Δευτέρα, 26 Μαρτίου
- Η σελήνη φτάνει στο απόγειό της, στο πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 9:04 μ.μ. Τότε απέχει 405.777 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
- Η σελήνη και η Αφροδίτη, τα δύο πιο φωτεινά αντικείμενα μετά τον ήλιο, είναι πολύ κοντά απόψε, μόλις 2,5 μοίρες, στον δυτικό ουρανό. Στην πραγματικότητα, η Αφροδίτη είναι 260 φορές πιο μακριά. Η απόστασή της είναι 6 λεπτά φωτός από τη Γη, σε σύγκριση με τα 1,3 δευτερόλεπτα φωτός που απέχει η σελήνη από τη Γη. Ο Δίας, πιο κάτω από το ζευγάρι, είναι τώρα 48 λεπτά φωτός από τη Γη.
- Συμπτωματικά, η Αφροδίτη είναι στη μέγιστη αποχή της: 46° ανατολικά του ήλιου. Αυτό κάνει τον πλανήτη να είναι στην καλύτερη θέση για παρατήρηση κατά τη διάρκεια ημέρας.
Τρίτη, 27 Μαρτίου
- Η ημισέληνος είναι ανάμεσα στις Πλειάδες και τις Υάδες. Θα βρείτε τον Αλντεμπαράν στα αριστερά της σελήνης. Η Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται κάτω από το φεγγάρι.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:13 μ.μ.
Τετάρτη, 28 Μαρτίου
- Αν συνήθως παρατηρείτε τον ουρανό με κιάλια, πιθανότατα θα γνωρίζετε το σμήνος της «Κυψέλης», Μ44 στον Καρκίνο, πολύ ψηλά στον βραδινό ουρανό αυτόν τον μήνα. Γνωρίζετε όμως το αμυδρότερο σμήνος Μ67 στην περιοχή αυτή; Έχετε προσπαθήσει να ξεχωρίσετε το ι του Καρκίνου, ένα δύσκολο διπλό αστέρι με κιάλια;
Πέμπτη, 29 Μαρτίου
- Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για να δείτε τον Σείριο στον βραδινό ουρανό. Το φωτεινότερο αστέρι του ουρανού (μέγεθος -1,5) εμφανίζεται στα νοτιοδυτικά στο τέλος του λυκόφωτος. Όσο νοτιότερα ζείτε, τόσο ψηλότερα θα βρείτε το αστέρι. Με κιάλια, ψάξτε το όμορφο σμήνος M41 στο ίδιο οπτικό πεδίο, μόλις 4° κάτω από το αστέρι.
Παρασκευή, 30 Μαρτίου
- Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 10:42 μ.μ. Μπορείτε να βρείτε το μισό-φωτισμένο φεγγάρι ψηλά στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι. Δεν δύει πριν τις 2 π.μ. Η Σελήνη βρίσκεται σήμερα στο κέντρο των Διδύμων, περίπου 15 ° νοτιοδυτικά από τα φωτεινότερα αστέρια τους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.
Σάββατο, 31 Μαρτίου
- Απόψε δίνεται μια καλή ευκαιρία για να εντοπίσετε τον αστεροειδή 6 Ήβη με το τηλεσκόπιο σας. Ο 10ου μεγέθους διαστημικός βράχος βρίσκεται περίπου 7° βόρεια του Άρη, αλλά είναι πιο εύκολο να τον βρείτε ψάχνοντας τον σε σχέση με δύο αστέρια του Λέοντα. Η Ήβη βρίσκεται 2° ανατολικά του όμορφου διπλού αστέρα γ του Λέοντα που λάμπει με 2ο μέγεθος, βόρεια και μόλις 25 ' από ένα αστέρι 6ου μεγέθους που είναι καταχωρημένο ως SAO99128.
Κυριακή, 1 Απριλίου
- Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού. Ο έντονος χρωματισμός του δηλώνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ψυχρός από τον δικό μας κίτρινο ήλιο. Η επιφάνεια του Αρκτούρου ακτινοβολεί περίπου στις 7000 βαθμούς Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 10000 βαθμούς του ήλιου μας.
- Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:23 μ.μ.
- Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."
Ο Sean Walker έβγαλε αυτή τη φωτογραφία με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών τη νύχτα της 20ης Μαρτίου όταν η φαινόμενη διάμετρός του ήταν 13,4”.
- Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
- Ο Ερμής έχει χαθεί βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου. Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.
- Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,5 και -2,1, αντίστοιχα), αν και η μεταξύ τους απόσταση μεγαλώνει καθημερινά, παραμένουν ένα συναρπαστικό ζευγάρι στον δυτικό ουρανό. Η Αφροδίτη παραμένει στο ίδιο ύψος όλο τον Απρίλιο, ενώ ο Δίας απομακρύνεται και ολοένα χαμηλώνει σε ύψος.
- Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 23” σε διάμετρο. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 32 δευτερόλεπτα του τόξου.
- Ο Άρης (με μέγεθος -0,9, στον Λέοντα) είναι ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 13 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφου η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
- Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν τις 2 π.μ. Ανατέλλει στις 9:30 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° στα δεξιά του. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.
- Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη του ήλιου.
© 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου