31/10/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)



Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου
  • Πανσέληνος στις 9:52 μ.μ. Το φεγγάρι ανατέλλει όταν δύει ο ήλιος και φτάνει στο μέγιστό του ύψος στο νότο, περίπου τα μεσάνυχτα, στον αστερισμό του Κριού.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:32 π.μ. της Τρίτης.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου
  • Ο Αλτάιρ είναι το πιο φωτεινό αστέρι στο νοτιοδυτικό ουρανό όταν βραδιάσει, ενώ ο Βέγας είναι το πιο φωτεινό αστέρι ψηλά στο δυτικό ουρανό. Στα βόρειο-ανατολικά, η Αίγα αρχίζει να σηκώνεται ολοένα και ψηλότερα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:24 π.μ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου
  • Μόλις βραδιάσει, ο Πολικός αστέρας και ο β της Μικρής Αρκτου (Kochab) βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Και τα δύο αστέρια είναι 2ου μεγέθους, με τον Πολικό να βρίσκεται στα δεξιά.

Η σελήνη πλησιάζει πολύ κοντά τον Δία την 1η Νοεμβρίου
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:10 π.μ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου
  • Η σελήνη ανατέλλει λίγο μετά τον λαμπρό Δία. Απόψε βρίσκονται πολύ κοντά, λιγότερο από 3 μοίρες μακριά. Ο Δίας είναι 1500 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, ενώ ο Αλντεμπαράν, στα δεξιά τους, είναι 930.000 φορές πιο μακριά από τον Δία.
  • Αν η σελήνη σας φαίνεται λίγο μικρότερη από το κανονικό δίπλα στο Δία, μπορεί να μην είναι η φαντασία σας. Ο δορυφόρος μας φτάνει στο απόγειό του, το πλέον απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά του γύρω από τη Γη, στις 18:29 μ.μ. Τότε θα βρίσκεται 406.050 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:02 π.μ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου
  • Μόλις βραδιάσει, κοιτάξτε στον βόρειο-ανατολικό ουρανό περίπου στις 45 μοίρες και θα δείτε την Κασσιόπη να κρέμεται με το δεξί μέρος του γράμματος W, την πιο φωτεινή πλευρά της, προς τα πάνω. Ανάμεσα σε αυτήν και τον Περσέα φαίνεται ένα μικρό θολό σύννεφο στον ουρανό. Είναι το διπλό σμήνος του Περσέα που αποτελεί ένα πολύ όμορφο ανοιχτό σμήνος με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Το σμήνος αυτό αποτελείται από το σμήνος NGC884 που περιλαμβάνει 200 αστέρια και το σμήνος NGC869 από 150 αστέρια. Όλα αυτά τα αστέρια είναι πολύ θερμά, τύπου Α και Β, εκτός από μερικούς ερυθρούς υπέρ-γίγαντες που βρίσκονται στο σμήνος NGC884.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:53 μ.μ.

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου
  • Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρέχει μια τέλεια ευκαιρία για να εντοπίσετε τον μεγαλύτερο αστεροειδή του ηλιακού μας συστήματος, την Δήμητρα (Ceres). Απλά βρείτε με το τηλεσκόπιό σας τον 3ου μεγέθους κόκκινο γίγαντα  Ήτα (η)  των Διδύμων στα πόδια των Διδύμων. Η Δήμητρα θα είναι το δεύτερο πιο φωτεινό σημείο φωτός στο οπτικό πεδίο. Απόψε και αύριο το βράδυ, τα δύο αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση 3 ' (το ένα δέκατο της διαμέτρου της Πανσέληνου) το ένα από το άλλο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:39 π.μ. της Κυριακής.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου
  • Το πλανητικό νεφέλωμα Helix (NGC7293) στον Υδροχόο είναι ένα από τα πιο φωτεινά του ουρανού (μέγεθος 7) αλλά δύσκολα εντοπίζεται γιατί έχει χαμηλή φωτεινότητα λόγω της εκτεταμένης επιφάνειάς του (1/4 της μοίρας). Αν κεντράρουμε το τηλεσκόπιό μας στο υ του  Υδροχόου, το νεφέλωμα θα βρίσκεται σε ακτίνα περίπου 1 μοίρας  . Θα βοηθούσε αισθητά στην αναζήτησή σας η χρήση ενός καλού φίλτρου νεφελωμάτων.
  • Άξια παρατήρησης με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο είναι τα ανοιχτά σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38 στον αστερισμό του Ηνίοχου, εκεί δηλαδή που είναι και η Αίγα (Capella).
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:31 μετά τα μεσάνυχτα. 

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος." 
Μια διαφορετική, ασπρόμαυρη, αποτύπωση του όμορφου νεφελώματος του Ωρίωνα από τον Παύλο Βλάχο. Χρησιμοποιήθηκε το τηλεσκόπιο Skywatcher ED 100, η κάμερα ΑΤΙΚ 383L+. Η οδήγηση έγινε με την LVI.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής (μέγεθος -0,2) φαίνεται δύσκολα με κιάλια, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά, κάτω και δεξιά του Άρη και του Αντάρη.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στην  Παρθένο) ανατέλλει στις 4 π.μ., και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά. 
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Οφιούχο) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Άντάρη που είναι με χρώμα πορτοκαλί  και τρεμοσβήνει πολύ εντονότερα πιο κάτω. Η μεταξύ τους απόσταση φτάνει στις 11 ° στο τέλος της εβδομάδας. Έχουν σχεδόν την ίδια φωτεινότητα.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 7:30 μ.μ. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.
  • Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ήλιου.


© 2001-2012 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'

www.astronomy.gr


Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου