12/8/10

Οι Περσείδες σε σκοτεινό ουρανό


http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=news&id=1529&action=detail
Ο Gain Lee κατέγραψε, κάνοντας μοντάζ, λαμπρούς Περσείδες σε ένα διάστημα δύο ωρών τον Αύγουστο του 2007 από μια τοποθεσία της Αγγλίας με μεγάλη φωτορύπανση. Έκανε πολλές εκθέσεις μικρής διάρκειας με ένα ευρυγώνιο φακό 15mm f/2.8 και συνέθεσε τα λιγοστά τυχερά καρέ που είχαν μετέωρα με αυτό που περιελάμβανε το υπόβαθρο.

  • Η τελευταία φορά που η ετήσια βροχή διαττόντων Περσείδες συνέβη στη διάρκεια μιας καλής νύχτας χωρίς φεγγάρι ήταν το 2007. Αποδεικνύεται ότι κάθε τρία χρόνια, η ίδια φάση της Σελήνης επιστρέφει στην ίδια περίπου ημερομηνία κάθε μήνα (2,2 ημέρες νωρίτερα, κατά μέσο όρο). Έτσι, φέτος θα απολαύσουμε ασέληνες Περσείδες ξανά!
  • Η βροχή διαρκεί πολλές ημέρες, αλλά σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετεώρων, φέτος η αποκορύφωσή της θα συμβεί περίπου στις 1:00 (Παγκόσμια Ώρα) της 13ης  Αυγούστου, η οποία είναι ιδανική χρονική στιγμή για παρατηρητές στην Ευρώπη και την Ασία.
  • Σε κάθε περίπτωση, οι Περσείδες θα είναι ενεργοί από περίπου 11 μ.μ. ή τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) μέχρι το πρώτο φως της αυγής. Τότε το ακτινοβόλο σημείο θα είναι αρκετά ψηλά στον ουρανό. Όσο ψηλότερα είναι το ακτινοβόλο σημείο τόσο πιο πολλά μετέωρα θα μπορέσετε να δείτε.
  • Οι Περσείδες φαίνεται να πηγάζουν από μια περιοχή κοντά στα σύνορα του Περσέα με την  Κασσιόπη. Αν βρεθείτε έξω σε μια σκοτεινή τοποθεσία, μην ξεχάσετε να ψάξετε για το διπλό σμήνος του Περσέα και τον γαλαξία της Ανδρομέδας, δύο από τους ευκολότερους στόχους που μπορείτε να εντοπίσετε και με γυμνό μάτι.
  • Πολλοί έμπειροι παρατηρητές διαττόντων αστέρων θυμούνται το σόου που εμφάνισαν οι Περσείδες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου όταν ο κομήτης, δημιουργός της βροχής, ο 109P/Swift-Tuttle πέρασε τελευταία φορά από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αυτές οι μέρες δεν υπάρχουν πια. Ο κομήτης δεν θα επιστρέψει ξανά μέχρι το 2126. Αλλά ακόμα και τώρα, ορισμένα λεπτά και με πυκνές ίνες μετέωρα που σκόρπισε ο κομήτης τους τελευταίους αιώνες συνεχίζουν να ζωντανεύουν την συμπεριφορά των Περσείδων. Υπολείμματα που άφησε πίσω του ο κομήτης το 441 και το 1479 θα μπορούσαν να κάνουν πιο δραματική την φετινή εμφάνιση των Περσείδων, αν και μόνο μια μικρή βελτίωση αναμένεται απ’ αυτά.
  • Σε μια πολύ σκοτεινή περιοχή στην ύπαιθρο, πιθανώς να περιμένετε να δείτε 100 ή περισσότερα μετέωρα ανά ώρα, όταν η ακτινοβόλος περιοχή (στο βόρειο Περσέα) είναι ψηλότερα στον ουρανό σας, πριν το πρώτο φως της αυγής. Οποιαδήποτε φωτορύπανση θα μειώσει τον αριθμό των μετεώρων. Όμως, οι λιγοστοί λαμπροί διάττοντες φέγγουν και μέσα στη φωτορύπανση, όπως επίσης και οι λιγοστοί που εμφανίζονται όταν το ακτινοβόλο σημείο είναι χαμηλά. Αυτοί είναι ιδιαίτερα επιμήκεις, περνώντας ξυστά από την ανώτερη ατμόσφαιρα και πετώντας μακριά κατά μήκος του ουρανού.







Ένα σύνολο από 253 μετέωρα περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την εκπληκτική φωτογραφία (Astronomy Picture of the Day: http://apod.nasa.gov/apod/ap040820.html) του Fred Bruenjes (http://www.moonglow.net/ccd/pictures/meteors/index.html) από τις Περσείδες του 2007. 2.922 δεκαπεντάλεπτες εκθέσεις στο F/1.8, ISO1600, με φακό 20mm λήφθηκαν σε δυο βράδια, 11 και 13 Αυγούστου. Η εικόνα στο υπόβαθρο είναι σύνθεση από 15 τετράλεπτες εκθέσεις σε F5.6 και ISO800.

  • Δεν χρειάζεστε καμία εμπειρία για να παρατηρήσετε τις Περσείδες. Βρείτε ένα ανοιχτό σημείο που να φαίνεται όλος ο ουρανός. Ντυθείτε ζεστά, αν χρειάζεται, και καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα ή καλύτερα σε μια ξαπλώστρα, έτσι ώστε το μάτι σας να βλέπει όλο τον ουρανό. Και περιμένετε… Να έχετε υπομονή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κοιτάζετε δεν θα είναι αναγκαστικά αυτή προς τον Περσέα αλλά οπουδήποτε στον ουρανό και καλύτερα προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Μετρήστε, αν είναι δυνατόν τον αριθμό των διαττόντων, αλλά πάνω απ’ όλα απολαύστε το θέαμα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου