Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου
- Η Αφροδίτη είναι στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι, όλη την εβδομάδα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,2 που τον κάνει να είναι το πιο φωτεινό σημείο στο νυχτερινό ουρανό. Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 9 μ.μ. Με τηλεσκόπιο ο πλανήτης έχει 16" σε διάμετρο δίσκου που εμφανίζεται φωτισμένος κατά 70%.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την Αφροδίτη ως οδηγό για τον Ουρανό. Με κιάλια 7x50, οι δυο πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Η Αφροδίτη λάμπει περίπου 10.000 φορές πιο φωτεινή από ό, τι ο μεγέθους 5,9 Ουρανός.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:25 μ.μ.
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου
- Στις 15 και 16, το πρωινό φεγγάρι έχει γίνει πιο λεπτό και έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά, στον Σκορπιό, όπως φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω.
- Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 7:05 μ.μ.
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου
- Ο λαμπρός Σείριος βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 9 μ.μ.
- Μπορείτε να βρείτε τον Άρη χαμηλά στα ανατολικά περίπου στις 8 μ.μ. Ο κόκκινος Πλανήτης σκαρφαλώνει ψηλότερα τις βραδινές ώρες και φτάνει στο νότο περίπου στις 2 π.μ. Λάμπει με μέγεθος -0,9 έχοντας ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει με την 13” διάμετρο του δίσκου του. Ο πλανήτης φθάνει σήμερα στο αφήλιό του, δηλαδή, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 249,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:04 μ.μ.
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου
- Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) λάμπει με μέγεθος περίπου 6 καθώς περνάει προς τα βορειοδυτικά, μέσα από τα αστέρια του υπόβαθρου των Δράκοντα. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού ποτέ δεν δύει από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ανεβαίνει πολύ ψηλότερα στις ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Για τις επόμενες δύο ημέρες, ο Garradd θα βρίσκεται λιγότερο από 10° δυτικά από τα τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν το κεφάλι του Δράκου. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον κομήτη.
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου
- Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:43 μ.μ.
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου
- Νωρίς το βράδυ, αυτή την εποχή του έτους, οι τέσσερις «σαρκοφάγοι» αστερισμοί στέκονται σε μια σειρά από τα βορειοανατολικά προς τα νότια. Φαίνονται όλοι σε θέση προφίλ, με τις μύτες τους προς τα πάνω και τα πόδια τους (εάν υπάρχουν) προς τα δεξιά: η Μεγάλη Άρκτος στα βορειοανατολικά (με τον αστερισμό της κατσαρόλας να είναι το φωτεινότερο τμήμα του), ο Λέων στα ανατολικά, η Ύδρα (το θαλάσσιο φίδι) στα νοτιοανατολικά και ο Μέγας Κύων στο νότο.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:35 μ.μ.
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου
- Απόψε ο Ερμής επιστρέφει στο βραδινό ουρανό. Φαίνεται 3° πάνω από το δυτικό ορίζοντα 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει με μέγεθος -1,3, αρκετά φωτεινός ώστε να εμφανίζεται ακόμα και στη λάμψη του λυκόφωτος. Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα φαίνεται ευκολότερα αφού θα ανεβαίνει 10 ° ψηλά, μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου..
- Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 11 μ.μ. απόψε. Αυτός ο μακρινός πλανήτης έχει ολοκληρωτικά χαθεί στην ηλιακή λάμψη. Θα επιστρέψει όμως πριν το ξημέρωμα, στα τέλη Μαρτίου.
- Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."
Η Αφροδίτη είναι σχεδόν πάντοτε λευκή και χωρίς να φαίνονται κάποια χαρακτηριστικά της με οπτική παρατήρηση. Όμως, κάνοντας επιπρόσθεση (stacking) πολλών καρέ από μια βίντεο λήψη, πολλές φορές διακρίνονται κάποιες λεπτομέρειες στα νέφη της Αφροδίτης. Αυτές οι λεπτομέρειες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα με υπεριώδες φίλτρο (UV). Ο Sean Walker έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες με χρωματικά φίλτρα στις 3 Φεβρουαρίου, με ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών και την DMK 21AU618.AS βιντεοκάμερα.
- Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
- Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου. Όμως περιμένετε, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πλανήτης θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το έτος!
- Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στους Ιχθείς) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Δύει λίγο μετά τις 9:30 μ.μ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Θα συνεχίζει να κινείται ψηλότερα, να μένει πάνω όλο και πιο αργά και να γίνεται ελαφρώς πιο λαμπρή για όλο το υπόλοιπο του χειμώνα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 16-17” σε διάμετρο και φωτισμένος κατά 70%.
- Ο Άρης (με μέγεθος -0,9, στον δυτικό Λέοντα) ανατέλλει στις 8 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο στις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 13 δευτερόλεπτα του τόξου και θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο. Είναι σε ελαφρώς φάση gibbous, φωτισμένος κατά 98%.
- Ο Δίας (μέγεθος -2,3, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, πάνω και στα αριστερά της λαμπρότερης Αφροδίτης. Οι δύο πλανήτες οδεύουν σε μια θεαματική σύνοδό τους, με μόλις 3° την μεταξύ τους απόσταση, στις 13 Μαρτίου. Ο Δίας δύει πριν τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 38 με 37 δευτερόλεπτα του τόξου.
- Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Είχε περάσει 0,3° νότια της Αφροδίτης το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου. Τώρα κινείται κατά 1° κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης από βράδυ σε βράδυ.
- Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου