8/10/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δορυφόρος της NASA είναι σε πορεία πρόσκρουσης με την σελήνη.



Μια απεικόνιση μέσω υπολογιστή του δορυφόρου LCROSS που πρόκειται να προσκρούσει πάνω στην Σελήνη την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου.


  • Το σημείο πρόσκρουσης είναι ο κρατήρας Cabeus κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης. Η NASA κατευθύνει τον δορυφόρο LCROSS και τον συνοδό πύραυλό του Centaur στον κρατήρα όπου θα γίνει μια θεαματική διπλή πρόσκρουση με σκοπό να ανακαλύψει πιθανόν σημάδια ύπαρξης νερού στη σελήνη.
  • Η στιγμή της πρόσκρουσης θα είναι στις 2:30 μ.μ. (11:30 UT). Η σελήνη δεν θα είναι ορατή στον ουρανό της Ελλάδας. Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το γεγονός αυτό ζωντανά από την τηλεόραση της NASA: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html που θα αρχίσει τη μετάδοση από τις 1:15 μ.μ. Μόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Δυτικής ακτής των Η.Π.Α. και περισσότερο αυτοί που ζουν στην Χαβάη και στα νησιά του Ειρηνικού θα μπορέσουν να δουν το γεγονός με τα τηλεσκόπιά τους (10 ίντσες και πάνω).
  • Ο πύραυλος Centaur θα χτυπήσει πρώτος, μετασχηματίζοντας την 2200 kg μάζα του και την 10 δισεκατομμυρίων joules κινητική του ενέργεια σε ένα φλας θερμότητας και φωτός. Οι ερευνητές περιμένουν να σχηματιστεί από την πρόσκρουση μια δέσμη από τα θραύσματα με ύψος έως 10 km. Ο δορυφόρος LCROSS θα φωτογραφίσει τη σύγκρουση για την τηλεόραση της NASA και μετά θα περάσει μέσα από το σύννεφο που θα δημιουργήσουν τα θραύσματα. Τα φασματοσκόπια που υπάρχουν πάνω στον δορυφόρο θα αναλύσουν τη φωτισμένη από το φως του ήλιου δέσμη από τα συντρίμμια ψάχνοντας για σημάδια ύπαρξης νερού(H2O) ή μέρη του (OH), άλατα, λάσπη, ενυδατωμένα μεταλλεύματα και ανάμεικτα οργανικά μόρια.
  • " Εάν υπάρχει νερό εκεί, ή κάτι άλλο ενδιαφέρον, θα το βρούμε" υποστηρίζει ο Tony Colaprete από τη NASA.

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου

  • Ο Άρης βρίσκεται 6° νότια του Πολυδεύκη.
  • Ο Ερμής είναι σε μέγιστη αποχή από τον ήλιο. Σήμερα είναι 18° δυτικά του ήλιου. Θα τον βρείτε στον ανατολικό ουρανό μια ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, κοντά στον Κρόνο και την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη είναι 6° πάνω από τον Ερμή και ο Κρόνος είναι 3° κάτω και στα αριστερά του Ερμή.
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου

  • Πριν το λυκαυγές της Τετάρτης, ο Άρης σχηματίζει ένα τόξο με τέσσερα αστέρια. Από πάνω αριστερά μέχρι κάτω δεξιά, είναι ο Κάστορας, ο Πολυδεύκης, ο Άρης, ο Προκύωνας και ο Σείριος. Το φαινόμενο μέγεθος αυξάνει όσο πηγαίνουμε από αντικείμενο σε αντικείμενο: ο Κάστορας είναι ο αμυδρότερος (+1,6), ο Σείριος είναι ο λαμπρότερος (-1,5). Ο Άρης, ανάμεσα στον Πολυδεύκη (+1,1) και τον Προκύωνα (+0,4), έχει φαινόμενο μέγεθος κάπου στο μέσο, στο +0,7.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 02:09, ξημερώματα Τετάρτης.

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου

  • Καθώς πλησιάζει το ξημέρωμα αύριο το πρωί, ψάξτε με κιάλια να βρείτε τον Ερμή και τον Κρόνο που βρίσκονται σε σύνοδο, μόλις σε απόσταση 1/3°.Είναι κάτω από την Αφροδίτη στα ανατολικά.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:47 μ.μ.
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου
  • Ποιο είναι το λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος του βορείου ημισφαιρίου χωρίς να είναι αντικείμενο του καταλόγου του Messier; Έχετε ποτέ εξερευνήσει τον βαθύ ουρανό στην περιοχή κοντά στον αστερισμό του Δελφινιού, τώρα ψηλά στον βραδινό ουρανό; Εκεί θα βρείτε το σμήνος NGC 6934, φανταστικό με ένα αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο. Βρίσκεται εύκολα, 3,9 μοίρες νότια του "ε" του Δελφινιού, στο τέλος της ουράς της μυθικής φιγούρας του δελφινιού.


Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου
  • Μεταξύ των αρχαίων λαών, ο ζωδιακός αστερισμός που εμφανίζονταν επάνω από τον ανατολικό ορίζοντα καθώς τελείωνε το βραδινό λυκόφως είχε ξεχωριστή σημασία. Τους έδειχνε τον ετήσιο κύκλο των εποχών. Καθώς περνούσαν οι ημέρες, ο αστερισμός άλλαζε με ρυθμό περίπου ‘ενός αστερισμού το μήνα’. Η τεχνική ήταν τότε η ακριβέστερη που υπήρχε για την παρακολούθηση του έτους. Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί ακόμα σήμερα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φυσικά θα προτιμούσαν κάποιο ημερολόγιο τοίχου.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 00:25 π.μ.
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου
  • Οι Πλειάδες (η Πούλια της λαϊκής φαντασίας), το ανοιχτό σμήνος Μ45 είναι σε απόσταση 400 ε.φ. από μας και περιλαμβάνουν πάνω από 2.500 άστρα μέχρι 17ο μέγεθος. Σε έναν σκοτεινό ουρανό μπορούμε να δούμε τουλάχιστον 7 άστρα με γυμνό μάτι ή πάνω από 50 με ένα ζευγάρι κιάλια. Τα άστρα των Πλειάδων θεωρούνται σχετικά νέα και αποτυπώνονται με χρώμα γαλάζιο σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Το λαμπρότερο άστρο τους είναι η Αλκυόνη.




Η φωτογράφηση του Μ45 έγινε με το τηλεσκόπιο Skywatcher ED80
από το Γύθειο Λακωνίας από τους Ευάγγελο Σουγλάκο και την Μαντώ Σταθάκη.



  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:17 μ.μ.

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου

  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 11:57 π.μ.
  • Τα βράδια του Οκτωβρίου, ο Βέγας είναι το πιο φωτεινό αστέρι πολύ ψηλά στο δυτικό ουρανό, ενώ βορειο-ανατολικά, η Αίγα αρχίζει να βγαίνει, σημάδι για τον χειμώνα που πλησιάζει.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:04, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

    Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά στο πρώτο φως της ανατολής του ήλιου κάτω από την Αφροδίτη. Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου θα βρεθούν σε σύνοδο, μόλις σε απόσταση 1/3° . Εκείνο το πρωί, ο Ερμής θα έχει μέγεθος -0,8 ενώ ο Κρόνος θα είναι + 1,1. Από τότε και στο εξής, ο Κρόνος σκαρφαλώνει ολοένα και ψηλότερα καθημερινά, ενώ ο Ερμής και η Αφροδίτη παραμένουν στο ίδιο περίπου ύψος πάνω από τον ορίζοντα. Για τον καλύτερο εντοπισμό τους χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) λάμπει χαμηλά στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, τώρα κινείται μακριά της, πάνω και στα δεξιά της, κατά 1 μοίρα καθημερινά.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,7, στους Διδύμους, κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη) ανατέλλει περίπου στις 1:00 π.μ και βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6,8 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) λάμπει στα νοτιοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση περίπου στις 9 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 45 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά το βράδυ. Ο αστεροειδής 3 Juno, με μέγεθος 8, βρίσκεται κοντά στον πλανήτη.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 7° ανατολικά του Δία.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου