7/3/12

Η Χημεία του έρωτα

Η Χημεία του έρωτα



Ποιος είναι ο λόγος που ένα άτομο μας φαίνεται πολύ ελκυστικό, ενώ ένα άλλο μας απωθεί με την πρώτη ματιά; Υπάρχει πράγματι τελικά αυτή η λεγόμενη «χημεία» ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα ή απλά είναι ένας μύθος που πιστεύουν κάποιοι που πάσχουν από έλλειψη ρομαντισμού και φαντασίας;

Τελικά είναι δυνατόν η ερωτική μας συμπεριφορά να επηρεάζεται από παράγοντες που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε συνειδητά; Είναι δυνατόν η επιθυμία να δούμε το συγκεκριμένο πρόσωπο, το καρδιοχτύπι που έχουμε, τα όνειρα που πλάθουμε, να μην είναι παρά ένα πεζό αποτέλεσμα που προέρχεται από τον χορό που έχουν στήσει οι ορμόνες στο σώμα μας; Ναι, απαντούν κάποιοι ειδικοί και υποστηρίζουν ότι για όλα φταίνε… οι φερομόνες! Το μυστήριο της έλξης, λένε, εξηγείται επιστημονικά ! 


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Πριν όμως δεχτούμε αμετάκλητα αυτή την επιστημονική άποψη που υποβιβάζει την μυστηριώδη μαγεία του έρωτα σε πεζές και ψυχρές σωματικές λειτουργίες, καλό είναι να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι υπάρχουν κι΄ άλλες προσεγγίσεις, και άλλες απόψεις επί του θέματος που εκφράζονται επίσης από έγκυρους επιστήμονες.


Όταν μιλάμε για έρωτα, στην ουσία μιλάμε για ένα πολύπλοκο και σύνθετο φαινόμενο που αγγίζει όλες τις πλευρές της ύπαρξης μας. Αγγίζει το σώμα μας, επηρεάζει τα συναισθήματα και τον ψυχισμό μας, αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για ένα άτομο. Για να μπορέσουμε λοιπόν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το μυστήριο, χρειάζεται να εξετάσουμε πως εκφράζεται και από τι εξαρτάται η ερωτική επιθυμία σε τρία επίπεδα:
α. Σωματικό
β. Συναισθηματικό
γ. Νοητικό



ΣΩΜΑ: Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ!
Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε μια δυνατή σωματική έλξη για ένα άτομο και μας τραβάει κοντά του; Μήπως γιατί έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας φαίνονται ελκυστικά ή υπάρχει κάτι άλλο που ξεφεύγει από την αντίληψή μας;


Οι επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, όταν αναφέρονται στη μυστηριώδη φύση του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε τους συντρόφους μας, μας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και έχουμε επίγνωση απλώς ενός μέρους της. Το μεγαλύτερο κομμάτι είτε είναι καθαρά απρόβλεπτο είτε λειτουργεί μακριά από τη συνείδηση μας, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας πηγάζει από μια «άφατη» χημεία.

Ας ξεκινήσουμε με το συνειδητό κομμάτι. Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλοι βρίσκουμε ελκυστικά. Οι άνδρες συνήθως επιθυμούν γυναίκες με χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν νεότητα και γονιμότητα, όπως χαμηλή αναλογία μέσης - γοφών, σαρκώδη χείλη και απαλή φυσιογνωμία. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες προτιμούν την έντονα αρρενωπή ομορφιά στους άνδρες: σφικτό σώμα, μεγάλη πλάτη, καθαρό δέρμα και ξεκάθαρα, αρρενωπά χαρακτηριστικά του προσώπου· όλα αυτά υποδεικνύουν σθεναρή σεξουαλική ικανότητα και καλά γονίδια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι γυναίκες έλκονται από άνδρες που είτε φαίνονται πλούσιοι είτε φαίνεται να έχουν την ικανότητα να γίνουν πλούσιοι, όπως ακόμη ότι και τα δύο φύλα δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην ευφυΐα ενός συντρόφου. Η προτίμηση για αυτά τα γνωρίσματα - ομορφιά, μυαλό και πλούτος - είναι σχεδόν καθολική. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Τζορτζ Κλούνεϊ και Αντζελίνα Τζολί του κόσμου είναι σύμβολα του σεξ εξαιτίας κάποιων προβλέψιμων βιολογικών αίτιων !

Οι επιστήμονες όμως αμφισβητούν ότι είναι η προτίμηση σε ορισμένα χαρακτηριστικά που μας κάνει να νιώθουμε έλξη για ένα πρόσωπο και απώθηση για κάποιο άλλο. Αυτό που καθορίζει την προτίμησή μας, υποστηρίζουν, δεν είναι κάτι που βλέπουμε αλλά κάτι που.. μυρίζουμε! Ο έρωτας περνάει τελικά όχι από τα μάτια – ή το στομάχι, όπως λέει το λαϊκό ρητό-, αλλά από την μύτη! Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούν, είναι η όσφρηση η πρώτη από τις πέντε αισθήσεις που σέρνει τον χορό του έρωτα στον ρυθμό της μουσικής που παίζουν αυτοί οι στρατηγοί της σαγήνης, οι πολυζητημένες φερομόνες!


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ?
Οι φερομόνες είναι απλά κάποιες χημικές ουσίες- φυσικά αόρατες στο γυμνό μάτι- που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο δέρμα και τις τρίχες. Επίσης υπάρχουν σε αυξημένες συγκεντρώσεις στον ιδρώτα και στα ούρα. Τα κυριότερα σημεία του σώματος που εκκρίνουν φερομόνες είναι:

  • Το πρόσωπο
  • Οι μασχάλες
  • Τα γεννητικά όργανα
Οι επιστήμονες μας λένε ότι οι φερομόνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της σχέσης του βρέφους με την μητέρα του, καθώς μέσω του θηλασμού επηρεάζεται από τις φερομόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εσωτερικό της μύτης των εμβρύων έχουν εντοπιστεί δυο μικροσκοπικές οσμές, παρόμοιες με τις αντίστοιχες οπές που έχουν τα ζώα για να προσλαμβάνουν τις φερομόνες. Η δράση αυτών των χημικών ουσιών της έλξης και της απώθησης είναι πολύ ισχυρή στα ζώα, τα οποία τις χρησιμοποιούν όχι μόνο για να αναγνωρίζουν τους οικείους τους, αλλά και για να οριοθετούν την περιοχή τους και να προκαλούν το σεξουαλικό ενδιαφέρον του άλλου φύλου.

Όταν δύο άνθρωποι είναι κοντά, οι φερομόνες τους αιωρούνται και εισέρχονται από την μύτη, καταλήγοντας σ΄ αυτό το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο και ρυθμίζει την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα για τις γυναίκες και η τεστοστερόνη για τους άντρες.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Οι φερομόνες ουσιαστικά είναι άοσμες! Μα τότε, θα ρωτήσει πολύ εύλογα κάποιος, πως είναι δυνατόν να τις μυρίσουμε και πολύ περισσότερο να επηρεάσουν την σεξουαλική μας συμπεριφορά;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι προσλαμβάνουμε τις φερομόνες ασυνείδητα από το βλεννογόνο της μύτης και ακολουθούν μια ιδιαίτερη, εναλλακτική διαδρομή προς τον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας στην ουσία τον φλοιό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων που είναι υπεύθυνα για όλες τις μορφές της συνειδητής εμπειρίας, επηρεάζοντας κυρίως την υπόφυση που, με την σειρά της, δίνει τις απαραίτητες εντολές για την έκκριση των ορμονών. Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε και ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό επιθήλιο (βλεννογόνο) της μύτης, ο ρόλος της οποίας είναι η ανίχνευση των φερομονών.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΩΜΑΤΑ?
Ίσως θα έχετε συναντήσει διαφημίσεις, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, για αρώματα με φερομόνες που υπόσχονται να σας κάνουν ακαταμάχητους στο άλλο φύλο. Αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις, αρκούν δυο σταγόνες πίσω από το αυτί για να κάνετε τον άντρα ή την γυναίκα των ονείρων σας να πέσει στα πόδια σας ! Είναι τελικά τα αρώματα αυτά το απόλυτο ερωτικό φίλτρο; Οι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί και λένε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτά τα αρώματα έχουν την δράση και το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Άλλωστε, εξηγούν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιες από τις χημικές ουσίες λειτουργούν σαν φερομόνες και ποιες όχι. 


Μάλιστα, σε ένα μάλλον διασκεδαστικό πείραμα, ζήτησαν από ένα μεγάλο δείγμα αντρών και γυναικών να μυρίσουν και να πουν την γνώμη τους για την ανδροστενόνη, μια χημική ουσία που περιέχεται σε τέτοια αρώματα και θεωρείται φερομόνη. Από τις εκατό γυναίκες, οι 48 δήλωσαν ότι μυρίζει κάπως άσχημα και τις απωθεί, ενώ μόλις σε 6 άρεσε η μυρωδιά, ενώ στους άντρες τα ποσοστά ήταν υψηλότερα. Σαν συμπέρασμα λοιπόν βγήκε ότι μάλλον τα σπρέι και τα αρώματα αυτά λειτουργούν μάλλον με την αυθυποβολή και τίποτα περισσότερο!.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για το επίπεδο της σωματικής έλξης, το παιχνίδι παίζεται κυρίως από ενστικτώδεις αντιδράσεις που ελέγχουν την χημεία του σώματος και όχι από μας. Τι γίνεται όμως με τον συναισθηματικό μας κόσμο; Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συναίσθημα απλά θα ακολουθήσει την σωματική έλξη και θα μας κάνει να συμπαθήσουμε το άτομο αυτό με το οποίο ταιριάζει η χημεία μας, ή όπως θα λέγαμε απλά, ταιριάζουν τα χνώτα μας. Αν όμως ισχύει αυτό, τότε θα έπρεπε να νιώθουμε γοητευμένοι και να μην μπορούμε να αντισταθούμε σε οποιοδήποτε άτομο μας ελκύει σωματικά, χωρίς να μπορούμε- αφού όλα παίζονται στο επίπεδο της χημείας- να κάνουμε ελεύθερες επιλογές.


Συνεπώς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, το ίδιο σημαντικοί ή ακόμα και σημαντικότεροι, που παίζουν ρόλο στο παιχνίδι του έρωτα. Όπως μας εξηγούν μάλιστα κάποιοι άλλοι επιστήμονες, αυτή την φορά ψυχολόγοι, οι κυριότεροι παράγοντες είναι μάλλον ψυχολογικοί. Αυτό που μας ελκύει σε ένα πρόσωπο και μας απωθεί σε ένα άλλο, εξηγούν οι ψυχολόγοι, σχετίζεται άμεσα με τις εμπειρίες μας και κυρίως με αυτές της παιδικής, της νηπιακής και της βρεφικής ηλικίας. Ο θετικός ή αρνητικός τρόπος με τον οποίο δεχτήκαμε το θηλυκό πρότυπο- μέσα από την σχέση μας με την μητέρα- και το αρσενικό πρότυπο- μέσα από την σχέση με τον πατέρα, επηρεάζει κατά πολύ και καθορίζει ποιοι χαρακτήρες ανθρώπων μας έλκουν και ποιοι μας απωθούν.

Κάποιες γυναίκες ψάχνουν ασυνείδητα για έναν πατέρα στην ζωή τους, ενώ κάποιες άλλες απωθούνται απ΄ αυτόν. Κάποιοι άντρες ψάχνουν, πάντα ασυνείδητα, να αναβιώσουν με μια σύντροφο την αίσθηση ασφάλειας και φροντίδας που ένιωθαν με την μητέρα τους και έτσι έλκονται από γυναίκες που μοιάζουν σε κάποια χαρακτηριστικά, σωματικά ή της προσωπικότητας, με αυτήν. Κάποιοι άλλοι, χωρίς να το καταλαβαίνουν ή να το συνειδητοποιούν, τείνουν να έλκονται από γυναίκες που είναι το τελείως αντίθετο, σαν σωματότυπος ή σαν χαρακτήρας, από την μητέρα τους.

Κάτι που επίσης μας επηρεάζει στην επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου, πάντα σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι και κάποιες υποσυνείδητες πεποιθήσεις που έχουν καταγραφεί βαθιά μέσα μας από την οικογένεια ή ευρύτερα από το κοινωνικό περιβάλλον. Τέτοιες πεποιθήσεις είναι συνήθως γενικεύσεις, όπως «όλες οι γυναίκες θέλουν να σε τυλίξουν» ή «όλοι οι άντρες θέλουν μόνο να σε ρίξουν στο κρεβάτι», που χωρίς να το συνειδητοποιούμε μας κάνουν να έλκουμε ένα συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς ή να μην δεχόμαστε κάποιον άλλον.

Τελικά λοιπόν, και στο ψυχολογικό επίπεδο του συναισθηματικού μας κόσμου, το παιχνίδι του έρωτα παίζεται μάλλον ασυνείδητα και πίσω απ΄ αυτό που θεωρούμε ότι μας τράβηξε στον άλλον – το χαμόγελό του, τα μάτια της κλπ. – βρίσκεται κάτι άλλο που κρύβεται βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό μας. 


ΝΟΥΣ
Όταν ένα άτομο μας ελκύει, ο νους μας όχι μόνο συνέχεια τρέχει σ΄ αυτό, αλλά τείνει να το εξιδανικεύει. Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, τα αισθήματα της ερωτικής έλξης οδηγούν σε καταστολή της δραστηριότητας στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την κριτική σκέψη. Ανακάλυψαν ότι ο έρωτας, όπως και η μητρική αγάπη, έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην εγκεφαλική λειτουργία. Καταστέλλουν τη δράση των νεύρων που σχετίζονται με την κριτική κοινωνική εκτίμηση άλλων ατόμων, και μειώνουν τα αρνητικά συναισθήματα.


Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια; Απλούστατα, ότι και πάλι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την κρίση μας, όταν πρόκειται για το παιχνίδι του έρωτα. Οι σκέψεις μας δεν είναι αντικειμενικές και δεν βασίζονται στην ορθή κρίση, αλλά τελικά εξαρτώνται άμεσα και από τα συναισθήματά μας και από την σωματική έλξη.


Η ΜΑΓΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Υπάρχουν λοιπόν δύο κοινά σημεία στις διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζονται από τους ειδικούς: Πρώτον, ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στο τι μας κάνει να διαλέξουμε έναν ερωτικό σύντροφο από έναν άλλον και δεύτερον, ότι το παιχνίδι του έρωτα παίζεται, σε μεγάλο βαθμό, ασυνείδητα, χωρίς δηλαδή εμείς ουσιαστικά να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας, αλλά μάλλον η υποσυνείδητη αντίδραση μας σε κάποια ερεθίσματα καθορίζει εμάς. 


Τι μπορούμε να πούμε λοιπόν σαν ένα τελικό συμπέρασμα για την ερωτική έλξη που νιώθουμε για ένα άλλο άτομο; Αυτό που είναι προφανές είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει ένα τελικό συμπέρασμα και οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί παραμένουν. Όσο κι΄ αν θέλουν κάποιοι να τον υποβιβάσουν σε μια υπόθεση.. της μύτης ή σε μια χημική διεργασία, ο έρωτας κρατάει καλά τα μυστικά του και πάντα θα αφήνει χώρο για την μαγεία και το μυστήριο. Ευτυχώς!



 πηγή:http://astrafriends.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου