27/1/11

Ο «Κυνόδοντας» πέρασε στην πεντάδα ! ! !





 
Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
Μια μεγάλη στιγμή για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και μια τεράστια προσωπική επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου είναι η υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» στην κατηγορία του Οσκαρ ξένης ταινίας. Η καταπληκτική δυναμική της ταινίας και η πορεία της προς τα Οσκαρ φαινόταν εδώ και καιρό, όχι μόνο από την πορεία της στα διεθνή φεστιβάλ, αλλά κυρίως από την υποδοχή της στην Αμερική, όπου το σύνολο σχεδόν των κριτικών μιλούσε για μια απρόσμενη έκπληξη και για μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Ωστόσο, ο «Κυνόδοντας» απέχει πολύ από το είδος της ταινίας που συνήθως τιμάται από την Ακαδημία, γι' αυτό και η επιτυχία της ταινίας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πρόκειται για την πέμπτη ελληνική υποψηφιότητα Οσκαρ ξένης ταινίας. Προηγήθηκαν η «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη, τα «Κόκκινα φανάρια» (1963) και το «Χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965) του Βασίλη Γεωργιάδη και την «Ιφιγένεια» (1977) του Κακογιάννη. Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά που κέρδισε το βραβείο το 1969 είχε υποβληθεί με τη σημαία της Αλγερίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται ήδη στην Αμερική, στο φεστιβάλ του Σάντανς, και μέσα στο επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να δουλέψει εντατικά για την προβολή της υποψηφιότητας. Μαζί με τον «Κυνόδοντα», το βραβείο διεκδικούν το «Biutiful» (Μεξικό), το «In a Better World» (Δανία), το «Μέσα από τις φλόγες» (Καναδάς) και το «Εκτός νόμου» (Αλγερία).
Συγχαρητήρια δήλωση έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σημειώνει: «Δεν θα πω ότι η είδηση αυτή δείχνει ότι «γίνονται θαύματα», γιατί η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στη σκληρή δουλειά, το ταλέντο και τις ανεξάντλητες δυνατότητές του. Δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τις δημιουργικές δυνάμεις που οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, δυνάμεις που αξίζουν τη στήριξή μας και την έχουν. Γιώργο, μπράβο».

Σε ό, τι αφορά τις άλλες υποψηφιότητες, τις περισσότερες έχει συγκεντρώσει ο «Λόγος του βασιλιά», συνολικά 12 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου, β΄ γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, ήχου, μουσικής, κοστουμιών, μοντάζ).

Με δέκα υποψηφιότητες ακολουθεί το «Αληθινό θράσος», το ριμέικ του γουέστερν με τον Τζον Γουέιν, που γύρισαν οι αδελφοί Κοέν με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Μπρίτζες. Η ταινία διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας, α΄ αντρικού και β΄ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, ήχου και ηχητικού μοντάζ και κοστουμιών.

Από οκτώ βραβεία διεκδικούν το «Social Network» και το «Inception». Οι τίτλοι που συμπληρώνουν τη δεκάδα υποψηφιοτήτων καλύτερης ταινίας είναι ο «Μαύρος κύκνος», το «The Fighter», το «Τα παιδιά είναι εντάξει», το «127 Ωρες», το «Toy Story 3» και το «Winter's Bone». Η 83η απονομή των Οσκαρ -ευχόμαστε τυχερή για τον Γιώργο Λάνθιμο- θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Kodak Theatre του Χόλιγουντ, με παρουσιαστές την Αν Χάθαγουεϊ και τον Τζέιμς Φράνκο.




http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_1_27/01/2011_375369



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου