4/5/14

ΙΑΝΟΣ - Ελευσίνια Μυστήρια - Φωτεινή Κακογιάννου

Σπουδαίο και μοναδικό το εγχείρημα της Φωτεινής Κακογιάννου
ως ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο των Ελευσινίων Μυστηρίων από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, σε δύο τόμους: "Ελευσίνια Μυστήρια - Πορεία προς την μύηση", "Ελευσίνια Μυστήρια - Τελετουργικό".



Προλογίζοντας ο καθηγητής Α. Θεοδωρακόπουλος μίλησε για το βιβλίο και την εμπορικότητά του, μιας και αυτός ο ρόλος του ανατέθηκε λόγω της ιδιότητάς του λέγοντας μεταξύ άλλων «…αν δεν χωράει στο κομοδίνο σου μην το αγοράσεις». Οι συγγραφείς λένε στα ψέματα από συνήθεια “ζω για να γράφω” ενώ είναι “γράφω για να ζω” γιατί το βιβλίο πρέπει κάποτε να αρχίσει σε τούτο τον κόπο να τρέφει τον συγγραφέα».

Τμήμα της ομιλίας της Φωτεινής Κακογιάννου:


“Τα Ελευσίνια μυστήρια, έχουν σαν θεματική βάση την ορφική μυθολογία η οποία έχει εμπνεύσει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Σκοπός τους ήταν να οδηγήσουν τον μύστη έως την αυτοψία του αληθινού δημιουργικού όντος. Τον οδηγούσαν σε φιλοσοφική ατραπό όπου ανακάλυπτε τη δική του θεία ουσία ώστε να επαναπροσδιορίσει την ψυχή του με το αρχέτυπο του. Και να συνειδητοποιήσει το όλον φως. Υπήρχαν 4 φανερές βαθμίδες μυήσεως και μια 5η για την οποία δεν υπάρχουν πολλές αναφορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι έφταναν μέχρι τη 2η βαθμίδα. Έτσι εκείνοι που μπορούσαν πραγματικά να μιλήσουν για τα μυστήρια επί του ουσίας ήταν μόνο οι μεγάλοι μύστες όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων. Και όχι όσοι είχαν επιφανειακή εξωτερική σχέση με τα μυστήρια. Είναι αλήθεια ότι τα αρχαία ελληνικά μυστήρια σήμερα παρουσιάζονται σαν θεατρικές παραστάσεις με αποτέλεσμα να έχουν υποτιμηθεί. Η συνέπεια τούτου είναι η ημιμάθεια περί των αρχαίων μυστηρίων η οποία είναι χειρότερη από την ίδια την άγνοια.



Οι 5 μυητικές βαθμίδες των ιερών μυστηρίων είναι: τα μικρά μυστήρια της Περσεφόνης που ασκούσαν ψυχοσωματική κάθαρση, τα μεγάλα μυστήρια της κόρης για ψυχοδυναμική μύηση τα μεγάλα εποπτικά μυστήρια των Τιτάνων προφανής υπέρβασης της πολλαπλότητας, τα μεγάλα μυστήρια του Ζαγρέα ως ένωση με τη θεότητα και η ουσιαστικότερη 5η βαθμίδα, τα άρρητα μυστήρια του Διός, που οδηγούν ως την απορρόφηση της ψυχής στη θεότητα, η οποία αναφέρεται ενδεικτικά μόνο από τον Πλάτωνα στο Φαίδωνα και στο Φαίδρο. Ολόκληρη η Ελληνική Φιλοσοφία…”  



Ένα ταξίδι στα Ελευσίνια μυστήρια μέσα από την μουσική την απαγγελία και το τραγούδι βίωσαν όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση των βιβλίων της Φωτεινής Κακογιάννου χτες στο πατάρι του Ιανού. Όλο το κλίμα ιδιαίτερα συγκινητικό, ανασκάλευε την ρίζες μας που δεν άργησαν να πάρουν αέρα και να αναθαρρήσουν. Έτσι για να γίνουμε πάλι δέντρα φουντωτά και καρπερά όπως μας αξίζει. Άλλωστε ο καθένας μας όταν θέλει να αναθαρρήσει και να δυναμώσει, στις ρίζες του επιστρέφει.



Ρούφηξα με βουλιμία στις λίγες ώρες που μεσολάβησαν την «Πορεία προς τη μύηση» και, ναι!  Έχει χώρο το κομοδίνο μου και θα έλεγα μια μόνιμη θέση, γιατί δεν είναι από κείνα τα βιβλία που τα διαβάζεις και σε λίγο γίνονται παρελθόν. Είναι τόσο σύγχρονο και παράλληλα τόσο «παλιό» όσο και οι μεγάλες διδαχές που δεν αλλοιώνονται στο χρόνο.
Ας είναι μια νέα αρχή αυτή της κ. Φωτεινής Κακογιάννου που θα γίνει ορόσημο για να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και που πηγαίνουμε.

Στο τραγούδι η Αθηνά Ρούτση και η Ρένα Ρασούλη.
Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.
Στην απαγγελία Ομηρικών Ύμνων ο Χρήστος Σιμαρδάνης και στην 
απαγγελία Πυθαγόρειων Ύμνων ο Βασίλης Μαργέτης. 
Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Μαίρη Μάρκου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου