4/2/15

Σκληρή στάση Μέρκελ - Τι απαντά η Αθήνα




Τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, ζητά η Γερμανία σε έγγραφό της για τις θέσεις της ενόψει του αυριανού Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup). Σύμφωνα, δε, με το γερμανικό έγγραφο που παρουσιάζει το Reuters, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, ενώ καλεί την Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει κανονικά τα χρέη της προς τις χώρες της Ευρωζώνης, την ΕΚΤ, τον ΕFSF και το ΔΝΤ.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», αναφέρεται στο έγγραφο και σημειώνεται πώς «στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Επί της ουσίας, τα όσα αναγράφονται στο έγγραφο έρχονται σε αντίθεση με το τι έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι είναι στις προθέσεις της. Σύμφωνα με το έγγραφο η θέση της Γερμανίας είναι:

- Η τρόικα πρέπει να παραμείνει στη θέση της.

- Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

- Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, καθώς επίσης και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.

- Πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μία στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να καταργηθεί ο μειωμένος κατώτατος μισθός και να γίνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δις. ευρώ σε έσοδα το 2015.

Εφόσον η νέα κυβέρνηση δεσμευτεί για όλα τα παραπάνω τότε «είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο» σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο.

Μαξίμου: Οι θέσεις του Βερολίνου δεν θα γίνουν αποδεκτές

Την εκτίμηση ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «αποδεικνύουν ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση», κάνουν από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές.

Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης»

Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου