16/4/13

Σεισμός τέρας στο Ιράν 7,8 Ρίχτερ


Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από τα 7,8 Ρίχτερ στο Ιράν





Σεισμός - τέρας ταρακούνησε στις 13:44 (ώρα Ελλάδος) το Ιράν στα σύνορα με το Πακιστάν, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς . Ο φονικός σεισμός μάλιστα, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και στο Νέο Δελχί της Ινδίας αντιλήφθηκαν την πολύ ισχυρή δόνηση. 

Έτσι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 97 και των τραυματιών στους 850. Από τα θύματα οι 57, είναι πολίτες του Πακιστάν η πλειψοψηφία των οποίων σκοτώθηκε στο Καράτσι από κατάρρευση στέγς. Παράλληλα στην πακιστανική πόλη Μουσκίλ 1.000 κτήρια ισοπεδώθηκαν λόγω του τερατώδη σεισμού στο Ιράν!  

Εν τω μεταξύ, μη κατονομαζόμενος Ιρανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα θύματα θα είναι εκατοντάδες και έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που γνώρισε η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. 

Όπως αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 73 χιλιομέτρων. Ωστόσο, νεότερη ανακοίνωσή του USGS διευκρίνιζε πως ο σεισμός ήταν 7,8 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα η σεισμολογική υπηρεσία του Ιράν υποστηρίζει πως ο Εγκέλαδος ήταν μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην πόλη Σαραβάν στη νοτιοανατολική ιρανική επαρχία του Μπαλουχιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν. 

Το Σαραβάν έχει πληθυσμό 58.652 κατοίκους. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή είναι πλινθόκτιστα και μπορούν να καταρρεύσουν πολύ εύκολα έπειτα από ένα σεισμό.  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι περιοχές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.




Φωτογραφία από το Ντουμπάι. Τρομοκρατημένοι από την ισχυρή σεισμική δόνηση κάτοικοι βγήκαν έξω από τα πολυόροφα κτίρια. Ο σεισμός στο Ιράν έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι «ασφαλής».


Ο σεισμός ταρακούνησε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έγινε αισθητός στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα ψηλά κτήρια στο Νέο Δελχί της Ινδίας ταλαντεύτηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν έντρομοι στους δρόμους. Πληροφορίες ήθελαν οι Αρχές ότι ζήτησαν εκκένωση των υψηλών κτηρίων στο Ντουμπάι, ωστόσο διαψεύστηκαν επισήμως.

Να σημειώσουμε πως μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 9 Απριλίου, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ στην πόλη Κάκι του νοτίου Ιράν. Τριανταεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 850 τραυματίστηκαν.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έχει πλήξει ποτέ το Ιράν σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1990 και είχε μέγεθος 7,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου 37.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί σε ένα σεισμό που ισοπέδωσε 27 πόλεις και περίπου 1870 χωριά. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου