13/6/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 4 Ιουνίου
  • Πανσέληνος στις 2:14 μ.μ.
Τρίτη, 5 Ιουνίου
  • Με κιάλια μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε ένα σφαιρωτό σμήνος σαν ένα «θολό αστέρι». Όμως, πόσο θολό; Μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση απευθείας μέσα στο οπτικό πεδίο σας κοιτάζοντας το σφαιρωτό σμήνος Μ5 και το αστέρι 5 του Όφη μόλις στα νοτιοανατολικά του σμήνους. Το αστέρι έχει μέγεθος 5,1 και το σμήνος είναι 5,7.

Τετάρτη, 6 Ιουνίου
  • Στην βόρεια ακτή της Ταϊτής, υπάρχει ένα μικρό ακρωτήριο που ονομάζεται «Σημείο της Αφροδίτης». Από το σημείο αυτό ο θαλασσοπόρος Capt. James Cook και το πλήρωμα του παρατήρησαν την διάβαση της Αφροδίτης το 1769. Πολλές τέτοιες επιστημονικές εκστρατείες έγιναν εκείνο τον χρόνο με σκοπό να καταγράψουν την διάβαση από διάφορες περιοχές της Γης. Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις παρατηρήσεις, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου (αστρονομική μονάδα) με μεγάλη ακρίβεια (1%), ένας θρίαμβος των επιστημόνων του 18ου αιώνα και της ανθρώπινης γενναιότητας.  
Η τελευταία διάβαση της Αφροδίτης στις 8 Ιουνίου, 2004. Η φωτογραφία είναι του Babak Tafreshi. (SkyandTelescope.com / Babak Tafreshi)

  • Για δεύτερη και τελευταία φορά αυτόν τον αιώνα, η Αφροδίτη περνάει μπροστά από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη. Στο ανατολικό ημισφαίριο στο ημερολόγιο η διάβαση είναι σήμερα στις 6 Ιουνίου ενώ στο δυτικό ημισφαίριο το ημερολόγιο γράφει 5 Ιουνίου. Η Αφροδίτη είναι  μόλις το 3% του ήλιου σε φαινόμενο μέγεθος και θα μοιάζει με μια μαύρη κουκκίδα που θα διαπερνά το δίσκο του Ήλιου. Βεβαιωθείτε ότι παρατηρείτε μέσα από ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο έτσι ώστε να προστατεύσετε τα μάτια σας.
  • Στην Ελλάδα η διάβαση φαίνεται με την ανατολή του ήλιου όπου το φαινόμενο είναι ήδη σε εξέλιξη (συνολική διάρκεια είναι περίπου 6 ώρες) και τελειώνει περίπου στις 7:45 π.μ. Αυτή είναι η 7η διάβαση που έχει παρατηρηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας! Η επόμενη θα είναι μετά από 105 χρόνια. Για αυτό μη τη χάσετε!

Πέμπτη, 7 Ιουνίου
  • Ο Ερμής, με μέγεθος -1, είναι  πολύ  χαμηλά στα δυτικά βορειοδυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε τον νωρίς στο βραδινό λυκόφως με κιάλια. Αργότερα αυτόν το μήνα, ο Ερμής θα μπορεί να παρατηρηθεί πιο εύκολα.
  • Το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό το βράδυ είναι ο Βέγας, φέγγοντας λευκός με  κάποιο ίχνος γαλάζιου. Το πιο φωτεινό αστέρι κάτω και στα αριστερά του είναι  ο Ντενέμπ (ο α του Κύκνου). Αν κοιτάξετε κάτω από τον Βέγα και στα δεξιά του θα δείτε και τον Αλτάιρ να ανατέλλει. Αυτά τα τρία λαμπρά αστέρια σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο στον ουρανό, γνωστό ως Θερινό Τρίγωνο.

Παρασκευή, 8 Ιουνίου
  • Θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε τον Δία στο λυκαυγές αργά αυτή την εβδομάδα. Ο γιγαντιαίος πλανήτης βρίσκεται 5° ψηλά στα ανατολικά βορειοανατολικά 30 λεπτά πριν από την ανατολή αυτό το πρωί και κερδίζει λίγο ύψος από μέρα σε μέρα. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος –2,0, που τον κάνει αρκετά φωτεινό έτσι ώστε να φανεί στην λάμψη του λυκόφωτος.

Σάββατο, 9 Ιουνίου
  • Αν κοιτάξετε πολύ ψηλά προς τον νότο αφού βραδιάσει, το πιο λαμπρό αστέρι που θα δείτε σε εκείνη την περιοχή θα είναι ο Αρκτούρος, με χρώμα χρυσαφί-κιτρινωπό.  Αν τραβήξουμε μια νοητή γραμμή από τον Αρκτούρο προς το πιο λαμπρό άστρο του Βόρειου Στεφάνου και την προεκτείνουμε άλλο τόσο θα βρεθούμε μέσα στο τραπέζιο του αστερισμού του Ηρακλή όπου και βρίσκεται το πιο φωτεινό σφαιρωτό  σμήνος του βορείου ημισφαιρίου, το Μ13.

Κυριακή, 10 Ιουνίου
  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 13:42. Ανατέλλει περίπου στις 1 π.μ. και βρίσκεται μέσα στα αστέρια των Ιχθύων, κοντά στο γνωστό «κυκλικό» σχηματισμό του αστερισμού.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


Καθώς η Αφροδίτη πλησιάζει τον ήλιο, γυρίζει τη νυχτερινή πλευρά της προς τη Γη. Αυτή η στροφή μεταμορφώνει την Αφροδίτη σε ένα σπάνια παρατηρήσιμο λεπτό δαχτυλίδι φωτός. Αυτό προκαλείται από σωματίδια στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της που διασπείρουν ηλιακό φως γύρω από την περιφέρεια του πλανήτη. Ο δακτύλιος είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί ή να φωτογραφηθεί.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε, ενώ η Αφροδίτη ήταν μόλις 2 ° 25 ' από το κέντρο του ήλιου, περίπου 36 ώρες πριν την διάβασή της από τον ηλιακό δίσκο.
Τηλεσκόπιο: Takahashi Mewlon-210. Στήριξη: Celeston CGE. Κάμερα: DMK21. Επεξεργασία με το Registax και το Photoshop. Φωτογράφος: Αντώνης Παντελίδης. Τοποθεσία: Άγιος Γερμανός, Πρεσπών.
Δείτε το πρωτότυπο βίντεο εδώ:
Στο βίντεο, μαζί με το δαχτυλίδι τη Αφροδίτης φαίνονται να κινούνται ακατάπαυστα αιωρούμενα σωματίδια από τούφες με χνούδι, προερχόμενα από το φυτικό κόσμο, που πάντοτε κατακλύζουν τον αέρα τέτοια εποχή.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής  αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στο ηλιοβασίλεμα. Προς το τέλος της εβδομάδας, κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά βορειοδυτικά περίπου 30 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου. Μη μπερδέψετε τον πλανήτη με την Αίγα, αρκετά μακριά στα δεξιά του.
  • Η Αφροδίτη κρύβεται μέσα στη λάμψη του ήλιου εκτός από 6 ώρες και 20 λεπτά όταν η μαύρη σιλουέτα της περνάει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο στις 5/6 Ιουνίου.
  • Ο Άρης (με μέγεθος + 0,5, στα πόδια του Λέοντα) είναι ψηλά στα νότιο-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα δυτικά αργότερα το βράδυ. Με τηλεσκόπιο ο Άρης έχει 7,5 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα (Algieba) είναι πάνω από τον Βασιλίσκο. Ο πλανήτης μαζί με τα δύο αστέρια σχηματίζει ένα τρίγωνο του οποίου οι πλευρές συνεχώς μεγαλώνουν. Θα περάσει ανάμεσα από τον Κρόνο και τον Στάχυ στα μέσα Αυγούστου.
  • Ο Δίας είναι μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.   
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο) λάμπει ψηλά στο νότο όταν βραδιάζει. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° χαμηλότερα του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) είναι χαμηλά στα ανατολικά πριν την ανατολή του ήλιου.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου