30/11/15

Στήριξη σε 17 φορείς με κοινωνική δράση

Στήριξη σε 17 φορείς με κοινωνική δράση


Το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» για 17 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αποτελεί πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς. Οι προτάσεις εγκρίθηκαν ύστερα από δημόσια πρόσκληση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 133 προγράμματα.
Σκοπός των «Σημείων Στήριξης» είναι η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις ασθένειας, κακοποίησης, πείνας, φτώχειας ή καταστάσεις στέρησης, καθώς και οποιοδήποτε είδος αναπηρίας.
Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, προσπαθώντας να υποστηρίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πεδίων κοινωφελούς δράσης, πρόκειται να χρηματοδοτήσει 8 φορείς που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση καθώς και στην αμεσότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα 6 φορείς που εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών σε ηλικιωμένους και η Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope 3 οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία παιδιών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Με τον τρόπο αυτό, προβλέπεται να διατεθούν 85 χιλιάδες ευρώ με στόχο να αποτελέσουν τη βάση, τον «σπόρο» ανάπτυξης των παραπάνω οργανισμών και των δραστηριοτήτων τους, ενώ κάθε φορέας θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης μικρής κλίμακας έργων που θα πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητά του.
«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συν-διαμόρφωση και συγχρηματοδότηση από τρία κοινωφελή ιδρύματα ενός νέου προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη αξιόλογων παραδοσιακών αλλά και νεοσύστατων φορέων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να ανακουφίσουν με καινοτόμους και χρηστικούς τρόπους συμπολίτες μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την τρέχουσα κρίση» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. «Με το πρόγραμμα αυτό διαμορφώνουμε μια αλυσίδα αλληλεγγύης, στην οποία ευελπιστούμε ότι θα προστίθενται διαρκώς νέοι κρίκοι προσφοράς και συμπαράστασης».
Τα βασικά κριτήρια στην επιλογή των σχεδίων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ήταν η πρωτοτυπία της ιδέας, ο κοινωνικός αντίκτυπος της προτεινόμενης δράσης, η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με το πολλαπλασιαστικό όφελος της προτεινόμενης δράσης.
Αναλυτικά, οι χρηματοδοτούμενοι φορείς είναι οι παρακάτω:

Από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

1. Bloode (www.bloode.org): ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνα κινητά με σκοπό τη δικτύωση εθελοντών αιμοδοτών και ασθενών.
2. Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος (www.down.gr): δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με επιλεγμένους τίτλους, οργάνωση λέσχης βιβλιοφιλίας και προσαρμογή 3 λογοτεχνικών έργων για παιδιά με σύνδρομο Down.
3. Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ηροδικός» (www.irodikos.gr):ανάπτυξη και προώθηση δύο αθλημάτων για άτομα με αναπηρίες στις περιοχές των Σερρών και της Κομοτηνής, α) Το Boccia, απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με βαριές μορφές αναπηρίας και β) το Τ.In.Basket, παραλλαγή του γνωστού αθλήματος η οποία φέρνει κοντά άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και άτομα χωρίς κάποια αναπηρία.
4. Αγγιγμα Ζωής (www.agigmazois.gr): δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με σκοπό την προώθηση ιατρικών εξετάσεων από ασθενείς, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, σε εθελοντές γιατρούς.
5. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (www.refugees.gr): δημιουργία ιστοσελίδας με σκοπό τη συγκέντρωση χρηστικών πληροφοριών που απευθύνονται σε μετανάστες ή πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.
6. Γυναίκες σε Δίκτυο (www.diktyo.org): εκπαιδευτικά σεμινάρια σε άνεργες γυναίκες σχετικά με ραπτική, δημιουργικότητα και ενδυνάμωση δεξιοτήτων.
7. Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (www.sfe-epath.com): εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής/αγγλικών και αγωγής υγείας σε κορίτσια Ρομά.
8. MathAid Greece (www.mathaidgreece.com): δωρεάν διαδικτυακό φροντιστήριο σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα

1. Φιλανθρωπικό Σωματείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος» (www.kmerimnamosxatou.gr): εβδομαδιαίο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με στοιχεία νοητικής ενδυνάμωσης, για τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους.
2. PRAKSIS (www.praksis.gr): εγχειρίδιο για ηλικιωμένους το οποίο θα περιέχει συμβουλές ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων καθώς και υλικό με καταγραφή δυνατοτήτων δικτύωσης και κοινωνικοποίησης.
3. Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» (www.nstr.gr): δημιουργία και συντονισμός λέσχης κινηματογράφου για υγιείς ηλικιωμένους καθώς και για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Θα πραγματοποιηθεί μελέτη της επίπτωσης του κινηματογράφου στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, των ασθενών και των φροντιστών τους.
4. ΜΕΝΤΟΡΕΣ Κοιν.Σ.Επ. (www.mentores.eu): εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξοικείωση ηλικιωμένων κατοίκων της Λάρισας με τη χρήση χρεωστικών καρτών.
5. Χαρίσειο Γηροκομείο (www.xariseio.gr): δημιουργία χώρου ψυχαγωγίας, στον οποίο θα στεγάζεται βιβλιοθήκη και θα υλοποιούνται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης και γνωστικής παρέμβασης.
6. Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας «Ο Αγιος Σπυρίδωνας» Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου (www.annousakeio.gr): ενσωμάτωση στο σύστημα φροντίδας ενός προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης για πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών.

Από το Hellenic Hope

1. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (www.childrensartmuseum.gr): μετατροπή έργων (δημιουργίες παιδιών) που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις βασικές κατηγορίες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ώστε να είναι αντιληπτά από άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση.
2. Ενωση «Μαζί για το Παιδί» (www.mazigiatopaidi.gr): οργάνωση και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ενωσης για μητέρες/γονείς, παιδιά και εφήβους. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προσφορά δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών με υψηλά επιστημονικά standards σε μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες.
3. Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (www.diaconia.gr): εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης και εισαγωγή του συστήματος play therapy για τα μοναχικά παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων για μια περίοδο τριών μηνών.
INFO:
Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της κληρονομιάς του Ιωάννη Σ. Λάτση στην υλοποίηση κοινωφελών έργων.
Ανάμεσα στις δράσεις του είναι ο σχεδιασμός, η διαχείριση και η χρηματοδότηση προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς που δίνουν προτεραιότητα στην άμεση ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση υποδομών, την ενδυνάμωση των ΜΚΟ, την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, την επιβράβευση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.
Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με τον φιλανθρωπικό οργανισμό TIMA Κοινωφελές Ιδρυμα και το Hellenic Hope.
To TIMA Κοινωφελές Ιδρυμα ενισχύει με δωρεές ελληνικούς και ελληνικού ενδιαφέροντος μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδρύθηκε στη μνήμη του Ιωάννη Μ. Καρρά και της συζύγου του, Αθηνάς Καρρά, ενώ το Hellenic Hope είναι ένας κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2012 από Ελληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεντρώνει πόρους, κυρίως από το εξωτερικό, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ελλάδα στον τομέα της παιδικής προστασίας, δίνοντας έμφαση στα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, τα οποία αποτελούν και τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.