29/12/11

ΕΚΘΕΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ ΖΕΟΝ Ιανουάριος 2012

ΕΚΘΕΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ ΖΕΟΝ Ιανουάριος 2012
 
Μία έκθεση-έρευνα από φωτογραφίες με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας» Η Εύη Σύρου συμμετέχει στην ψυχολογική ανάλυση του φωτογραφικού υλικου βασισμένη στη μέθοδο photolangage την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.
 
Ο Δημόσιος  χώρος. Ένας χώρος θεωρητικά για όλους, που μεταμορφώνεται ανά πάσα στιγμή σε ιδιωτικό από τα μάτια και την ψυχολογία του καθένα μας.  Ένας χώρος όπου η αναπαράσταση της ελευθερίας του Αθηναίου στριμώχνεται… στην ανάγκη του να ανακαλύψει μια χαμένη ομορφιά ή να μην ξεχάσει ότι κάποτε υπήρχε δίχως να την ψάχνει. Ένας χώρος όπου παρελαύνουν οι πτυχές της ψυχολογικής γκάμας ενός πολίτη που αγανακτεί αλλά συνάμα εξακολουθεί να πιστεύει!

Είναι η εικόνα που επιλέγουμε η ψυχολογία μας ή μήπως η εικόνα προκαλεί την ψυχολογία μας; Βασισμένη στην γαλλική θεραπευτική προσέγγιση photolangage, μία τεχνική που αποκαλύπτει την παροντική μας ψυχολογική κατάσταση μέσω μιας φωτογραφίας, η ανάλυση αυτού του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού που έφερε στο πεδίο της έρευνας το ΖΕΟΝ μας αναδιπλώνει στην πιο αμφιλεγόμενη στιγμή της ιστορίας της χώρας μας τις ΒΑΣΙΚΕΣ ανάγκες του πολίτη: την αισθητική και την ανάγκη μιας δημόσιας γλώσσας που θα μπορούσε μέσω των δημόσιων χώρων να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο  Έλληνες, πιο πολίτες, πιο άνθρωποι μέσα σε ένα δυτικό πολιτισμό που καταρρέει. Με μεγάλη μου χαρά και εκτίμηση στο έργο του ΖΕΟΝ, θα παρουσιάσω στις 18 Ιανουαρίου τις ψυχολογικές προεκτάσεις αυτής της έρευνας.

Με εκτίμηση

Εύη Σύρου

Γνωσιακή Ψυχολόγος

Doctorante Université Lumière Lyon II
http://www.evysyrou.gr/easyconsole.cfm/id/141
 









ΑΘΗΝΑ 2011 - 2012
ΖΕΟΝ Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου (επισκεφτείτε zeon.gr)
Εγκαίνια : Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012, ώρα 19.30.
To ΖΕΟΝ, κατά τα έτη 2011 και 2012, διοργανώνει νέα δράση με τίτλο
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, που υποστηρίζεται από την VIMAR και από τους εξής χορηγούς επικοινωνίας: Athens Voice, ελculture.gr, culturenow.gr, forfree, catisart.

Η δράση ξεκίνησε στην Αθήνα την άνοιξη του 2011, όταν τέθηκε στους χρήστες του δημόσιου χώρου της πόλης, το ερώτημα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».
Στόχος του εγχειρήματος ήταν να καταγραφούν και να αναλυθούν μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, μέσω των εικόνων που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Το αποτέλεσμα, όσον αφορά στην πόλη των Αθηνών, ήταν η συλλογή και καταγραφή 500 φωτογραφιών που στάλθηκαν από 50 συμμετέχοντες.

Το ΖΕΟΝ σας προσκαλεί στην παρουσίαση της έκθεσης του φωτογραφικού αυτού υλικού - απάντηση στο ερώτημα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας» την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, ώρα 7.30 μμ στο χώρο του ΖΕΟΝ.

Έπεται συζήτηση για τη χρήση του δημόσιου χώρου, με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ στην οδό Κραναού 3, στην Πλατεία Κουμουνδούρου.



Ώρες επίσκεψης έκθεσης
Τρίτη έως Παρασκευή: 5 μμ με 8 μμ
Σάββατο: 12 με 3 μμ
Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά
Διάρκεια:
Από Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου