16/7/15

Ανοίγουν οι τράπεζες από Δευτέρα

Ανοίγουν οι τράπεζες από Δευτέρα - Ντράγκι: Αύξηση με το σταγονόμετρο του ELA κατά €900 εκατ. αποφάσισε η ΕΚΤ

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια - Μένουν τα capitals control - Ανάληψη έως και 300 ευρώ στο τέλος εργάσιμου πενθημέρου
Ανοίγουν οι τράπεζες από Δευτέρα - Ντράγκι: Αύξηση με το σταγονόμετρο του ELA κατά €900 εκατ. αποφάσισε η ΕΚΤ
Αύξηση, αλλά με το σταγονόμετρο καθώς η ταχυποψία συνεχίζει να υπάρχει, του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση του ELA ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή. 

Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον Μ.Ντράγκι να τονίζει ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ, η κεντρική ευρωτράπεζα παρακολουθει στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τι πρέπει να γίνει δεν θα μπορούσε να λείπει από τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα ο Μ.Ντράγκι. Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε.

Αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από την ελληνική πλευρά για άνοιγμα τραπεζών με ισχύ των capitals control.

Ανοίγουν οι τράπεζες από Δευτέρα

Το δρόμο για το άνοιγμα των τραπεζών από την επόμενη εβδομάδα άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την αύξηση την Τετάρτη του πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 900 εκατ. ευρώ. 

Οι αρμόδιες διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να ανοίξουν τις πόρτες τους Δευτέρα ή Τρίτη, γεγονός που θα εξομαλύνει την κατάσταση σε ένα βαθμό.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων βέβαια θα παραμείνουν, ωστόσο θα διευρυνθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τους συναλλασσόμενους σε σημαντικό βαθμό.