1/8/15

Συμφωνία "μαμούθ" Ρωσίας και Σουδάν των 46.000 τόνων χρυσού

Η συμφωνία "μαμούθ" Ρωσίας και Σουδάν των 46.000 τόνων χρυσού που αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη


Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά χρυσού αλλά και γενικότερα στη διεθνή οικονομία, που θα έχει η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης μεταλλευμάτων RSMC (Russian Siberian Mining Company Limited).

Αυτό αναφέρουν οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι πασχίζουν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας να εκτιμήσουν τις πραγματικές της διαστάσεις.

Η συμφωνία, η οποία περιγράφηκε από την κυβέρνηση του Σουδάν ως «άνευ προηγουμένου», αφορά όχι μόνο την εξόρυξη χρυσού, το τεράστιο κοίτασμα του οποίου ύψους 46.000 τόνων συνολικής αξίας 298 δισ. $ ανακάλυψε η ρωσική εταιρεία αλλά και ουρανίου το οποίο επίσης βρίσκεται σε αφθονία στη χώρα, αναδεικνύοντας  το Σουδάν ως την πλέον σημαντική χώρα από πλευράς αποθεμάτων χρυσού και ουρανίου στην Αφρικανική ήπειρο.

Σήμερα το Σουδάν βρίσκεται στην τρίτη θέση παραγωγής χρυσού στην Αφρική μετά την Ν. Αφρική και την Γκάνα αλλά μέχρι το 2018 θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

Μάλιστα ο επικεφαλής της αρχής γεωλογικών ερευνών του Σουδάν Yousif al-Samani δήλωσε πως τοπ «ουράνιο είναι ίσως πιο σημαντικό και από το χρυσό και από άλλα ορυκτά καθώς χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές στρατηγικής υφής, ειδικά τώρα εν μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης που γνωρίζει ο κόσμος».


Πηγή:www.defencenet.gr