόλις 2° πάνω και στα δεξιά του Στάχυ ή περίπου 4° στα δεξιά της Αφροδίτης. Συννεφιά; Δοκιμάστε να δείτε αύριο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:23 π.μ. της Κυριακής.

Κυριακή,  5 Σεπτεμβρίου
  • Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα  από το αστέρι του βορά, αφότου τελειώνει το λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία  αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά στη ζωγραφιά ενός σπιτιού από ένα παιδί. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός στον πιο γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. 

  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Το διπλό σμήνος του Περσέα είναι το κοινό όνομα για τα ορατά με γυμνό μάτι ανοιχτά σμήνη  NGC 884 και NGC 869, που είναι κοντά μεταξύ τους στον αστερισμό του Περσέα. Το NGC 884 και το NGC 869 είναι σε αποστάσεις 7600 και 6800 έτη φωτός, αντίστοιχα. Είναι, δηλαδή, επίσης κοντά και στο διάστημα. Είναι σχετικά νέα σε ηλικία σμήνη. Η φωτογραφία (σύνθεση λήψεων συνολικής διάρκειας 13 λεπτών) είναι τραβηγμένη με τηλεφακό 300mm (f/2.8) και την Nikon D90, από τον Αντώνη Παντελίδη.


  •  Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
 
  ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Η δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί για μερικά ακόμη χρόνια μέχρι το επόμενο ηλιακό μέγιστο που αναμένεται γύρω στο 2013. Με φίλτρο Η-άλφα, αποκαλύπτονται πολλές περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ότι με ένα κοινό ηλιακό φίλτρο. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.  
  • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.
  • Η Αφροδίτη, αν και λαμπρή με μέγεθος -4,4, φαίνεται ολοένα και πιο χαμηλά πάνω από το δυτικό νοτιοδυτικό ορίζοντα στο λυκόφως. Δύει όταν έχει ήδη βραδιάσει.
  • Ο Άρης, κατά πολύ πιο αμυδρός, με μέγεθος +1,5, είναι λίγο πιο πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος 1,1) έχει μετακινηθεί αρκετά μακριά, κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Στα δεξιά και πάνω από την Αφροδίτη βρίσκεται ο Στάχυς. Να έχετε μαζί σας κιάλια για να μπορέσετε να δείτε όλα αυτά τα αμυδρά πλέον αντικείμενα.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,9, στους Ιχθείς) λάμπει ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό αργά το βράδυ. Ανατέλλει στις 9:00 μ.μ. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο λαμπρό στον πρωινό ουρανό! Η Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα του Δία και η μικρότερη κηλίδα (γνωστή σαν “Red Spot Junior”) έρχονται όλο και πιο κοντά  και πρόκειται να συναντηθούν στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η Μικρή Κηλίδα φαίνεται πάνω από την Μεγάλη Κηλίδα.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8 στους Ιχθείς) βρίσκεται στο υπόβαθρο του Δία, περίπου 2° στα δυτικά του. Με τηλεσκόπιο, ο Ουρανός είναι μόλις 3,7 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο, συγκρινόμενος με τα 49 του Δία.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στα όρια μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) βρίσκεται ψηλά, αργά το βράδυ. Εδώ θα δείτε αναλυτικούς χάρτες του Ουρανού και του Ποσειδώνα: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/85530917.html
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται ψηλά στα νότια αφού πέσει το σκοτάδι, όμως, το λαμπρό φεγγάρι παρεμβάλλεται αυτήν την εβδομάδα. Εδώ θα δείτε αναλυτικούς χάρτες του Πλούτωνα: http://www.skyandtelescope.com/skytel/beyondthepage/89002802.html

http://www.astronomy.gr/index.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου