Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου
- Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 2:42 π.μ.
- Ο Δίας αυτό το βράδυ βρίσκεται 3° με 4° κάτω και στα αριστερά της ημισελήνου. Με ένα τηλεσκόπιο στραμμένο στην σελήνη, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε το Ευθύ Τείχος, μια σκοτεινή γραμμή ή καλύτερα ένα ρήγμα μήκους 110 χλμ. που σχηματίστηκε από κάποιο σεισμό που έγινε στην σελήνη πριν αρχαιοτάτων χρόνων.
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου
- Ο κρατήρας Κοπέρνικος, κοντά στην διαχωρίζουσα, φαίνεται εύκολα και ξεχωρίζει σαν ένας μεγάλος κρατήρας, με μεγάλο βάθος, σε μια σχετικά ομαλή περιοχή της σελήνης. Μπορείτε να παρατηρήσετε αυτόν τον 100 χλμ. διαμέτρου κρατήρα ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Η σελήνη είναι πάνω και στα αριστερά του Δία στον βραδινό ουρανό.
Η φωτογραφία του κρατήρα Κοπέρνικου είναι του Greg Konkel
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου
- Ο Κρόνος βρίσκεται 30° κάτω και στα αριστερά του Βασιλίσκου (α του Λέοντα). Η Αφροδίτη είναι 17° κάτω και στα αριστερά του Κρόνου. Θα την βρείτε στον ανατολικό νοτιοανατολικό πρωινό ουρανό. Ο Άρης είναι 24° πάνω και στα δεξιά του Βασιλίσκου. .
- Ο αστεροειδής Vesta θεωρείται ένας μικρός πλανήτης, αφού η κατά προσέγγιση διάμετρός του είναι 525 χιλιόμετρα. Ο Vesta ανακαλύφθηκε σαν σήμερα, το 1807, από τον Heinrich Olbers, ο τέταρτος σε σειρά «μικρός πλανήτης». Η ανακάλυψη του Olbers ήταν αρκετά εύκολη επειδή ο Vesta είναι αρκετά φωτεινός, ορατός με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο. Περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 3,6 χρόνια και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του κάθε 5,24 ώρες. Ο Vesta έχει albedo (αντανακλαστικότατα της επιφάνειάς του ) 42%. Αν και είναι περίπου 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, ο Vesta, με σχήμα σαν κολοκύθα, είναι ο λαμπρότερος αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα επειδή έχει μια μοναδική γεωλογική επιφάνεια. Φασματοσκοπικές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει βασάλτη, κάτι που σημαίνει ότι κάποτε έρρεε λαβα στην επιφάνειά του. Ψάξτε τον στον πρωινό ουρανό κοντά στον Βασιλίσκο, στον Λέοντα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:01 μ.μ
- Ο Άρης είναι μόλις στα δυτικά του σμήνους της Κυψέλης ( M44) στον αστερισμό του Καρκίνου. Παρακολουθήστε τον πλανήτη να κινείται ολοένα και πιο κοντά στο σμήνος τις επόμενες ημέρες. Θα περάσει μέσα από το σμήνος το πρωί της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου.
- Ο Άρης είναι σε τετραγωνισμό, 90° δυτικά του ήλιου. Έτσι, αυτήν την εβδομάδα ο πλανήτης φαίνεται με τηλεσκόπιο να έχει δίσκο φωτισμένο κατά 88% που είναι το μέγιστο μέγεθος σε σχήμα gibbous που πρόκειται να φθάσει.
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου
- Μπορείτε να βρείτε τον Αρκτούρο στον δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό μόλις αρχίζει να βραδιάζει; Σε αυτό το σημείο του ουρανού, στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Αρκτούρος κατέχει μια ξεχωριστή θέση αφού σημαδεύει το σημείο όπου ο βρισκόταν ο ήλιος την ίδια ώρα της ημέρας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τότε φυσικά ο ήλιος ήταν πολύ ψηλά αυτήν την ώρα.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:40 μ.μ.
- Ο Άρης λάμπει στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Με κιάλια θα τον δείτε στο κέντρο του σμήνους της Κυψέλης Μ44.
- Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
- Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Η ηλιακή κηλίδα #1029 που εμφανίστηκε στον ηλιακό δίσκο αυτήν την εβδομάδα, η μεγαλύτερη κηλίδα αυτού του έτους, είναι μέλος του νέου κύκλου #24 και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
- Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του ήλιου.
- Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στο κέντρο της Παρθένου) εμφανίζεται όλο και πιο χαμηλά στον ανατολικό ουρανό το λυκαυγές, όμως είναι ακόμα σχετικά ψηλά. Είναι τόσο λαμπρή που φαίνεται εύκολα, χαμηλά στην ανατολή, 60 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.
- Ο Κρόνος (μέγεθος 1,1, την κεφαλή της παρθένου),μόνο το 1/100 της φωτεινότητας της Αφροδίτης, αυξάνει την απόσταση του απ’ αυτήν από 12° στις 20° αυτήν την εβδομάδα. Στο τέλος της εβδομάδας, με κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον Στάχυ κάτω από την Αφροδίτη.
- Ο Άρης (μέγεθος +0,5, στον Καρκίνο) κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα και βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Με κιάλια, παρατηρήστε τον πλανήτη να διασχίζει το σμήνος της Κυψέλης από το πρωινό της 31 Οκτωβρίου μέχρι και την 2 Νοεμβρίου. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 7,6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
- Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στον Αιγόκερο) λάμπει στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση νωρίς στο λυκόφως και μετά. Δύει τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 43 δευτερόλεπτα του τόξου.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά το βράδυ.
- Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 7° ανατολικά του Δία.
- Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου