26/8/09

H φωτογραφία της ημέρας

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)




  • Το σημάδι πρόσκρουσης στον Δία με το όνομα Wesley, από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο που το ανακάλυψε, έχει επεκταθεί προς τα πλάγια, έγινε αμυδρότερο και έχει κοπεί σε μικρά αμυδρά κομμάτια. Τα κίτρινα βελάκια δείχνουν πόσο μικρά έχουν γίνει τα κομμάτια αυτά.
  • Αυτές οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε χρονική απόσταση 75 λεπτών στις 17 Αυγούστου, περίπου έναν μήνα μετά την ημερομηνία πρόσκρουσης από τον Christopher Go, στις Φιλιππίνες. Ο Go σημειώνει: "Τα υπολείμματα από το σημάδι του Wesley έχουν γίνει πολύ αμυδρά. Είναι δύσκολο να τα δει κανείς ακόμη και με σχεδόν τέλειες συνθήκες."


Δευτέρα, 24 Αυγούστου

  • Ο Ερμής είναι σε μέγιστη αποχή, 27° ανατολικά του ήλιου. Θα βρείτε τον πλανήτη χαμηλά στα δυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο αμυδρότερος Κρόνος είναι 8° στα δεξιά του Ερμή. Ο Δίας είναι στην άλλη πλευρά του ουρανού και εντοπίζεται πολύ πιο εύκολα στα νοτιοανατολικά το σούρουπο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:21 π.μ., ξημερώματα Τρίτης.

Τρίτη, 25 Αυγούστου
  • Ήταν 20 χρόνια πριν, σαν σήμερα, που ο Voyager 2 πέρασε από τον Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν κοντά στον Κρόνο και τον Ουρανό στον αστερισμό του Τοξότη. Πολλοί άνθρωποι ανακάλυψαν τον Ποσειδώνα με τα τηλεσκόπιά τους για πρώτη φορά εκείνη τη νύχτα.
  • Η ημισέληνος βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Παρατηρήστε το φεγγάρι με ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τους τρεις μεγάλους κρατήρες, τον Θεόφιλο, τον Κύριλλο και την Catharina. Οι τρεις κρατήρες είναι κοντά στην διαχωρίζουσα απόψε. Κάθε κρατήρας είναι περίπου 80 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Ο Θεόφιλος έχει βάθος περίπου 4 χιλιόμετρα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:27 μ.μ.
Τετάρτη, 26 Αυγούστου


  • Το σφαιρωτό σμήνος M75 είναι περίπου 8 μοίρες νοτιοδυτικά του β του Αιγόκερου. Σε απόσταση 67.500 έτη φωτός, το M75 είναι ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα του Messier. Πιθανόν 100.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, το Μ75 έχει παραμείνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ένα από τα λίγα σφαιρωτά σμήνη κλάσης Ι (της μεγαλύτερης σε συγκέντρωση αστέρων), είναι πολύ κλειστό και δύσκολα μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους αστέρια από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
  • Ο Κρόνος και ο Ερμής απέχουν 10° και δύουν στο φως του βραδινού λυκόφωτος. Ο Κρόνος έχει μέγεθος 1,1. Ο Ερμής είναι λίγο πιο φωτεινός, με μέγεθος 0,2. Ψάξτε να τους βρείτε με κιάλια περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, πολύ χαμηλά στον δυτικό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:59 π.μ., ξημερώματα Πέμπτης.

Πέμπτη, 27 Αυγούστου

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 14:43.
  • Η σελήνη βρίσκεται περίπου 2 μοίρες από τον Αντάρη. Για μέρη της Βόρειας Αμερικής και Βορειοδυτικής Αφρικής θα έχουμε επιπρόσθηση της σελήνης με τον Αντάρη. Το αστέρι θα κρυφτεί και θα επανεμφανιστεί.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:50 μ.μ.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου


  • Ο Άρης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη της μιας μοίρας από το φωτεινό ανοιχτό σμήνος Μ35 στους Διδύμους, στον πρωινό ουρανό του Σαββάτου.

Σάββατο, 29 Αυγούστου

  • Η σελήνη αυτό το βράδυ λάμπει κοντά στο αστέρι της κορυφής του σχηματισμού της «τσαγιέρας» του Τοξότη, το λάμδα, 3ου μεγέθους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:28 π.μ., μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Κυριακή, 30 Αυγούστου

  • Απόψε ας ρίξουμε μια ματιά στο δεύτερο φωτεινότερο αστέρι του θερινού τριγώνου, τον Αλτάιρ. Όπως ο Βέγας, 16 έτη φωτός μακριά, ο άλφα του Αετού είναι ένα αστέρι αρκετές φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος και μάζα από το ήλιο μας. Τέτοια άστρα έχουν υψηλότερη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους (πλησιάζει τους 10.000 βαθμούς Kelvin) με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο λευκά με το μάτι. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτάιρ είναι η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα περιστροφής του. Χρειάζεται μόνο 6 ώρες για να ολοκληρώσει μια «ημέρα» του στον ισημερινό. Καθώς παρατηρείτε τον Αλτάιρ με τηλεσκόπιο, κοιτάξτε για τον συνοδό του, με μέγεθος 10, περίπου 3’ στα βορειοδυτικά του αστεριού.



Όμορφες αστρικές τροχιές διαγράφονται στον βόρειο ουρανό πάνω στον Πάρνωνα. Η φωτογραφία είναι του Άρη Μυλωνά τραβηγμένη στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης φίλων ερασιτεχνών.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..

    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος (μεγέθη 0,2 και 1,1, αντίστοιχα) βρίσκονται βαθιά μέσα στο φως του βραδινού λυκόφωτος μόλις πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Για να τους εντοπίσετε κοιτάξτε με κιάλια, 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Κρόνος βρίσκεται στα δεξιά του λαμπρότερου Ερμή.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 4,0, κινείται από τους Διδύμους προς τον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, ανάμεσα στον Ωρίωνα και τον Ηνίοχο) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,9, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) βρέθηκε σε αντίθεση στις 14 Αυγούστου. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει πριν τις 8:00 μ.μ. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση πριν και μετά τα μεσάνυχτα. Ο Δίας είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται μετά την δύση του ήλιου. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά περίπου στις 11 μ.μ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 4° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια μετά τις 8 μ.μ. Ιδανική θέση παρατήρησης στον βραδινό ουρανό έχει ο Πλούτωνας αυτόν τον μήνα.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

19/8/09

H φωτογραφία της ημέρας

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 17 Αυγούστου

  • Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, ο Κρόνος είναι 3° πάνω και στα δεξιά του Ερμή, πολύ χαμηλά στα δυτικά. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια για τον καλύτερο εντοπισμό τους.
  • Ο Ποσειδώνας είναι σε αντίθεση, τρείς ημέρες αφότου ήταν και ο Δίας σε αντίθεση. Συμπτωματικά, ο Δίας λάμπει 3° στα δυτικά του Ποσειδώνα.
  • Ξημερώματα Τρίτης θα δείτε την λεπτή ημισέληνο κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

  • Μόλις πριν αρχίσει το λυκαυγές, το πρωί της Τρίτης και της Τετάρτης, η Αφροδίτη βρίσκεται λιγότερο από 1° μακριά από το πλανητικό νεφέλωμα Εσκιμό (NGC 2392), 8ου μεγέθους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:36 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Τρίτη, 18 Αυγούστου

  • Η παλαιά σελήνη βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη. Αρχίζει να φαίνεται πάνω από τον ορίζοντα 1 ½ ώρα πριν την ανατολή του ήλιου.

  • Ο Άρης είναι 25° πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.
  • Η κεφαλή του Σκορπιού είναι ακόμη αρκετά ψηλά στα νότια νοτιοδυτικά αμέσως μόλις βραδιάσει. Θυμηθείτε ην πρόβλεψη ότι ο επαναλαμβανόμενος καινοφανής U του Σκορπιού πιθανόν να γίνει φωτεινότερος ξανά αυτό το έτος, φθάνοντας 8ο μέγεθος.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:27 μ.μ.

Τετάρτη, 19 Αυγούστου

  • Η σελήνη σε περίγειο, 359.639 χιλιόμετρα από τη Γη.



  • Διπλή διάβαση δορυφόρων του Δία μαζί με τις σκιές τους από τις 2:47 π.μ. Ο Δίας θα παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικόνα αυτό το βράδυ καθώς ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, μαζί με τις σκιές τους περνούν μπροστά από το δίσκο του πλανήτη. Την εικόνα αυτή ομορφαίνει περισσότερο με την παρουσία της η ερυθρά κηλίδα. Η Ιώ, λίγο αργότερα χάνεται πίσω από τον δίσκο του Δία.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:14 π.μ., ξημερώματα Πέμπτης.

Πέμπτη, 20 Αυγούστου

  • Νέα σελήνη στις 1:03 μ.μ.
Η απουσία της σελήνης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας βοηθά στην συστηματική παρατήρηση και φωτογράφηση του βαθεώς ουρανού. Αντικείμενα όπως το πλανητικό νεφέλωμα Μ27 αποκαλύπτουν την ξεχωριστή ομορφιά τους, σαν ένα λαμπερό διαμάντι μέσα σε μικρές γυαλιστερές χάντρες, τα αμέτρητα αστέρια που αποτελούν το πλούσιο υπόβαθρο της περιοχής αυτής του ουρανού.
Η φωτογραφία αυτή του Μ27 (dumbbell nebula ή νεφέλωμα αλτήρας) είναι του Βασίλη Παπαιωάννου: Μια ώρα έκθεση με διαμορφωμένη CANON350, με τηλεσκόπιο Skywatcher 80ED πάνω στην στήριξη ΗEQ5SKYSCAN.

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:05 μ.μ.

Παρασκευή, 21 Αυγούστου

  • Στον πρωινό ουρανό, η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται 7 μοίρες νότια από τον Πολυδεύκη (β των Διδύμων).
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:52 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου.
Σάββατο, 22 Αυγούστου

  • Αν κοιτάξετε στον δυτικό ουρανό, πολύ νωρίς στο βραδινό λυκόφως, θα δείτε την σελήνη πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, με τον Ερμή να βρίσκεται 5,5 μοίρες στα δεξιά της και τον Κρόνο να είναι 6,5 μοίρες στα δεξιά του Ερμή.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:43 π.μ., μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Κυριακή, 23 Αυγούστου

  • Σαν σήμερα, το 1609, ο Γαλιλαίος παρουσίασε το τηλεσκόπιο για πρώτη φορά.

  • Απόψε θα στοχεύσουμε το δικό μας τηλεσκόπιο σε μια ομάδα αστεριών γνωστή με το όνομα «η κρεμάστρα» ή Collinder 399. Αφήστε το ζωηρόχρωμο διπλό αστέρι βήτα του Κύκνου, τον Αλμπίρεο, να σας οδηγήσει. Καθώς θα βρίσκεστε περίπου 4 μοίρες νότια του Αλμπίρεο, θα δείτε τον σχηματισμό αυτό και θα τον αναγνωρίσετε εύκολα. Περιέχει ερυθρά αστέρια και διπλά αστέρια στο κέντρο του.



Ο σχηματισμός της «κρεμάστρας» ή Collinder 399.



  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..

    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος (μεγέθη 0,1 και 1,1, αντίστοιχα) φαίνονται κοντά ο ένας με τον άλλον μόλις πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Θα τους βρείτε ευκολότερα αν κοιτάξετε με κιάλια, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Στην αρχή της εβδομάδας, ο Κρόνος βρίσκεται πάνω από τον Ερμή. Στο τέλος της εβδομάδας, ο Κρόνος είναι πάνω και στα δεξιά του Ερμή.
  • Η Αφροδίτη με φαινόμενο μέγεθος – 4,0, στα πόδια ων Διδύμων είναι ο λαμπρός Αυγερινός κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα κέρατα του Ταύρου) βρίσκεται στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,9, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) βρέθηκε σε αντίθεση στις 14 Αυγούστου. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει πριν τις 9:00 μ.μ. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τα μεσάνυχτα. Όσο πιο νότια ζείτε τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα είναι ο Δίας και τόσο πιο καλή και σταθερή εικόνα θα έχετε με ένα τηλεσκόπιο. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου. Το σκοτεινό σημάδι σκόνης πάνω στον Δία, όπως τα σημάδια που άφησε η πρόσκρουση του κομήτη Shoemaker-Levy 9 το 1994, εμφανίστηκε ξαφνικά στην νότια πολική περιοχή του Δία στις 18 Ιουλίου. Από τότε έχει απλωθεί και σκορπίσει σε άλλα μικρότερα κομμάτια.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τα μεσάνυχτα.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 3° με 4° από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια μετά τις 9 μ.μ. Ιδανική θέση παρατήρησης στον βραδινό ουρανό έχει ο Πλούτωνας αυτόν τον μήνα.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

http://www.astronomy.gr

Email: planitario@astronomy.gr

12/8/09

H φωτογραφία της ημέρας

''Τα μυστικά των Αρχαίων Ελλήνων''

  • Τα Ιερά Τρίγωνα της Ελλάδος
  • Χρυσός Αριθμός φ
  • Μουσική - Μαθηματικά
  • Η Αρμονία των Αριθμών
  • Μουσική Αρμονία







(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 10 Αυγούστου

  • Η Αφροδίτη σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τα αστέρια των Διδύμων, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Ο πλανήτης απέχει 15° και από τα δύο αστέρια. Κοιτάξτε ανατολικά βορειοανατολικά 1 ½ ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Η Αφροδίτη βρίσκεται στα δεξιά των αστεριών.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:51 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Τρίτη, 11 Αυγούστου

  • Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι σε θέση κάτοψης ως προς τον ήλιο. Αν παρατηρήσετε τον Κρόνο με τηλεσκόπιο αυτήν την εβδομάδα στο βραδινό λυκόφως (χαμηλά στα δυτικά), θα μπορέσετε να διακρίνετε τη λεπτή μαύρη σιλουέτα των δακτυλίων του να διαγράφεται στο δίσκο του πλανήτη, παρόλη τη μεγάλη διαταραχή της ατμόσφαιρας (seeing) εξαιτίας του χαμηλού ύψους του στον ουρανό.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου

Η βροχή διαττόντων Περσείδες στο σεληνόφως


  • Τα μικρά κομμάτια διαπλανητικής ύλης που αποτελούν το ρεύμα των Περσείδων βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο που διαρκεί 130 έτη, όσο είναι και η περίοδος του αντικειμένου από το οποίο προήλθαν, ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle. Το πλουσιότερο μέρος του ρεύματος αυτού βρίσκεται κοντά στον ίδιο τον κομήτη και πέρασε μέσα από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα για τελευταία φορά το 1992. Γι’ αυτό, η ετήσια βροχή των Περσείδων έχει μειωθεί σημαντικά ως προς την έντασή της και δεν μοιάζει με τις εντυπωσιακές βροχές της δεκαετίας του ’90.





  • Τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται από ένα πηγαίο σημείο κοντά στα σύνορα του Περσέα με την Κασσιόπη. Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο και ο ουρανός είναι σκοτεινός, μη ξεχάσετε να κοιτάξετε το Διπλό σμήνος του Περσέα και τον γαλαξία της Ανδρομέδας, δύο αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό που εντοπίζονται εύκολα με γυμνό μάτι.
  • Φέτος, οι Περσείδες υπολογίζεται να φθάσουν στην κορύφωσή τους στις 18 UT (21:00 ώρα Ελλάδος) στις 12 Αυγούστου. Φυσικά, και οι νύχτες της 11ης και της 13ης μπορούν να δώσουν κάποια ανάλογη δραστηριότητα. Το φεγγάρι είναι σχεδόν στο τελευταίο τέταρτό του αυτές τις νύχτες και προβλέπεται να δυσκολέψει στην θέαση των πιο αμυδρών Περσείδων. Όμως, οι πιο φωτεινές και πιο θεαματικές θα παρατηρηθούν εύκολα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:29 π.μ., ξημερώματα Πέμπτης.
  • ΟΙ Δορυφόροι του Δία, Γανυμήδης και Ευρώπη, ρίχνουν ταυτόχρονα τις σκιές τους πάνω στο δίσκο του πλανήτη στις 12:12 μετά τα μεσάνυχτα.

Πέμπτη, 13 Αυγούστου

  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 9:57 μ.μ.
  • Όταν θα έχει ήδη ανατείλει η σελήνη, θα βρείτε τις Πλειάδες πολύ κοντά της.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:20 μ.μ.
Παρασκευή, 14 Αυγούστου
  • Ο Δίας είναι σε αντίθεση, μεγάλος και λαμπρός. Βρίσκεται αντίθετα από τον ήλιο στον ουρανό: ανατέλλει περίπου το ηλιοβασίλεμα, λάμπει ψηλά στο μέσο της νύχτας και δύει περίπου με την ανατολή του ήλιου.

Η φωτογραφία αυτή του Δία με την ερυθρά κηλίδα του τραβήχτηκε στις 3 Αυγούστου με το Takahashi Mewlon-210 και την κάμερα DMK21AU04. Η επεξεργασία έγινε με το Registax5 και το Photoshop CS2. Του Αντώνη Παντελίδη.

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:07 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου.
Σάββατο, 15 Αυγούστου


  • Ο Άρης βρίσκεται λιγότερο από 3 μοίρες νότια της σελήνης στο ουρανό του λυκαυγούς. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν βρίσκεται πάνω και στα δεξιά του ενώ η Αφροδίτη είναι αρκετές μοίρες πιο κάτω. Την όμορφη εικόνα της ημισελήνου συμπληρώνουν τα αστέρια των Διδύμων και η εμφάνιση του χειμωνιάτικου αστερισμού του Ωρίωνα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:58 μ.μ.

Κυριακή, 16 Αυγούστου

  • Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Ακριβώς στα κέρατά του είναι ο σχετικά φωτεινός Άρης. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει αρκετά στα βορειοανατολικά και συγκρίνετέ το με τον πλανήτη Άρη. Επιβεβαιώνεται η σκέψη ότι οι πλανήτες φαίνεται να λάμπουν με σταθερό φως χωρίς να τρεμοσβήνουν όπως τα αστέρια;
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:45 π.μ., ξημερώματα Δευτέρας.




Το ανοιχτό σμήνος Μ7 στον Σκορπιό διακρίνεται εύκολα με γυμνό μάτι, ονομάζεται και σμήνος του Πτολεμαίου γιατι αυτός πρώτος το κατέγραψε ως νεφέλωμα το 130 π.Χ. Το τηλεσκόπιο ή ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει πλήθος αστέρων, περίπου 80 σε ένα 1,3° κατά μήκος. Το πιο λαμπρό αστέρι του σμήνους έχει μέγεθος 5,6. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Οικονόμου.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,1) εμφανίζεται πολύ χαμηλά στα δυτικά βορειοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Ψάξτε τον με ένα ζευγάρι κιάλια.
  • Η Αφροδίτη με φαινόμενο μέγεθος – 4,0, στα πόδια ων Διδύμων είναι ο λαμπρός Αυγερινός κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ένα νέο λευκό σημάδι έχει εμφανιστεί στην Αφροδίτη όπως ανακάλυψε ερασιτέχνης αστρονόμος και επιβεβαίωσε το διαστημικό σκάφος Venus Express που βρίσκεται γύρω από την Αφροδίτη.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα κέρατα του Ταύρου) βρίσκεται στον πρωινό ουρανό, πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη φαίνεται ότι είναι σε φάση gibbous και περίπου 15 δευτερόλεπτα σε φαινόμενη διάμετρο, ενώ ο Άρης έχει μόνο 5 δευτερόλεπτα του τόξου διάμετρο.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,9, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) βρίσκεται σε αντίθεση αυτήν την εβδομάδα. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει περίπου στις 9:00 μ.μ. Όσο πιο νότια ζείτε τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα είναι ο Δίας και τόσο πιο καλή και σταθερή εικόνα θα έχετε με ένα τηλεσκόπιο. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Το σκοτεινό σημάδι σκόνης πάνω στον Δία, όπως τα σημάδια που άφησε η πρόσκρουση του κομήτη Shoemaker-Levy 9 το 1994, εμφανίστηκε ξαφνικά στην νότια πολική περιοχή του Δία στις 18 Ιουλίου. Από τότε έχει μακρύνει σε μέγεθος και έχει απλωθεί. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να το παρατηρήσουν με ένα 4ίντσο τηλεσκόπιο ή μεγαλύτερο.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +1, στον Λέοντα ) λάμπει τώρα πολύ χαμηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Κοιτάξτε νωρίς!
  • Ο Κρόνος έχει τους δακτυλίους του σε θέση κάτοψης, σε κλίση 2° από την θέση παρατήρησής μας πάνω στη Γη και φαίνονται έντονα μαύροι πάνω στον δίσκο του πλανήτη. Το άνοιγμα των δακτυλίων του είναι το μεγαλύτερο για αυτό το έτος. Θα κλείσουν πάλι σε θέση σχεδόν απόλυτης κάτοψης το Σεπτέμβριο του 2009, τότε που ο πλανήτης θα βρεθεί σε σύνοδο με τον ήλιο και δεν θα φαίνεται στον ουρανό.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στο νότο πριν το λυκαυγές.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) παραμένει 2° μακριά από το Δία στο φως της αυγής, όμως είναι 17.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια περίπου στις 11 μ.μ. Είναι 250 φορές πιο αμυδρός από τον Ποσειδώνα. Ιδανική θέση παρατήρησης στο βραδινό ουρανό έχει ο Πλούτωνας αυτόν τον μήνα.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Email: planitario@astronomy.gr

10/8/09

H φωτογραφία της ημέρας

Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας (παραλίες Αττικής)

Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του
Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα
νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της
Eυρωπαϊκής Eνωσης. Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές
κολοβακτηριδίων. Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις
93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι
ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές
παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα -
αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B.
O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ),
διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά
(P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03),
κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια
(FECAL OLIFORMS).


"Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την
καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει
στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η
συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο
πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης
Xριστοδουλάκης.


Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις
θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100
κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα
ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι,
Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500
μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή
Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης,
Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης,
Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H
ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην
απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με
πέρυσι "Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για
κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές:
νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι,
Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος"
επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: "H
μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που
πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε
σχέση με την περσινή χρονιά.


Δερματολογικά προβλήματα
Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική.
Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι
προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά,
είναι διπλάσιες από πέρυσι. Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες
είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι
σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση
γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας
της θαλάσσιας μόλυνσης". "Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις
παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία,
συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις
δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις
πραγματοποιούν τον Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα
καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι
αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα
δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται
διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην
επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο
ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες
και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει
ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να
διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι
υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ
ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους
φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά
κολυμπούν. Nα μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει,
γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η
επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο,
πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.

Νεοπλασίες και δερματίτιδες επομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου καιυδραργύρου, που στην ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος".

Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές
* 1. Πέραμα
* 2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)
* 3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)
* 4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)
* 5. Bοτσαλάκια
* 6. Eδεμ
* 7. Kαλαμάκι
* 8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)
* 9. Γλυφάδα
* 10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)
* 11.. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)
* 12. Aκτή EOT Bούλα
* 13. Aστήρ Bουλιαγμένης
* 14. Bάρκιζα
* 15. Aκτή EOT Bάρκιζα
* 16. Λαγονήσι
* 17. Παλαιά Φώκαια
* 18. Λαύριο
* 19. Δασκαλειό Kερατέας
* 20. Aυλάκι
* 21. Bραυρώνα
* 22. Aρτέμιδα
* 23. Pαφήνα
* 24. Nέα Mάκρη
* 25. Σχοινιάς
* 26. Σκάλα Ωρωπού
* 27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)
* 28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)
* 29. Kόρινθος (Nομαρχία)
* 30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)
* 31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)
* 32. Iσθμια I
* 33.. Iσθμια II
* 34. Σουσάκι
* 35. Motor Oil
* 36. Aγιοι Θεόδωροι II
* 37. Aλσος Kέντρο
* 38. Kινέττα (Camping Costa)
* 39. Eλευσίνα αρχή
* 40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)
* 41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)
* 42. Nέα Πέραμος OTE
* 43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)
* 44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )
* 45. Λουτρόπυργος (αρχή)
* 46. Λουτρόπυργος
* 47. Aσπρόπυργος
* 48. Aσπρόπυργος

Από έγκυρη πηγή έμαθα ότι δυστυχώς ΟΛΕΣ οι παραλίες πλην Πόρτο Γερμενού στην Αττική έπρεπε να έχουν μαύρη σημαία.
Λυπάμαι αλλά Κάλαμος, Κερατέα είναι τίγκα στα κολοβακτηρίδια.



Giannakos Evangelos
Kafadari 25 , 1st Floor, 11631
Neos Kosmos / Athens, Greece
/ tel: +30 210 9012300
fax: +30 210 9020701
Ê
cel: +30 693 2360377
È
@ mail : gvangelis@stayrakakis.gr

8/8/09

ΟΙ Ζωδιακές Μοίρες του Λιονταριού




Απο την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου




Η παρακάτω λίστα , βασίζεται στην Ινδική Αστρολογία.
Ο Σκωτσέζος Αστρολόγος Σεφάριαλ, είχε υποδείξει αυτή τη λίστα ήδη πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.



0 - 1 Λέοντος: Ένα Λιοντάρι πάνω σε ένα ύψωμα, κοιτάζει τον Ήλιο που ανατέλλει. ΄΄Μοίρα του Αξιώματος΄΄- Εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και ικανότητα να οργανώνεις και να διευθύνεις.


1 - 2 Λέοντος: Ένα λάβαρο, σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι ναύτες για να δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου. ΄΄Μοίρα της Αδυναμίας΄΄- Άτομο αμφιταλαντευόμενο, γνώμη που αλλάζει συχνά, υπερβολική νευρικότητα.


2 - 3 Λέοντος: Μία κυματιστή γραμμή από νεφελώδες φως που σκοτεινιάζει στο μέσο της από ένα σύννεφο ΄΄Μοίρα της Πλάνης΄΄- Πνεύμα με αβέβαιες αρχές, διανοητική ανησυχία και αστάθεια.


3 - 4 Λέοντος: Ένας γάτος που παραμονεύει ένα θήραμα. ΄΄Μοίρα της Σύνεσης΄΄ Χαρακτήρας φρόνιμος και διπλωμάτης. Οφέλη χάρη στην καρτερικότητα.


4 - 5 Λέοντος: Ένα φίδι κουλουριασμένο γύρω από ένα δέντρο, έτοιμο να χτυπήσει. ΄΄Μοίρα της Οξυδέρκειας΄΄ - Στρατηγικά χαρίσματα, ζωή μαχητική, χαρακτήρας πανούργος, επιστήμη και τέχνη.


5 - 6 Λέοντος: Δύο σταυρωτά ξίφη πάνω από ένα γάντι, που σχηματίζουν ένα θυρεό. ΄΄Μοίρα του Ανδραγαθήματος΄΄ - Χαρακτήρας περήφανος, πολεμικός, προορισμένος να αγωνίζεται και να διοικεί.


6 - 7 Λέοντος: Ένα σκήπτρο που πάνω του λάμπει ένα διαμάντι, αστράφτοντας γύρω του σαν αστέρι. ΄΄Μοίρα της Ανωτερότητας΄΄ - Η Θέληση και η ενεργητικότητα θα οδηγήσουν σε μια κυρίαρχη θέση.


7 - 8 Λέοντος: Ένα φωτοστέφανο από σύννεφα που στο μέσον του εμφανίζεται ένα φωτεινό τρίγωνο. Μέσα σε αυτό το τρίγωνο διαγράφεται ένα μάτι. ΄΄Μοίρα της Ζέσης΄΄- Ψυχικές και θρησκευτικές δυνάμεις, πνευματικές ικανότητες και φιλοδοξία.


8 - 9 Λέοντος: Ένας πύργος με πάρκα και βεράντες. Σε πρώτο πλάνο κορδώνεται ένα παγώνι και διαγράφει κύκλους. ΄΄Μοίρα της Επίδειξης΄΄ - Προτίμηση για την πολυτέλεια, πιθανώς αριστοκρατική καταγωγή, περηφάνια και μεγαλοπρέπεια.


9 - 10 Λέοντος: Μια Βελανιδιά σπασμένη από τον άνεμο. Στη ρίζα της, ο σκελετός ενός νεκρού ζώου. ΄΄Μοίρα του Κινδύνου΄΄- Χαρακτήρας ευμετάβλητος που μπορεί να υποστεί δοκιμασίες. Δείχνει δύναμη μέσα στη δοκιμασία του.


10 - 11Λέοντος: Ένας άντρας και μια γυναίκα καθισμένοι μπροστά σε ένα τραπέζι γεμάτο άφθονα κρέατα και κρασιά. ΄΄Μοίρα της Αυτο - επιείκειας΄΄- Χαρακτήρας φιλήδονος, διαθέσεις ευχάριστες και φιλικές. Ελάχιστη ενεργητικότητα.


11 - 12 Λέοντος: Ένας ωραίος λευκός ταύρος που βόσκει μέσα σε ένα πάρκο, στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου. ΄΄Μοίρα της Ανωτερότητας΄΄- Ζωή ήσυχη, κυρίως στην εξοχή. Υπομονή και καρτερία.


12 - 13 Λέοντος: Ένας απότομος βράχος που προεξέχει και που πάνω του μερικές τούφες χόρτα βρίσκονται σε μια κατάσταση άθλια αλλά ασφαλή. ΄΄Μοίρα της Σταθερότητας΄΄ - Αποφασιστικότητα και σταθερότητα. Μπορεί το άτομο να ωφεληθεί μέσα από αγώνες.


13 - 14 Λέοντος: Ένας τροχός σπασμένος καταγής κι ένα άλογο που βόσκει δίπλα. ΄΄Μοίρα Χωρίς Σκοπό΄΄ - Χαρακτήρας που αφήνετε να παρασυρθεί, πολλές αλλαγές προσανατολισμού.


14 - 15 Λέοντος: Μία φιγούρα ορθή, σαν τον Άγγελο του Ήλιου (Μιχαήλ) που χτυπά το έδαφος με τη μύτη της φλογερής ρομφαίας του. ΄΄Μοίρα της Ανωτερότητας΄΄ - Φιλοδοξία, δύναμη και ικανότης δράσης πάνω στους Ανθρώπους και στα γεγονότα.


15 - 16 Λέοντος: Ένα Κριάρι όρθιο πάνω σε έναν άγονο βράχο, χτυπά το έδαφος. ΄΄Μοίρα της Παρόρμησης΄΄- Άτομο με εκπληκτικές ικανότητες εκτέλεσης, με ενθουσιασμό και ανησυχίες. Ελάχιστα πλούτη.


16 - 17 Λέοντος: Ένας άντρας πάνω σε μια καμήλα, ενώ τον ακολουθούν υπηρέτες. ΄΄Μοίρα του Ταξιδιού΄΄- Μπορεί το άτομο να διευθύνει ένα στράτευμα ή μια εμπορική επιχείρηση. Μακρινό πεπρωμένο.


17 - 18 Λέοντος: Ένας αστραφτερός καθρέφτης που μέσα του αντανακλούν οι ακτίνες του Ήλιου ΄΄Λαμπερή Μοίρα΄΄- Μυαλό αστραφτερό, ικανό να εφευρίσκει. Μεγαλοφροσύνη.


18 - 19 Λέοντος: Ένας άντρας που τρέχει ενάντια στον άνεμο χωρίς να προχωρεί καθόλου. Τα ρούχα του ξεχύνονται κουρελιασμένα. ΄΄Μοίρα της Ανοησίας΄΄- Το άτομο πηγαίνει κόντρα στις γνώμες και στα γεγονότα. Ισχυρογνωμοσύνη και σφάλματα.


19 - 20 Λέοντος: Μία φθίνουσα Σελήνη με ένα λαμπερό αστέρι. ΄΄Μοίρα της Υπεροχής΄΄- Πολλές αλλαγές μερικές από τις οποίες οφείλονται στις γυναίκες. Λαμπερό πνεύμα.


20 – 21 Λέοντος: Ένα ανδρικό πρόσωπο που υπερνικά ένα κουλουριασμένο φίδι κι ένα υψωμένο χέρι που παρουσιάζονται στο πλάι του. ΄΄Μοίρα της Διείσδυσης΄΄ - Νους Οξυδερκής που θα του αποκαλυφθούν τα μυστικά της φύσης.


21 - 22 Λέοντος: Μια φωλιά μικρών πουλιών που από πάνω τους ζυγίζεται ένα γεράκι. ΄΄Μοίρα της Αδικίας΄΄ - Κίνδυνος να μείνεις ορφανός. Πιθανότητα ν΄απογυμνωθείς από την απληστία.


22 - 23 Λέοντος: Ένα λαμπερό Αστέρι, απαλό γαλάζιο, που λάμπει πάνω από μια λίμνη. ΄΄Μοίρα της Αντίληψης΄΄- Πνεύμα διαισθητικό, διπλωματικά χαρίσματα. Το άτομο θα λάμψει μέσα στη σφαίρα της ύπαρξής του.


23 - 24 Λέοντος: Ένας άνδρας που ρίχνει κάτω ένα δέντρο. ΄΄Μοίρα της Απλότητας΄΄ - Ικανότητα για μια εργασία μακρόχρονη, σκληρή και συνεχή. Νομιμοφροσύνη και αντοχή.


24 - 25 Λέοντος: Ένα ανάποδο τρίγωνο πάνω σε ένα κόκκινο φόντο. ΄΄Μοίρα της Αστάθειας΄΄ - Πάθος και διεισδυτικότητα, αλλά το άτομο δεν ακολουθεί το συνηθισμένο δρόμο.


25 - 26 Λέοντος: Ένα πυκνό δάσος στο βάθος του αγρού όπου ένας άντρας οργώνει με ένα βόδι. ΄΄Μοίρα της Στερεότητας΄΄- Τάση να ακολουθήσεις δουλειές φυσικές και ηθικές, αντοχή και δύναμη.


26 - 27 Λέοντος: Ένα στιλέτο ΄΄Μοίρα της Καταστροφής΄΄ - Ενέργειες παρορμητικές, πιθανότητες να καταστρέφεις για το καλλίτερο ή για το χειρότερο.


27 - 28 Λέοντος: Δύο χέρια ενωμένα με ένα φιλικό σφίξιμο. ΄΄Μοίρα της Βοήθειας και της Υποστήριξης΄΄ - Χαρακτήρας κοινωνικός, αγαπητός και ανθρώπινος.


28 - 29 Λέοντος: Δύο χρυσοί κύκλοι ενωμένοι με μια γαλάζια κορδέλα σ΄ένα διπλό κόμπο. ΄΄Μοίρα της Ένωσης΄΄ - Πιθανότης διπλού γάμου, χαρακτήρας αγαπητός και φίλος της Ομόνοιας.


29 - 30 Λέοντος: Ένας σκύλος ξαπλωμένος σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση, κλαίει και σέρνεται. ΄΄Μοίρα της Ανέχειας΄΄ - Χαρακτήρας δουλοπρεπής που κλαίγεται αντί να δραστηριοποιηθεί.







Michael Jackson babies dancing




H φωτογραφία της ημέρας

7/8/09

Η φάρσα του Άρη








H φωτογραφία της ημέρας





Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου







ΚΡΙΟΣ
Παρορμητικοί, δραστήριοι και ενθουσιώδεις, μπορείτε σήμερα να γίνετε αρκετά πληθωρικοί στις εκδηλώσεις σας. Όλο και περισσότερο, αυτές τις μέρες, θα αποφεύγετε τις καθημερινές σας εργασίες και υπευθυνότητες.






ΤΑΥΡΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για επαγγελματικές εμφανίσεις και επικοινωνίες, αλλά και για παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα. Ένα κλίμα νωθρότητας και τεμπελιάς μπορεί να σας κρατήσει μακριά από ευθύνες και καθήκοντα.






ΔΙΔΥΜΟΙ
Ιδιαίτερα επικοινωνιακή μέρα για αρκετούς από εσάς. Έχετε μια ιδιαίτερη ευκολία να ανοίγετε συζητήσεις και να περνάτε όμορφα, ακόμα κι αν λείπει παντελώς ένα νόημα στα λόγια και στα έργα σας.






ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με ηρεμία και συναισθηματική γαλήνη αντιμετωπίστε αυτές τις μέρες τις αναστατώσεις του συντρόφου σας, καθώς και τις απόλυτες απόψεις του γύρω από τα ζητήματα της σχέσης σας.






ΛΕΩΝ
Ευβοϊκή μέρα για δημόσιες εμφανίσεις με καλή και ενδιαφέρουσα παρέα. Ίσως να μονοπωλήσετε την προσοχή του περιβάλλοντος, γι΄ αυτό προσέξτε να μην υπερβείτε τα όρια.






ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο απλός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με ήρεμες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις θα σας δώσει σήμερα την διανοητική και συναισθηματική τροφή που χρειάζεστε, προκειμένου να ανανεώσετε το δυναμικό σας.






ΖΥΓΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για σκέψεις και στοχασμούς γύρω από τις δημιουργικές πλευρές της εργασιακής σας απασχόλησης. Η λιτότητα, σε συνδυασμό με την αισθητική απλότητα θα ανακουφίσει τις εσωτερικές σας ανησυχίες.






ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η ηρεμία που επικρατεί στο άμεσο περιβάλλον σας και πιθανώς στη συντροφική σας σχέση, ίσως σας παροτρύνει να μετατραπείτε σε «δικηγόρο του διαβόλου», προκειμένου να προκαλέσετε αναταραχή.






ΤΟΞΟΤΗΣ
Μέρα γεμάτη ηρεμία, για τους περισσότερους από εσάς. Είστε επιρρεπείς στις καταχρήσεις και τις υπερβολές, που προκαλεί η βαριεστιμάρα και η αδράνεια. Εναλλακτικά, ευχαριστηθείτε το ήλιο και τη θάλασσα και επιλέξτε αργούς και νωχελικούς ρυθμούς.






ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η απαλή και ευχάριστη καθημερινότητα, με την ήπια ροή και άνεση που διαθέτει ίσως να σας είναι βαρετή. Η έντονη διάθεσή σας για δυνατές συγκινήσεις μπορεί να σας οδηγήσει σε επινοήσεις, προκειμένου να «ανάψουν τα αίματα» στο περιβάλλον σας.






ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Οι απότομες αλλαγές στη διάθεσή σας, η κυκλοθυμία και η ιδιορρυθμία σας μπορεί σήμερα να σας κάνουν κεντρικά πρόσωπα στο άμεσο περιβάλλον σας. Αξιοποιείστε τον μαγνητισμό που διαθέτετε και δεχτείτε τον θαυμασμό του περίγυρού σας.







ΙΧΘΥΕΣ
Η ανάγκη σας για διακοπές και ξεκούραση είναι εμφανής. Φροντίστε ώστε να κάνετε πραγματικές διακοπές και αφαιρέστε τη δυνατότητα από το περιβάλλον σας να αναζητά την παρουσία σας, δημιουργώντας επείγοντα φαινόμενα προβλημάτων.
















Στο Αστρώον Σπουδαστήριο Συμβολισμών
γίνονται μαθήματα Αστρολογίας
καθώς και Συμβουλευτική Ανάλυση Ωροσκοπίου
Λ. Αλεξάνδρας 201 & Πανόρμου, 11523 Αθήνα
Τηλ.: 210-6400966 e-mail : astrwon@in.gr