''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

23/2/12

Η Σελήνη ανάμεσα στον Ήλιο και το SDO

Η Σελήνη ανάμεσα στον Ήλιο και το SDO

Σπάνιο βίντεο έκλειψης που έγινε ορατή μόνο από το Διάστημα



Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο μιας μερικής έκλειψης Ηλίου που έγινε ορατή μόνο από έναν δορυφόρο της.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO), ένας δορυφόρος που βιντεοσκοπεί διαρκώς τον Ήλιο σε διάφορα μήκη κύματος, βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.


Περιστασιακά, η θέα του SDO μπλοκάρεται από περαστικά ουράνια σώματα. Μάλιστα η ίδια η Γη μπαίνει στo πλάνο δύο φορές το χρόνο, κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία.


Το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδας, ήταν η σειρά της Σελήνης να περάσει ανάμεσα στο SDO και τον Ήλιο, προκαλώντας ένα είδος έκλειψης στις εικόνες που μεταδίδει ο δορυφόρος.


Η διέλευση της Σελήνης μπροστά από το σκάφος δεν προσέφερε μόνο θέαμα, αλλά είχε και επιστημονικό ενδιαφέρον: ο δίσκος του φεγγαριού έκρυψε την ηλιακή κηλίδα AR1422, μια περιοχή που εκπέμπει ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εκπομπή ενέργειας από την κηλίδα.


Η επόμενη μερική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τη Γη θα συμβεί στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα όμως δεν θα μπορέσει να την απολαύσει.


Στις 13 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη, θα είναι όμως ορατή μόνο από την Αυστραλία, το Νότιο Ειρηνικό και το νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής.





 http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4696925

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου