2/1/11

Πιο πλούσια η παλαιολιθική κουζίνα


Πιο πλούσια η παλαιολιθική κουζίνα



  Οι Νεάντερταλ μαγείρευαν κι έτρωγαν (και) λαχανικά εκτός από κρέας.

Φυτά και λαχανικά μαγείρευαν και έτρωγαν οι προϊστορικοί συγγενείς του ανθρώπου, οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, με βάση κατάλοιπα φυτικής τροφής που βρέθηκαν στα δόντια τους.
Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι η διατροφή των Νεάντερταλ δεν περιοριζόταν στο κρέας και η παλαιολιθική «κουζίνα» τελικά φαίνεται πως ήταν πιο εμπλουτισμένη από ό, τι πίστευαν οι ερευνητές μέχρι τώρα.
Η έρευνα, από επιστήμονες του τμήματος Ανθρωπολογίας και του εργαστηρίου αρχαιοβιολογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, υπό την Ντολόρες Πιπέρνο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τη «Γκάρντιαν», ανατρέπει εν μέρει τη διαδεδομένη εικόνα των Νεάντερταλ ως κατ' εξοχήν κρεατοφάγων, με δεδομένο πως η χημική ανάλυση των οστών τους είχε δείξει ότι έτρωγαν λίγα ή καθόλου λαχανικά.
Αυτή η προτίμηση στο κρέας έχει μάλιστα προταθεί από μερικούς επιστήμονες ως ο βασικός λόγος για την εξαφάνισή των Νεάντερταλ πριν από περίπου 28.000 - 30.000 χρόνια, όταν την εποχή των παγετώνων εξαφανίστηκαν τα μαμούθ και έτσι εξέλιπε μια σημαντική πηγή κρέατος γι' αυτούς. Τα τελευταία ίχνη τους εντοπίζονται στο σημερινό Γιβραλτάρ.
Όμως η νέα μικροσκοπική ανάλυση καταλοίπων από Νεάντερταλ, που βρέθηκαν σε διάφορα σπήλαια του κόσμου, όπως στο Βέλγιο (απολιθώματα ηλικίας 36.000 ετών) και στο Ιράκ (46.000 ετών), ανακάλυψε σαφή στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες χημικές αναλύσεις. Οι ερευνητές βρήκαν απολιθωμένα υπολείμματα διαφόρων φυτών και λαχανικών στην οδοντική πλάκα τους και, σε μερικές περιπτώσεις, είχαν προηγουμένως μαγειρευτεί σε φωτιά.
Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ ήλεγχαν τη φωτιά εξίσου καλά με τους προγόνους των συγχρόνων ανθρώπων (homo sapiens). Η νέα ανακάλυψη πιθανώς ανατρέπει και την θεωρία ότι οι πρόγονοί μας ώθησαν σε εξαφάνιση τους Νεάντερταλ, αξιοποιώντας την ανώτερη διατροφή τους. Επίσης, κατά την Πιπέρνο, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι Νεάντερταλ ήσαν οργανωμένοι σε ομάδες κυνηγών-συλλεκτών όπως και οι homo sapiens, ενώ δεν αποκλείεται να είχαν ένα καταμερισμό εργασιών ανάμεσα σε άνδρες (κυνηγούς) και γυναίκες (συλλέκτες), ανάλογο με τον ανθρώπινο.
Ίχνη φυτικών ουσιών είχαν βρεθεί και παλαιότερα σε τοποθεσίες εγκατάστασης των Νεάντερταλ, αλλά είναι τώρα η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η φυτική τροφή τρωγόταν, μερικές φορές μαγειρεμένη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λανθασμένα μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η αφθονία πρωτεΐνης που είχε ανακαλυφθεί από τις χημικές αναλύσεις στα οστά των Νεάντερταλ, είχε αποδοθεί σε κατανάλωση κρέατος, ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος της πρωτεΐνης κάλλιστα μπορεί να είχε φυτική προέλευση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου