21/10/10

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΠΑΝ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΠΑΝ

Είδαν τον πιο μακρινό γαλαξία

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν τον αρχαιότερο και πιο μακρινό γαλαξία του Σύμπαντος, ο οποίος απέχει 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ο γαλαξίας, ο οποίος ονομάστηκε UDFy-38135539, εντοπίστηκε από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και αποτελεί το πιο μακρινό σύμπλεγμα άστρων, αερίων και σκόνης που έχει ποτέ καταγραφεί. Πρόκειται για έναν τόσο μακρινό γαλαξία ώστε οι επιστήμονες τον παρατηρούν τη στιγμή που το Σύμπαν βρισκόταν σε «βρεφικό στάδιο», σε ηλικία μόλις 600 εκατομμυρίων ετών- ήτοι στο 4% της σημερινής ηλικίας του.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας είχε πρωτοεντοπιστεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble και τώρα επιβεβαιώθηκε η ηλικία του, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature». Προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση η ευρωπαϊκή ομάδα παρατηρούσε τον γαλαξία επί 16 ώρες και στη συνέχεια ανέλυσε τα στοιχεία που έλαβε επί δύο μήνες.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο εντοπισμός του πιο μακρινού έως σήμερα γαλαξία ανοίγει νέους δρόμους για τους αστροφυσικούς. Και αυτό διότι κάθε φορά που οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους σε μακρινά άστρα ουσιαστικώς κάνουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Το φως που προέρχεται από πολύ μακρινούς γαλαξίες χρειάζεται να ταξιδέψει δισεκατομμύρια χρόνια στο Σύμπαν ώσπου να φθάσει στη Γη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου