Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
http://www.astronomy.gr
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
http://www.astronomy.gr
Δευτέρα, 6 Αυγούστου
- Στις 08:32 η προσεδάφιση του Curiosity στην επιφάνεια του Άρη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλες οι ανεπεξέργαστες εικόνες από το ρόβερ θα παρουσιάζονται εδώ: http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/ (Πηγή: www.ofa.gr)
- Ο αστεροειδής Εστία (Vesta), τώρα με μέγεθος 8,3, περνάει μόλις 0,2 μοίρες από τον Αλντεμπαράν. Ο Δίας είναι 5 μοίρες βόρεια του Αλντεμπαράν, ο οποίος είναι περίπου 30 μοίρες πάνω στα ανατολικά στην έναρξη του λυκαυγούς.
- Ο Δίας γίνεται όλο και πιο εμφανής στον πρωινό ουρανό, κάθε εβδομάδα που περνά. Ο γιγάντιος πλανήτης ανατέλλει τώρα λίγο μετά τις 1 π.μ. και εμφανίζεται περίπου 30° ψηλά στα ανατολικά καθώς το λυκόφως αρχίζει να δίνει χρώμα στον ουρανό. Λάμποντας με μέγεθος -2,2, κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό μετά από την Αφροδίτη, η οποία ανατέλλει περίπου 90 λεπτά αργότερα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Δία εκτείνεται στα 37" και δείχνει μια αφθονία από λεπτομέρειες στην ατμόσφαιρά του.
Τρίτη, 7 Αυγούστου
- Απόψε, το καθημερινά μεταβαλλόμενο τρίγωνο του Κρόνου, Στάχυ και Άρη, χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά καθώς χάνεται το λυκόφως, είναι σχεδόν ισόπλευρο: περίπου 4½ ° σε κάθε πλευρά. Κοιτάξτε με κιάλια και θα παρατηρήσετε εύκολα τα χρώματά τους. Το φως του ήλιου που αντανακλάται από τα σύννεφα του Κρόνου έχει μια χρυσή λάμψη, ενώ οι έρημοι του Άρη του δίνουν μια πορτοκαλί απόχρωση. Ο μπλε-λευκός Στάχυς παράγει το δικό του φως έχοντας μια καυτή επιφάνεια σχεδόν τέσσερις φορές θερμότερη από αυτήν του Ήλιου μας.
Τετάρτη, 8 Αυγούστου
- Τα δύο λαμπρότερα αστέρια του καλοκαιριού είναι ο Βέγας, σχεδόν στο ζενίθ μετά το σκοτάδι (για αστροπαρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη) και ο Αρκτούρος στα δυτικά. Αναζητήστε, στο ένα τρίτο της διαδρομής από τον Αρκτούρο στον Βέγα, το αμυδρό ημικύκλιο του Βόρειου Στέφανου (Corona Borealis).
- Η Αφροδίτη βγαίνει πάνω από τον ορίζοντα περίπου 3,5 ώρες πριν από τον Ήλιο. Ο λαμπρός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,5 και βρίσκεται 25° ψηλά στα ανατολικά μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου. Δεν θα μπερδέψετε την Αφροδίτη με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Αυτό είναι το πιο λαμπερό σημείο φωτός σε ολόκληρο τον ουρανό. Ο εσωτερικός πλανήτης, με τηλεσκόπιο δείχνει σήμερα 26 " της διαμέτρου του, σχεδόν 50% φωτισμένος.
Πέμπτη, 9 Αυγούστου
- Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 9:56 μ.μ.
Η σελήνη ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα, στα σύνορα μεταξύ Κριού και
Ταύρου. Το σμήνος των Πλειάδων είναι 10 μοίρες στα αριστερά της.
Ο Άρης κοντεύει όλο και περισσότερο το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ.
Παρασκευή, 10 Αυγούστου
- Το φεγγάρι, σε φθίνουσα φάση, σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Δία και τον αμυδρότερο Αλντεμπαράν, όταν ανατέλλουν μετά τις 1 π.μ. του Σαββάτου. Η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται αρκετά κάτω και στα αριστερά τους, μετά τις 3 π.μ.
- Η σελήνη φθάνει σε απόγειο, το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη στις 1:52 μ.μ. Βρίσκεται 404.123 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
Σάββατο, 11 Αυγούστου
- Η ετήσια βροχή διαττόντων Περσείδες θα βρεθεί στο αποκορύφωμά της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.Η βροχή διαττόντων Περσείδες παρατηρείται από τον άνθρωπο τα τελευταία 2000 χρόνια περίπου, με την πρώτη γνώση της ύπαρξής τους να έρχεται από την Άπω Ανατολή. Είναι μια από τις καλύτερες βροχές μετεώρων που παράγει μέχρι και 60-100 φωτεινά, γρήγορα και πολύχρωμα μετέωρα ανά ώρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσής της. Αυτή η ετήσια βροχή είναι ενεργή από τις 23 Ιουλίου έως και τις 22 Αυγούστου και συνήθως κορυφώνεται στις 11 και 12 Αυγούστου.
- Οι Περσείδες είναι εξαιρετικά συνεπείς στο χρόνο τους και ενδεχομένως να μπορεί να παρατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες στον ουρανό του καλοκαιριού. Φυσικά, εξαρτάται από την τύχη σας, τις συνθήκες φωτισμού και γενικά, τις καιρικές συνθήκες. Οι βροχές μετεώρων συχνά παίρνουν το όνομά τους από το ακτινοβόλο σημείο τους, το νοερό σημείο στον ουρανό από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται. Στην περίπτωση των Περσείδων, η βροχή ονομάζεται έτσι από τον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος είναι περίπου το σημείο από το οποίο η βροχή μετεώρων φαίνεται να πηγάζει.
- Ενώ αυτή η εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή φαίνεται να ακτινοβολεί από κάποιον αστερισμό, στην πραγματικότητα προκαλείται από τη Γη η οποία διέρχεται από τα σωματίδια σκόνης του κομήτη Swift-Tuttle. Κάθε καλοκαίρι, η Γη περνά μέσα από τα ίχνη σκόνης που άφησε ο κομήτης, με αποτέλεσμα, όλη η σκόνη και τα συντρίμμια να καίγονται στην ατμόσφαιρά μας, ταξιδεύοντας με 59 km /s. ¨Ετσι προκύπτει το θέαμα αυτό, γνωστό ως βροχή διαττόντων «Περσείδες» ή διαφορετικά, όπως λένε οι περισσότεροι, τα "πεφταστέρια". Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους παρατηρητές του ουρανού. Οι μικροί κόκκοι διαλύονται πολύ πριν φτάσουν στο έδαφος.
- Ενώ τα μετέωρα είναι λαμπρά, πολλά απ’ αυτά συνήθως δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από έναν κόκκο άμμου. Ωστόσο, καθώς ταξιδεύουν με τεράστιες ταχύτητες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Λόγω του ότι η τροχιά του κομήτη έχει κλίση, η σκόνη από τον Swift-Tuttle πέφτει στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.
- Το 2012, το μισοφέγγαρο (σε χάση) δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην θέαση των Περσείδων. Λόγω της απουσίας του λαμπρού σεληνόφωτος, τα πιο αμυδρά μετέωρα δεν θα αποκρυφτούν. Η βροχή θα είναι ορατή κατά τη διάρκεια των πρωινών του Αυγούστου 11, 12 και 13. Με 60-100 μετέωρα να αναμένονται, οι παρατηρητές μπορούν να δουν πολλά φωτεινά μετέωρα υπό το φως του φεγγαριού.
- Πώς μπορώ να ξέρω ότι ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για να δω τα μετέωρα;
Αν τυχαίνει να ζείτε κοντά σε μια πόλη, αν είναι δυνατόν, οδηγήστε μακριά από τη λάμψη των φώτων της πόλης. Βρείτε ένα σκοτεινό, ασφαλή και απομονωμένο σημείο όπου οι επερχόμενοι προβολείς των οχημάτων δεν θα καταστρέψουν την ευαίσθητη νυχτερινής σας όραση. Κοιτάξτε περίπου στο μέσο του ουρανού προς τα βορειοανατολικά. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να έχετε το ακτινοβόλο σημείο των Περσείδων εντός του πεδίου σας. Δεν συνιστάται το να βλέπετε απευθείας ψηλά στον ουρανό ή μέσα στο ακτινοβόλο σημείο, διότι αυτό είναι το σημείο από το οποίο φαίνεται να προέρχονται.
Κυριακή, 12 Αυγούστου
- Η προς τα ανατολικά κίνηση του Άρη σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρό του τον φέρνει 1,9° βόρεια του Στάχυ. Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος του Άρη μέσα σε πέντε ημέρες. Θα περάσει 3° νότια του Κρόνου στις 17 Αυγούστου.
- Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."
Ο γαλαξίας μας το
καλοκαίρι αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο του κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό,
όπως αυτόν του Πάρνωνα. Κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας εξόρμησης
ερασιτεχνών αστρονόμων φέτος τον Ιούλιο, ο Αριστείδης Βούλγαρης έβγαλε αυτή την φωτογραφία με φακό 8mm κάνοντας 10 εκθέσεις των 4 λεπτών (ISO400).
-
Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
- Ο Ερμής είναι ακόμα στο φως της ανατολής του ήλιου.
- Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,5 και -2,2, αντίστοιχα) λάμπουν θεαματικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς στα ανατολικά. Οι δύο πλανήτες απέχουν τώρα περίπου 18°. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο, να κινείται μακριά από την Αφροδίτη πάνω και στα δεξιά της. Τα αστέρια στο φόντο της Αφροδίτης είναι οι Υάδες και οι Πλειάδες είναι πάνω από τον Δία.
Η βόρεια και νότια
ισημερινή ζώνη του Δία έχουν ανταλλάξει εμφάνιση σε σχέση με πέρυσι. Ο
νότος στη φωτογραφία είναι πάνω. Η Νότια Ισημερινή Ζώνη (πάνω από το
κέντρο) έχει μετατραπεί σε στενή και σκοτεινή, ενώ η Βόρεια Ισημερινή
Ζώνη έχει γίνει ανοιχτόχρωμη και πολύ ευρεία, το αντίθετο απ’ ότι
εμφανίζονταν πέρυσι. Ο Christopher Go από τις Φιλιππίνες έβγαλε αυτή την όμορφη εικόνα στις 11 Ιουλίου με το 14 ιντσών τηλεσκόπιο C-14 της Celestron.
- Οι αστεροειδείς Δήμητρα και Εστία (μεγέθη 9,1 και 8,4,αντίστοιχα) είναι επίσης εκεί! Δείτε χάρτες με τις θέσεις τους εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/asteroids/Ceres-and-Vesta-July-2013-148149915.html
- Ο Άρης και ο Κρόνος, (μεγέθη +1,1 και +0,8, αντίστοιχα), στην Παρθένο, είναι χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα δυτικά αργότερα το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μόνο 6 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Στα αριστερά του είναι το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ που ο Άρης το πλησιάζει από νύχτα σε νύχτα. Θα βρεθεί ανάμεσά τους στις 13 και 14 Αυγούστου.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) είναι ψηλά στα νότια πριν το λυκαυγές.
- Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται επίσης στα νότια πριν το λυκαυγές.Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου